wegańskie - 10389 przepisów (strona:314/693)

Zupa krem brokułowo - bazyliowa 123

przepis znalazłam na blogu  kuchnia wegAnki , ale nam niestety w wersji wegańskiej nie posmakowała i dodałam jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi nabrała takiego smaku jaki lubimy :) W takiej wersji gorąco polecam, bo jest naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 1 brokuł 10 dużych listków bazylii 3 małe ziemniaki 1 cebula 3 zabki czosnku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska

kuchnia doski
Ulubieńcy października 111

razu przypadł mi do gustu. Głównymi zaletami tego serialu są świetni aktorzy, ciekawa fabuła i niezwykły klimat. Polecam! Na koniec chciałabym polecić Wam miejsce w Warszawie. Jest to knajpa wegańska serwująca meksykańskie jedzenie. Można tu zjeść trzy rodzaje taco (wszystkie pyszne) i kilka rodzajów burrito(na razie próbowałam tylko jedno, które był bardzo dobre

wegujemy
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 143

jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne.  Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami

kruche babeczki
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI BEZ JAJEK I MLEKA 164

kręgu wegańskich znajomych zostałam mianowana królową naleśników. Nieskromnie muszę przyznać, że wszelkie przygotowane przez mnie wersje są smaczne. Dla niektórych wydaje się niemożliwe usmażyć naleśniki bez tłuszczu, jajek, mleka, glutenu, siemienia lnianego. Mi to, o dziwo, nie sprawia większych problemów. Chociaż muszę przyznać, że pierwszy naleśnik zawsze trafia do kosza. Jak mówią Rosjanie: pierwyj blin komom ;-) Składniki na 10 sztuk

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKI "TUŃCZYK" MIELONY 147

potrawę nazwałabym: gluten z rtęcią, aluminium, kazeiną i gmo. Nie było to zdrowe, ale smakowało dobrze. Po prostu bardzo lubiłam smak tuńczyka i z tęsknoty za nim powstał właśnie wegański "tuńczyk" mielony. Podałam go dziś na chlebku z siemienia lnianego, ale musi smakować wyśmienicie w formie sałatki z ekologiczną kukurydzą z puszki i ogórkami kiszonymi. Oto przepis: Składniki: 1 szklanka

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKI "MIĘSNY" WRAP 125

przyrządzać oprócz suszonych owoców. Dopiero książka J. Wignall "Na surowo" otworzyła nasz umysł na ciekawe, kulinarne rozwiązania bez gotowania, pieczenia, czy smażenia. Jednym z nich jest wegańskie "mięso" (dziś zawinięte w liść sałaty). Przepis J. Wignall zmodyfikowałam zmieniając część składników, proporcje i przeprawiając "po swojemu".  Suszenie w temperaturze nie wyższej niż 43 stopnie jest doskonałym sposobem na zachowanie wszystkich

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wegański TWIX na surowo 140

Dziś miałam ogromną chęć na coś słodkiego. Wpadłam na pomysł zrobienia wegańskiego Twix'a (mężowi przypominał bardziej snikers'a:-)). Wiadomo, nie smakuje identycznie jak ten ze sklepowej półki, bo brak mu ulepszaczy, mleka, sporej dawki rafinowanego cukru. Dla mnie jest to jednak batonik idealny. Karmel na bazie fistaszków powala na kolana. Chociaż, muszę przyznać, że te orzechy w mojej kuchni

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 131

sobie niedzielnego obiadu bez kotletów i moja rodzina należy do tego grona. Podczas, gdy jedni ubijają mięso na schabowe, ja gotuję soczewicę i kaszę, co stanowi bazę do moich wegańskich kotletów. Rośliny strączkowe w połączeniu z kaszą jaglaną tworzą idealny farsz. Kotlety takie bardzo łatwo dają się uformować, nie kruszą się zbytnio po upieczeniu, nie są zbyt twarde...po prostu

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE BABECZKI Z WARZYWAMI 137

Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze 42 stopnie przez 3h. Po wysuszeniu, warzywa nakładamy na ciasto. Można posypać wegańskim parmezanem z mielonych migdałów i nieaktywnych płatków drożdżowych. Gotowe! Na zdrowie

Jeść, by żyć w zdrowiu
FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 120

Falafel! Wstyd się przyznać, że to jedno z najpopularniejszych dań wegańskich odkryłam dopiero kilka miesięcy temu. Bardzo mi posmakowały i często przygotuje je na obiad lub jako przekąskę.  Moja wersja tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego

Jeść, by żyć w zdrowiu
PLACUSZKI Z PROSA I QUINOA 131

pozostałymi składnikami. Dodajemy wodę na wysokość 0,5 cm ponad poziom kasz i blendujemy. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni.  Podajemy z guacamole z  TEGO przepisu,  "WEGAŃSKIM" TUŃCZYKIEM lub inną pastą. Jeśli chcemy przyrządzić placuszki na słodko, to w miejce koperku i natki pietruszki dajemy wanilię i cynamon oraz nie przyprawiamy solą i pieprzem. W wersji deserowej można

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE SPAGHETTI Z CUKINII 94

Przeglądając przepisy na wegańskie i witariańskie dania, niejednokrotnie natrafiałam na makaron z cukinii. Jakoś nie przemawiał on do mnie. Wydawało mi się, że jego smak nie może przypominać pszenicznego makaronu. A jednak! Nitki z cukinii smakują podobnie do makaronu i, jak dla mnie, są dużo pyszniejsze. Nie do wiary, że można jeść bardzo smaczny, zdrowy MAKARON będąc na diecie witariańskiej

Jeść, by żyć w zdrowiu
CZEKOLADKI Z NADZIENIEM JAGODOWYM (WEGAŃSKIE, RAW, BEZ CUKRU) 104

dostarczają sporej dawki antyoksydantów. Jagody wspomagają pracę oczu, a także leczenie: infekcji skóry, chorób nerek, zaburzeń układu pokarmowego i moczowego. Wykorzystuję je jako dodatek do koktajlu, jogurtu roślinnego i ... wegańskich czekoladek ! W połączeniu z chia i daktylami tworzą dla nich idealne nadzienie. Przedstawiam zdrowe, naturalnie słodkie czekoladki, które można jeść bez wyrzeczeń. Składniki na 14 czekoladek: 16 łyżek nierafinowanego oleju

Jeść, by żyć w zdrowiu
SUROWA TARTA KOKOSOWO-OWSIANA Z NADZIENIEM Z AWOKADO I KAROBU 89

piękne ujęcia. Towarzyszy  mi (czasem troszkę przeszkadza) w wykonywaniu potraw i ich fotografowaniu. Ale nie o piękne zdjęcia tu chodzi, a o przekaz, że odpowiednio zrównoważona dieta wegańska jest doskonała dla człowieka w każdym wieku, przy każdej formie aktywności: małego dziecka (patrz: moja Jagódka), kobiety karmiącej piersią (ja)  lub bardzo aktywnego fizycznie  -  uczestnika ultramaratonów (patrz: mój

Jeść, by żyć w zdrowiu
SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM (RAW) 119

Zakochałam się w surowych makaronach i będę Was często namawiać do spróbowania. Ta wersja jest jeszcze pyszniejsza od poprzedniej. A gdybym dodała do tego dania "wegańskie" mięso z TEGO przepisu - byłoby to najlepsze na świecie spaghetti "bolognese". Baaaaaaaaaardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 duże cukinie, 15 suszonych pomidorów eko, 4 łyżki oliwy, 1 duża cebula, 1 awokado (opcjonalnie

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania