robiłem ładnych kilka tygodni temu. Co z dodatkami? Jako dodatki do burgerów polecam, standardowo, świeżego pomidora, a ponad to suszonego, świeżą zieloną cebulkę i jakieś delikatne sosy, takie jak wegański majonez , sos orzechowy lub łagodny keczup. Burgery same w sobie są dosyć mocne w smaku i ostre, dlatego nie ma sensu dobijać jeszcze swojego podniebienia ostrymi sosami. Obecnie przymierzam się
BlendmanWegańskie desery kokosowe sprawdzą się jako słodka przekąska, pyszny deser, z powodzeniem zastąpią produkty nabiałowe. Dodatkowo dostarczą zdrowych bakterii probiotycznych! Zapoznajcie się ze smakami i dajcie znać czy już próbowaliście desery od Koko Yogo :) NATURALNY DESER KOKOSOWY woda * wiórki kokosowe (27%) * glukoza * skrobia * substancja zagęszczająca: agar * żywe kultury bakterii Deser kokosowy naturalny ma zbliżony zapach
Zdrowie na języku :PNie jestem fanką zup. Wolę jedzenie bardziej treściwe, „coś na ząb”, coś chrupiącego, coś do gryzienia, coś do jedzenia palcami. A zupa to zupa – wstęp
Gotuj z Blue Ravenponieważ kalafior należy pozbawić wody. Niemniej jednak nie jest to czynność trudna, a jedynie wymagająca czasu, w którym kalafior musi sobie poleżeć i puścić sok :) Niestety nie podam wersji wegańskiej. Na pewno zamiast jajek sprawdzi się namoczone siemię lniane lub nasiona chia, jednak nie wiem, czy tofu równie dobrze zastąpi parmezan i jadel. Jeśli ktoś się odważy, to bardzo proszę
KucharzycaPigwy, które przechowywałam w mieszkaniu od dwóch tygodni, codziennie przypominały mi o sobie swoim aromatem. W ciągu tego czasu mieszkanie przeszło tym zapachem :) A ponieważ dostałam
Weekendy w domu i ogrodziePaella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami. Składniki: około 500 ml bulionu warzywnego szklanka ryżu arborio czerwona papryka 5-6 pieczarek por 2 ząbki czosnku cebula garść oliwek zielonych puszka pomidorów krojonych szczypta szafranu papryka słodka, papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i porę kroimy
e-PrzepisyKulinarnepiekarnik lepiej, żeby został w trybie uśpienia Nie bez znaczenia, w przypadku moskoli, jest to co im towarzyszy… Z czym podawać? Najlepiej z masłem czosnkowym. Przepis na wegańskie masło jest już na blogu. Wystarczy do niego wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczywiście można również podawać moskole jako dodatek do zupy zamiast pieczywa czy jeść z ulubionymi sosami
BlendmanWydawnictwa Publicat. Książkę nie byle jaką. "Kuchnia dla serca.Zdrowie z roślin", której autorami są Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski. K ochają górskie biegi ultra i dobre jedzenie. Organizatorzy Biegu Wegańskiego i biegu Gorce Ultra-Trail oraz akcji ekologicznej „Zabiegam o czystą Polskę“. Wspólnie napisali książkę "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Ich kolejny projekt to „100 mil szczęścia. 12 smaków
Z Kuchni Do KuchniJoya prezentuje różnorodną ofertę wegańskiego nabiału :) Są to napoje roślinne, jogurty, desery, tofu, śmietany. Do testów otrzymałam 4 napoje roślinne, o ciekawych smakach. Napoje Joya są dostępne także u nas w Polsce, tylko prawdopodobnie nie wszystkie warianty smakowe, ale niektóre z pewnością, bo widuje je w sklepach nawet często. Mam nadzieję, że moja opinia w jakimś stopniu przekona
Zdrowie na języku :Pprzygotowałam na bezmlecznym deserze kokosowym zawierającym żywe kultury bakterii. Jakiś czas temu dzięki uprzejmości firmy KokoYogo otrzymałam kilka ich produktów do testowania. Czym jest KokoYogo? To bezmleczne, roślinne desery wegańskie zawierające bakterie probiotyczne. To wspaniała alternatywa dla osób uczulonych na produkty mleczne i mleko, dla Wegan oraz osób z nietolerancją glutenu. Idealne od tak (, jeśli chcemy coś zdrowego) lub jako
Słodkie okruszkiJesień robi się coraz chłodniejsza,dziś nawet padał zmarznięty deszcz. Nie ma nic lepszego w takie dni niż koc, książka, kot i kubek… kubek
Gotuj z Blue Ravenwody – cukier do smaku – opcjonalnie mąkę ziemniaczaną sos waniliowy: – dwa kubeczki śmietany kremówki lub 1/2 l mleka (możne być śmietanka kokosowa) – dwa żółtka (w wersji wegańskiej pominąć) – wanilię – cukier Do garnka wrzucamy owoce, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce się rozgotują (traw to ok 30 do 60 minut) dodajemy cukier
Szybko Tanio Smaczniestanowi za równo smaczną odmianę tego budzącego do życia napoju jak i jest formą deseru. Do przygotowania Affogato al Caffee potrzebujemy: – lody waniliowe lub śmietankowe (mogą być też wegańskie) – filiżankę espresso lub mocnej kawy Do filiżanki lub szklanki włożyć kulkę lodów waniliowych, którą zalewamy filiżanką aromatycznego i gorącego espresso. Kawa momentalnie zrobi się przyjemnie chłodna a gorzki smak
Szybko Tanio Smaczniebrzmiały dziwnie, to moje kubki smakowe po pierwszym smaku tańczyły z radości. Mam nadzieję, że Wasze podniebienie też będzie się cieszyć! Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 5 łyżek jogurtu wegańskiego bez laktozy – 3 czubate łyżeczki curry – 3 łyżki konfitury z żurawiny Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i schłodzić. Sos będzie idealny do mięs, pasztetów, które przygotujecie
Szybko Tanio Smaczniepast. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy. Jeśli
Blendman