wegańskie - 10389 przepisów (strona:270/693)

Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 287

już chcieli innych! Hot dogi już dawno awansowały z podłego fast food’u do dań kategorii gourmet. Rzemieślnicze bułki, samodzielnie robione mieszanki mięs czy roślin strączkowych (w wypadku wersji wegańskiej) na kiełbaski , ryby i owoce morza, mnogość dodatków, relishy, sosów i sposobów podania sprawiły, że ‘kiełbasa w bułce’ stała się przedmiotem pożądania.   Domowe hot dogi będą jeszcze większym przysmakiem

Karo in the Kitchen
Zupa z kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej z pierożkami (wegańska) 160

Zupy są jednym z tych dań, podczas przygotowania których można użyć swojej wyobraźni i stworzyć bardzo ciekawe połączenia składników. Co powiecie na zupę z dodatkiem kapusty

Via Gusto
Surówka kolesław (wegańska) 139

mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Można delikatnie dosłodzić cukrem lub syropem z agawy. Podajemy jako surówkę do obiadu lub dodatek do potraw z grilla. Smacznego! Artykuł Surówka kolesław (wegańska) pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Pieczone bakłażany z chermoulą i bulgurem 124

Aromatyczne i pełne smaków wegańskie danie, które zachwyci także mięsożercę: ma niebywały smak, pochodzący z połączenia wielu przypraw i różnych technik przygotowania składników. Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2-3 Orientalny sposób na bakłażana Chermoula jest znaną w całym Oriencie przyprawą głównie do ryb i owoców morza. Bazę stanowi kolendra i kmin rzymski plus dodatki

Niedzielny kucharz
Wegański makaron z truskawkami (bez śmietany i mleka) 257

W diecie bezmlecznej nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Gdy zaczyna się sezon na truskawki zawsze przygotowuję z nimi makaron. To błyskawiczne danie nie tylko

Dieta bez mleka
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków 133

Znacie słynną w kuchni angielskiej zapiekankę pasterską? Tradycyjnie zrobiona jest ona z mięsa i marchewki, a przykryta pysznym i chrupiącym ziemniaczanym pure. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na wersje wegańską zrobioną z soczewicy, selera, marchewki i ziemniaków. Pierwszy raz jadłam tą zapiekankę u mojej siostry i baaardzo mi posmakowała i od tamtej pory bardzo często gości w moim domu. Jest naprawdę

kulinarne odsłony pati
Przepis #142 Chrupiące ciasteczka czekoladowe - bez mąki, cukru i laktozy 115

sobie wyobrazić zdrowe ciastka bez mąki, mleka, tłuszczu, cukru oraz tłuszczu? Pewnie stwierdzicie, że  takie nie istnieją... a ja mam dzisiaj właśnie przepis na takie zdrowe słodkości! Są wegańskie bez laktozy i glutenu (jeśli wybierzecie płatki owsiane bezglutenowe) oraz dodatku cukru (zawierają tylko ten naturalnie pochodzący z owoców). Oprócz tego robi się je bardzo szybko - ale uwaga równie szybko

Health-Fit-Life
WHO wzywa do pozbycia się tłuszczów trans z żywności 116

niektórych krajach już częściowo prowadzone są takie działania. Generalnie rzeczy ujmując to kolejny argument nad postawieniem na naturalne produkty roślinne, w tym roślinne tłuszcze , czyli na fleksitariański, wegetariańskie czy wegańskie podejście. Gdzie są tłuszcze trans? Utwardzane tłuszcze roślinne, pełne tłuszczów trans, to sztucznie otrzymywane dodatki do wielu produktów spożywczych. Są one też w składzie wielu słodyczy, w tym kremów, ciastek

Fleksitarianizm.pl
Hiszpańska potrawka z ciecierzycy i szpinaku (Espinacas con garbanzos) 117

bardzo proste i smaczne wegańskie danie pomimo braku skomplikowania jest jedną z tradycyjnych potraw spotykanych w Hiszpanii. Delikatnie ostra, czosnkowa potrawka ze świeżym szpinakiem może stanowić także dodatek do mięs.  Ciecierzyca jest bogatym źródłem roślinnego białka i witamin z grupy B, miedzi, magnezu, fosforu i manganu, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto więc od czasu do czasu

Zielona Kuchnia
Cookies czekoladowe... 167

świeżo upieczone ciasteczka wrzuć je do nagrzanego piekarnika, postępujac jak powyżej, ale dodajac 1 minutę do czasu pieczenia; zastap 2 łyżki maki kakao - powstana ciasteczka podwójnie czekoladowe; wersja wegańska - użyj bezmlecznej margaryny i czekolady; dla urozmaicenia dodaj posiekanej ciemnej czekolady, albo cukiereczków w rodzaju Lentilek

Lejdi of the house
Ciasto z „serem” i rabarbarem 212

kostki naturalnego tofu sok z połowy cytryny 50 ml mleka roślinnego 300-400 g rabarbaru 100 ml oleju roślinnego 400 g mąki 2 banany 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 200 g cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: W jednej misce zblenduj banany, olej, jogurt (50 ml odłóż do masy serowej) i połowę cukru. W drugiej misce zblenduj na idealnie

greenscarf
Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji 147

Dziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one! Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które

Vegan Taste
Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami 162

objadać (nawet rezygnując z innych smakołyków :)). Wiecie dlaczego warto jeść szparagi? Jeśli nie to odsyłam to posta z przed kilku dni, znajdziecie tam także przepis na Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem A jeśli macie ochotę na inne ciasta w wersji wytrawnej to zapraszam to przejrzenia moich propozycji Czytaj więcej – ciasta wytrawne Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami Przepis

365 dni dookoła kuchni
Makaron ze szparagami, szpinakiem i fetą 196

zaś jako dodatki dobrałam szpinak, suszone pomidory i ser feta. Smak podkreśliłam lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Ta propozycja będzie także świetnym lunchboxem na zimno. W wersji wegańskiej fetę możesz zamienić na cieciorkę. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka nieugotowanego makaronu (u mnie pełnoziarnisty orzo) 1 pęczek zielonych szparagów 2 garście świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów (użyłam

Fabryka pomysłów
5 majowych przepisów, które musisz wypróbować 130

jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Czytaj więcej – przepisy ze szpinakiem Zobaczcie jakie pyszności możecie wyczarować z wiosennymi warzywami. 5 majowych przepisów, które musisz wypróbować Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem Miód z mniszka lekarskiego Kapusta młoda z marchewką i szczypiorkiem Zupa z botwinki Tarta cieciorkowa z botwinką Artykuł 5 majowych przepisów, które musisz wypróbować pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania