wegańskie - 10389 przepisów (strona:315/693)

WEGAŃSKI PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY 119

Kolejna wersja wegańskiego pasztetu. Tym razem wśród głównych składników występują: kasza jaglana, kapusta i cukinia. Pasztety może nie są daniem błyskawicznym w wykonaniu, ale zazwyczaj stanowią obiad na dwa dni, więc tak naprawdę oszczędzają nasz cenny czas. :-)  Muszę przyznać, że moja córcia nie jest wielką fanką pasztetów, ale ten jej bardzo posmakował. Zjadła 4 duże plastry na jeden posiłek

Jeść, by żyć w zdrowiu
PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW 114

Kolejna propozycja na zdrową, wegańską pizzę. Smakowo jest ona bardzo zbliżona do tradycyjnej pizzy, ale właściwości zdrowotne są nieporównywalne. Brak w niej białej mąki, drożdzy, tłuszczu, za to zawiera sporą dawkę warzyw i bogatego w białko, fitosterole, witaminy (A, D, E) i minerały (cynk, selen, miedź) skiełkowanego orkiszu.  Taka pizza jest świetnym sposobem, by przemycić dla dziecka nielubiane

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKI DESER. BRZOSKWINIE Z CZEKOLADOWYM MUSEM. 122

karobowym wnętrzem. Wyglądały super, smakowały jeszcze lepiej. W sam raz na poczęstunek dla gości. Rarytas!!! Składniki na 4 porcje: 2 brzoskwinie, 1/2 awokado, 2 łyżki karobu, 1 łyżeczka wegańskiego słodzidła: syrop z agawy, klonowy, daktylowy..., 1/4 łyżeczki wanilii w proszku, maliny. Wykonanie: Brzoskwinie pozbawiamy pestek i wypełniamy kremem z awokado (rozgniecione widelcem awokado + karob + wanilia + słodzik). Dekorujemy malinami

Jeść, by żyć w zdrowiu
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 128

właśnie.  Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo do wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu spowodował, że nie były one idealnie zwarte i bałam się, że w wodzie się rozpadną.  Nie będę

Jeść, by żyć w zdrowiu
ZDECYDOWANIE NAJPYSZNIEJSZE CZEKOLADKI DOMOWEJ ROBOTY 159

Wśród wegan panuje szał na czekoladę firmy Wedel nadziewaną masłem orzechowym. Spragnieni wegańskich słodyczy powinni jednak przed spożyciem przeczytać skład. Pozostawia on bowiem wiele do życzenia. Już na drugim miejscu znajdujemy tłuszcz palmowy, zaraz za nim lecytynę sojową, później olej palmowy i słonecznikowy. Czekolada oczywiście jest słodzona rafinowanym cukrem i glukozą, których ilość jest z pewnością zatrważająca. Nie warto! Można

Jeść, by żyć w zdrowiu
ENERGETYCZNE BATONIKI Z KAROBOWĄ POLEWĄ (RAW, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 149

Przedstawiam trochę inny flapjack: taki zdrowszy, taki wegański, bezglutenowy i pyszny. W zasadzie to tylko z wyglądu przypomina flapjacka, bowiem w moim batoniku brak płatków owsianych (składnika numer jeden dla flapjack'a). Zastępują je nasiona słonecznika, które w połączeniu z płatkami kokosowymi, owocami dzikiej róży i daktylami tworzą nieziemsko smaczny batonik urzekający każdego! Wśród składników moich batoników na szczególne uznanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 146

były gotowe do konsumpcji. Wyszły pyszne, ich przygotowanie nie sprawiło mi większych trudności, nie zajęło wiele czasu, więc na 100 % moja rodzina i goście podczas świąt będą się zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki:   Naleśniki z  TEGO  przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Czekoladowe ciasto z pastą migdałową - bez jajek, wege :) 162

Wiedzieliście o tym?  I to właśnie w poniższym wypieku postanowiłam sprawdzić nowo odkrytą przeze mnie metodę :) Faktycznie, ciasto wyszło bardzo pulchne, mięciutkie. Pięknie wyrosło, choć jest w pełni wegańskie, więc nie ma jajek. Intensywnie czekoladowe, słodziutkie, a pasta migdałowa odgrywa tu główną rolę i wszyscy czym prędzej się do niej dobierają jedząc wypiek :)  Składniki: 150 g mąki pszennej

Zdrowie na języku :P
Ramen z tofu 228

Rozgrzewający, azjatycki RAMEN Z TOFU to idealna zupa na chłodne... Artykuł Ramen z tofu pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Paprykowy ser z orzechów nerkowca (paleo, bez laktozy) 158

samuraja ograniczają stosowanie nabiału. Przekonałem się już, że pomysłowość ludzka nie zna granic, a taki paleo ser z orzechów nerkowca może być doskonałym substytutem dla “normalnych” serów. Gdzieś w wegańskich zakamarkach sieci wpadłem na ten przepis i po wypróbowaniu stwierdziłem, że muszę koniecznie się nim z Wami podzielić. Jest lekko pikantny a zarazem słodki dzięki orzechom. Można go dodać

PaleoLife
Smalec z fasoli (wegański) 132

Przepis na pyszną wegańską pastę kanapkową z fasoli. Składniki : ok 1,5 szklanki fasoli Jaś 2 cebule jabłko kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca 2-3 goździki majeranek ok pół szklanki zimnej wody łyżka sosu sojowego łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem pasty, fasolę zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę

e-PrzepisyKulinarne
8 LISTOPADA – PREMIERA KSIĄŻKI „WEGAN NERD. MOJA ROŚLINNA KUCHNIA” – WARSZAWA 172

listopada zapraszamy do kawiarni Kubek i Ołówek na spotkanie autorskie z Alicją Rokicką, autorką książki „Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”. Mały poczęstunek podkreśli wegański charakter wydarzenia. Artykuł 8 LISTOPADA – PREMIERA KSIĄŻKI „WEGAN NERD. MOJA ROŚLINNA KUCHNIA” – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 176

Wilson i upiec ten placek. Śliwki zastąpiłam jabłkami ale ciasto było by równie smaczne  z plastrami gruszki a nawet pomarańczy.  W mojej wersji ciasto przestało też być wegańskie  (tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy nie znają tej książki do zapoznania się z nią).  Korzenne, orkiszowe, odwrócone ciasto z jabłkami 6,5 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chowder 137

wskazane. Nic dziwnego, że chowder podbił serca Amerykanów, a jego popularność nie spada. Chociaż pierwotnie podstawę potrawy stanowił rybny wywar, dzisiaj nie jest to już reguła. Spotkać można nawet wegańskie wersje tej zupy. My dzisiaj przedstawimy dość prosty przepis, bez konieczności wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże

Kuchnia od dwojga
Sushi z kaszą jaglaną 168

chcesz zaserwować to za pierwszym razem bliskim… jeśli kochają to zrozumieją Do środka można włożyć naprawdę wiele składników. Ja najchętniej sięgam po te podane poniżej (u mnie oczywiście wegańskie sushi), ale naprawdę mamy tutaj szerokie pole do popisu. Jeśli chcesz, możesz sięgać nawet po owoce! Kto Ci zabroni?! Baw się smakami. Jeśli bardzo boisz się zwijania sushi, to obejrzyj

Blendman

Proponowane wyszukiwania