Nigdy nie byłam i raczej nie będę wegetarianką ani weganką, ale gdy poszukiwałam w internecie pomysłów na to jak urozmaicić codzienne kanapki wpadł mi w oko przepis na wegański smalec z fasoli. Już sama nazwa intryguje: jak to smalec z fasoli? Kierowana ciekawością wypróbowałam go i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, pasta naprawdę smakuje jak smalczyk, głównie dzięki podsmażonej cebulce, jabłku
Simply FoodBezmleczna, bezlaktozowa, wegańska bita śmietana. Przepyszna, lekka i puszysta. Wygląd i konsystencje ma jak klasyczna, zwierzęca bita śmietanka. Idealnie nadaje się do ciast, deserów czy po dodatku żalatyny czy agaru do przełożenia tortów i biszkoptów. Banalna w wykonaniu. Cudownie smakuje z miseczką truskawek :) SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego schłodzonego przez min. dobę w lodówce 2 łyżki cukru pudru
Kuchnia bezglutenowaCiasteczka owsiane z mlekiem kokosowym bez glutenu, laktozy, jaj i cukru. Wegańskie. Dodam jeszcze, że proste i szybkie do przygotowania. A do tego bardzo smaczne! Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przygotowane specjalnie dla mojej mamy, która poprosiła o coś zdrowego i bezcukrowego do kawy. Przejrzałam swoje zasoby w spiżarni i lodówce i oto mamy proste, smaczne ciacha. Zdrowe
Kuchnia bezglutenowaPodróż po Wileńszczyźnie na długo zapadnie mi w pamięć. Głównie za sprawą zjawisk, które nareszcie udało mi się zaobserwować i uchwycić w obiektywie (kilka zdjęć prezentują
Weekendy w domu i ogrodziejajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu (tutaj przyznam się, że zapomniałam, bo miał być olej kokosowy :))! To z czego powstały te babeczki!? Z produktów wegańskich, bezglutenowych, które świetnie zastąpiły powszechnie stosowane produkty. Muffinki pięknie wyrosły, są puszyste i puchate. Czuć kokos, choć nie intensywnie. Nie są przesłodzone, ale nadal słodkie. W niektóre powtykałam jeżyny , tak dla urozmaicenia
Zdrowie na języku :PSezon na pomidory powoli się kończy :( Na krzakach wciąż sporo zielonych pomidorów, ale pogoda nie pozwoli na dojrzenie wielu z nich. Wkrótce przyjdzie czas na zrobienie
Weekendy w domu i ogrodzieNajlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika! Składniki: - 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :) - 1 łyżka masła orzechowego - 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego Daktyle zalać wrzątkiem
CookYourselfKażdy próbujący tego dania wydawał się mile zaskoczony. Tylko niestety zapach smażonego pozostał w mieszkaniu na długo. Pomysł pochodzi z bloga Wegan Nerd , zmodyfikowałam go lekko na sposób nie wegański. Pachnace kotlety z dyni ok 700 g dyni (najlepiej mięsistej typu hokkaido lub piżmowa) 1-2 garści bułki tartej 1 cebula 2-3 pomidory suszone z oleju 1 łyżeczka kuminu
Dzieje kuchennej Wiewiórytutaj np szynka konserwowa, wędzona pierś z kurczaka… Chętnie przekonam się jakie są Wasze pomysły Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 drobno posiekaną szalotkę 1/2 pęczek pietruszki 6 łyżek wegańskiego twarogu (jeżeli nie macie problemów po „mlecznych” produktach możecie użyć gęstego jogurtu i majonezu) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) 2 ogórki gruntowe lub 1/2 wężowego (usunęłam
Szybko Tanio Smaczniepolskiej firmy FreeDom . Są oni producentem słodyczy dedykowanych osobom, które dbają o zdrowie i wybierają tylko najlepsze produkty, wysokiej jakości. Takie też są słodycze FreeDom - wysokobiałkowe (idealne dla sportowców), wegańskie, bez cukru (coś dla mnie), bezglutenowe i bez substancji konserwujących i polepszaczy smaku. Same naturalne składniki - płatki owsiane, siemię lniane, bakalie, orzechy i coś specjalnie dla sportowców - odżywki białkowe
Kuchnia Bon AppetitWOŁOWINA ON INVESTMENTS - flagowa propozycja - kanapka z pastrami i serem cheddar w picie z chleba indyjskiego. Wartość odżywcza takiej kanapki to 382 kcal. CALL ME VEGE VEGE - wegańska kanapka z bułki orkiszowej z pastą tofu, pomidorami i aromatyczną bazylią. Wartość odżywcza to 168 kcal. SZYNKA BURAK ADVERTISING - kanapka z gotowanym burakiem na chlebie z samych ziaren. Wartość
Kuchnia Bon Appetitkarobowa owsianka na mleku kokosowym z cukinią (dodana podczas gotowania) i malinami (również w środku)~ Kilka dni temu minął rok od kiedy jestem na diecie wegańskiej! Wczesniej przez 2 lata byłam wegetarianką :) Czuję się wspaniale i była jedna z najlepszych decyzji! Jedynie czego załuję, to to, że podjęłam ją tak późno :D Jeśli jeszcze się wahacie
breakfast of dreamsZupa bryndzowa to taki mój Comfort Food. Coś, co rozgrzewa, sprawia przyjemność i pozwala „zapaść się” w miękkie piernaty. Oczywiście jest kaloryczna, mało wegańska i wcale nie idzie w cycki. Zupa bryndzowa została wydarta z przepisów mojej prababci. Babcia nie mogła sobie przypomnieć, co tam jej mama dawała dokładnie, ale główny zarys był. Pominęłam litościwie 35 kilo zasmażki, bo protoplastka
ladykitchenSłodkie, kremowe i rozgrzewające CURRY Z TOFU I WARZYWAMI to... Artykuł Curry z tofu i warzywami pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEDziś, zamiast wywodów o niczym albo historii bez morału, opowiem Wam jak zrobić idealnego falafla. Naprawdę. Idealny falafel ma mięciutkie wnętrze i bardzo chrupiącą skórkę
Gotuj z Blue Raven