minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Buddha bowl, czyli miska Buddhy, albo raczej micha, bo to musi być solidne naczynie, jest daniem bardzo popularnym w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale często występuje w mniej ortodoksyjnej wersji: z owocami morza, kurczakiem. Trudno takie danie nazywać miską Buddhy, który przecież był wegetarianinem, jednak bardziej tu chodzi o sposób przygotowywania potrawy niż
Niedzielny kucharzjest to na tyle uniwersalna fasola, że można z niej zrobić faktycznie wszystko, a to sernik, danie obiadowe czy krem. W smaku i konsystencji nie jest to typowy wegański „smalec”, bardziej w kierunku twarogowego serka, a to za sprawą dodatku wody podczas blendowania. Przechowywany w w lodówce będzie dobry co najmniej tydzień. Składniki: 300 g suchej fasoli Piękny
greenscarfsosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie. Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis własny | 2 bardzo grube gofry | 50 g mąki sezamowej 20 g płatków owsianych górskich 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g mąki kokosowej 100 g sojowego jogurtu naturalnego
Poranek na słodkocoś równie pysznego można zrobić samemu w domu w 5 minut (nie licząc pieczenia). Czekoladowe Brownie z orzechami powstało dość spontanicznie (jak większość moich przepisów:)). Ciasto jest wegańskie i nie zawiera mąki, jajek oraz mleka a także dodatku białego cukru. To Brownie to szybki i prosty deser - lubicie takie? Wartości odżywcze (całość): 800 kcal
Health-Fit-Lifestabilna i ma piankową konsystencję. Również charakterystyczna jest agarowa galaretka, która przypomina bardziej żelkę i jest bardziej twarda od klasycznej. Agaru możecie śmiało szukać w sklepach ze zdrową, czy wegańską żywnością oraz w Internecie. Zdecydowanie warto! Na sam koniec jeszcze mała prośba z mojej strony: przepis ten z pewnością nie jest dokładnym odwzorowaniem oryginalnej receptury na sernik agarowy, ale raczej
Food Squareoraz Brodowski Owoce (są genialne!). ZDROWE KRÓWKI Mała ochota na coś słodkiego? Żaden problem! Z pomocą przychodzi Super Krówka . Ich krówki nie zawierają białego cukru, są ekologiczne, wegańskie i bezglutenowe. Znajdziecie je m.in w Auchan czy Rossmannie. Ja uwielbiam te o smaku toffie i kokosowym. NAPÓJ PROTEINOWY Saszetki proteinowe to również fajna opcja. Zamiast targać ze sobą
Czarnawisienkawspaniali ludzie, którzy tworzą piękne rzeczy. Ten przepis pochodzi od Any ( blog www.theawesomegreen.com). Ana jest mega zdolna i wspaniale gotuje. Na jej stronie można znaleźć mnóstwo pięknych wegetariańskich i wegańskich dań, na które chętnie skusiłby się niejeden zatwardziały mięsożerca. Ta tarta to była moja miłość od pierwszego wejrzenia. Wiedziałam, że ją zrobię, bo to było pewne, że nie dość
olalacookingsię najedzony ale nie ociężały. Idealnie w ten schemat, wpisuje się właśnie sałatka z ryżem . Całkiem fajnie wpisuje się w to określenie również wegańska sałatka z pieczoną ciecierzycą (link) Zgoła inne podejście Są także ludzie, którzy mają zgoła inne podejście. Wolą czas który poświęcają na gotowanie, przeznaczyć
kuron.com.pldomowe, ale dobrej jakości ze słoika też się tu sprawdzi i wtedy przygotowanie tego risotto będzie jeszcze prostsze i szybsze. 3. Domowe falafele ze świeżego bobu Falafele czyli małe wegańskie kotleciki. W wersji z bobu popularne są w Egipcie. Falafele z bobu są bardziej wilgotne od tych z ciecierzycy, a robi się je z ziaren nieugotowanych, a jedynie namoczonych
Chilli Czosnek i Oliwaczasu można jeść te same kanapki, jajka, ewentualnie jakieś naleśniki. Jak już chyba pisałam, zaczęłam włączać do naszego menu kuchnię roślinną. Ta pasta to właśnie taki fajny, wegański pomysł na urozmaicenie zwykłych kanapek. Co więcej, jest super prosta do wykonania. Potrzebujemy tylko namoczyć ziarna słonecznika, dorzucić kilka składników i zblendować wszystko razem. Składniki: 150g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku
Ale Pyszka!ciasta i nadaje jej delikatnego karmelowego aromatu, dlatego polecam z niego nie rezygnować lub ewentualnie zamienić innym, np. z agawy. W przepisie korzystam z jajek, jeśli jednak chcesz przygotować wegańską wersję brownie, to zamień je na aquafabę (wodę z ciecierzycy w ilości ok. 100 ml) i dodaj łyżkę mielonego lnu. Efekt będzie taki sam. Brownie zdecydowanie polecam do poniedziałkowej kawy
Food Squarejadłam na deser a dzisiaj mam dla Was przepis na niego. Jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Nie zawiera mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru a dodatkowo jest wegański ! Nagrałam dla Was także filmik z przepisem - link do filmu znajdziecie na końcu postu. Zgodnie z Waszymi prośbami od teraz będę podawała wartości odżywcze na całe ciasta i desery
Health-Fit-Lifeciasto z owocami, które akurat były pod ręką Jego przygotowanie zajmowało dosłownie chwilę i bardzo lubiliśmy zajadać go jeszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika (zalecam ostrożność!). W mojej wegańskiej wersji ciężko mówić, że jest ono ucierane, bo nie ma w nim jajek (ani innych zwierzęcych produktów), ale za to jest smakowicie pachnące latem Zwykle przyrządzam go w bezglutenowej wersji
Lamarida.plTapenada to prowansalska pasta z oliwek, kaparów i oliwy. To wersja podstawowa, zmieniana w zależności od gustów, potrzeb i posiadanych składników. Tapena świetnie sprawdza się jako
Weekendy w domu i ogrodziesię smakiem, pysznego jagielnika w domowym zaciszu, za niewielkie pieniądze, bo ten w knajpie kosztował 10zł za porcję :o I do tego jagielnik ma w sobie karmel i orzeszki - wegański snickers! Składniki (na tortownicę o średnicy ok 23cm): * spód: - 1 szklanka płatków owsianych (użyłam bezglutenowych) - 1 szklanka daktyli - 5 łyżek wiórków kokosowych - 1 czubata łyżka kakao - 1 łyżka oleju kokosowego
CookYourself