przez prasę czosnkiem. Wstawiamy na noc do lodówki. Filety z kurczaka kroimy w kostkę następnie dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy również odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki. Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy tłuszczem, wkładamy mięso dobrze dociskając. Pieczemy
kgwjanczewoJest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się(...)widelcem. Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Na ciasto wyłożyć równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Tak naprawdę tarty są wspaniałe, bo można
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykonany z naturalnych składników. Bardzo fajnie komponuje się z kurczakiem i warzywami. Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli Składniki: 300 g piersi z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżki oleju roślinnego 4 placki tortilli 1 opakowanie Pasty(...)marchewki, kilka kawałków papryki pokrojonej w słupki oraz plastry kurczaka. Całość ciasno zwiń w rulon. Pokrój nożem w plasterki lub pod kątem w słupki. Podawaj same z sosem czosnkowym lub słodkim chilli. Kolejna propozycja to Roladki z pieczonego schabu z twarożkiem i rukolą . Jako bazę wykorzystałem pieczony
kuron.com.plKilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. 1 dzień: Pieczemy biszkopt. 2 dzień: Robimy kokosowy krem, mus ananasowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. 4 dzień: Tort Kurczak podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień
Słodki Pomysłkruszyłam -pomidorki koktajlowe -czerwona cebula -mozzarella -oliwki – moje przywędrowały z Monfalcone -świeża bazylia -chleb pieczony w domu -wino opcjonalnie A po obiedzie? Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ściereczką. Kroimy w kotlety. Do dziś dnia nie opanowałam sztuki krojenia
Z Kuchni Do Kuchnipieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów? do wszystkiego!:) naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza
Chilli Czosnek i Oliwachwilę jeszcze razem dusimy do zgęstnienia sosu. karkówka duszona w sosie własnym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Oponki serowe – przepis Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Karkówka duszona w sosie własnym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakumleczka kokosowego, dodaję sól, pieprz. Mieszankę wlewam na makaron i mieszam w naczyniu. Na makaron układam połowę kurczaka, połowę brokuła, znowu kurczak i brokuł. Układam pomidorki koktajlowe, pokrojoną chili. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę 30 minut
wesoła kuchniachwilę jeszcze razem dusimy do zgęstnienia sosu. karkówka duszona w sosie własnym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Oponki serowe – przepis Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Karkówka duszona w sosie własnym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuZwykłe udka kurczaka w zależności od dodatków z jakimi je podasz mogą stanowić odświętny posiłek. Moja noworoczna propozycja to pieczone udka z topinamburem, żurawiną i pieczarkami podane z kluskami śląskimi. Topinambur ostatnimi czasy stał się bardzo modny, dlatego coraz łatwiej go kupić. Oprócz mnogości witamin i soli mineralnych to najbogatsze naturalne źródło innuliny, która usprawnia działanie przewodu pokarmowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajeczną – do miski wrzuć jajka, śmietankę, jogurt, tarty ser, zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z kurczakiem i pieczarkami z patelni, następnie wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz ok. 30 minut (temp. 180 stopni) . Polecam także… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław
Kulinarne S.O.S.jajeczną – do miski wrzuć jajka, śmietankę, jogurt, tarty ser, zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z kurczakiem i pieczarkami z patelni, następnie wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz ok. 30 minut (temp. 180 stopni) . Polecam także… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław
Kulinarny S.O.S.Rady: 1. Podawaj jako dodatek do… mięs (kotletów schabowych lub mielonych, gołąbków, mięs pieczonych, klopsików), ryb, duszonych lub pieczonych warzyw. 2. Możesz przygotować ryż jako oddzielne samodzielne danie np. podsmażając z cebulą także boczek, kiełbasę, kurczaka, warzywa (papryczkę chili, brokuły, fasolkę szparagową, cukinię, suszone pomidory, paprykę, groszek konserwowy, kukurydzę konserwową), doprawiając ziołami (natką pietruszki, bazylią, tymiankiem
Kulinarne S.O.S.Często zamiast ziemniaków robię risotto w bezmięsnej formie - do tego osobno smażę lub piekę mięso. Sprawdza sie to doskonale, dziś zapraszam na risotto z dużą ilością cukinii. 400g polędwiczek z kurczaka 100g ryżu do risotto 400ml bulionu warzywnego 1 duża cukinia lub 2 małe 1 marchewka 2 cebule 50 sera cheddar sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Szefowa kuchnimeksykańskiego kieleckiego, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka soli, pieprz, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki pieprzu, ser żółty WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty. Kurczaka dokładnie mieszamy w marynacie. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do formy, posypujemy serem, pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut
słodki brateknajmniejszym ogniu. Jeżeli w czasie gotowania, większość sosu wyparuje, to możemy dodać trochę wody (max 100 ml). Uduszonego kurczaka wraz ze wszystkim sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja użyłem glinianych naczyń). Posypujemy startą mozzarellą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min, aż cały ser roztopi się i zrumieni. Danie serwujemy prosto z pieca
Kuchnia Łukaszapapryka ostra, suszona kolendra Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Pokrój kurczaka oraz paprykę w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj wszystkie przyprawy. Przełóż do naczynia do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia i zalej mieszaniną jaj, śmietany i mleka. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 º C) na 30 minut
wysmienitykurczaka posypujemy przyprawą i wcieramy ją w mięso. Odstawiamy mięso do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przekładamy pierś z kurczaka na małą blaszkę wyłożoną folią aluminiową (nie zawijamy w nią mięsa).Wkładamy do nagrzanego piekarnika w pieczemy przez 45 minut w temp.200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy.Kroimy dopiero zimne, w przeciwnym razie nadkrojona
słodkie i nie tylko historie kulinarnejogurtem, parmezanem i pieprzem (masa będzie dość gęsta). Oscypka pokroić w cienkie plastry. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa z wędzonym kurczakiem a na to masę serową i wygładzić łyżką lekko dociskając. Na wierzchu ułożyć plastry oscypka. Tartę piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (aż będzie lekko zarumieniona). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut aż farsz
Bulliososem pomidorowym i posypuję startym serem. Teraz można dodać składniki jakie lubisz np. pieczarki, paprykę cebulę, pierś z kurczaka itp. Na koniec układam plasterki salami. Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do ok 220 st i piekę ok 15 minut. Nie zapomnij o pysznym sosie czosnkowym ! Dla mnie to podstawa. :) Smacznego
Kuchnia Vikidodatkowo w szczelinę po kości. Wykałaczkami spinamy dokładnie mięso formując kształt udka. A następnie dokładnie natrzeć je przyprawą do kurczaka. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym spięciem do dołu, dodatkowo wlać około pół szklanki wody do naczynia. Piec około godz. w 180C. W trakcie pieczenia kilka razy mięso polewać wytworzonym sosem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.wielu innych bogach, ale nie będę już się bawiła w stawianie linków. Składniki: 1 podwójn y filet z kurczaka sól pieprz ziołowy tymianek słodka papryka pieprz ziołowy olej lub oliwa z oliwek Dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie 2 kawałki papieru do pieczenia tak duże, abyśmy mogli bez problemu
Walijskie Pichcenieczarnego, 2 listki laurowe, 6 - 8 połówek pomidorów suszonych z oliwy , 1 l oliwy lub oleju kukurydzianego bądź rzepakowego Z piersi kurczaka zdjąć skórę. Do garnka wlać olej, włożyć przyprawy i zioła, rozgrzać. Włożyć piersi, przykryć papierem do pieczenia (z papieru wyciąć koło o średnicy garnka), gotować na najmniejszym ogniu około godziny. zastawa
królestwo garówząbki czosnku tymianek rozmaryn słodka czerwona papryka przyprawa staropolska do kurczaka sól,pieprz ewentualnie dowolne,ulubione przyprawy Kurczaka pokroiłam na części Zalałam go jogurtem naturalnym Posypałam przyprawami i odstawiłam na około godzinę do lodówki Piekłam pod przykryciem około godzinę (do miękkości) w temp. 180 stopni Podawałam z kaszą kus kus. Smacznego
potrawyregionalneżeby mieć siłę do pracy, należy coś jeść - najlepiej coś zdrowego i smacznego. Taki właśnie zestaw dziś przygotowałam. Sniadanie - Pieczona pierś z indyka, do tego żurawina i buraczek Lunch - Gotowany ryż z warzywami i mięsem z kurczaka z rosołu, doprawiony na sposób indyjski. Przekaska - Kiwi Smacznego
Codzienne Gotowanieworeczka i kruszymy , najlepiej przy użyciu wałka do ciasta. Przesypujemy do miseczki. Jajko rozbijamy do drugiej miseczki i roztrzepujemy. Kawałki kurczaka maczamy w jajku , a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nuggetsy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw
Bazylia kontra Rozmarynsosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ Tarta z kiszoną kapustą i grzybami Zapraszam również w tym roku
MarciochaKucharzynaturalnego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy. Na naleśnik nakładamy kilka słupków warzyw, sałatę, kawałki fileta z kurczaka, ser żółty i polewamy niewielką ilością jogurtu naturalnego. Naleśnik zwijamy w tortillę, układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów w wersji fit: Naleśniki
paapilotkaasól, pieprz, papryka – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy
Ostra na Słodkozostały małe kostki. Całego kurczaka posypałam solą i pieprzem. Do środka włożyłam wcześniej przygotowane nadzionko. Aby zachować ładny kształt kurczaka obwiązałam go nićmi. Galantynę ułożyłam na brytfannie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piekłam ok. 1 godziny co jakiś czas podlewając wywarem warzywnym. Smacznego
Salonik smakówpióra, usmażyć i wymieszać z kurczakiem. Do ziemniaków dodać sól, pieprz, gałkę, śmietankę i dobrze ugnieść. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kurczaka z cebulą, posypać groszkiem i marchewką. Kolejną warstwą jest puree, które należy posypać startym żółtym serem. Piec przez około 20 minut
cooklifeósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić. Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać bulionem. Piec 20 minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem
Kulinarny karnet ChristopheraGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny
Moja smaczna kuchnia