kostki naturalnego tofu sok z połowy cytryny 50 ml mleka roślinnego 300-400 g rabarbaru 100 ml oleju roślinnego 400 g mąki 2 banany 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 200 g cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: W jednej misce zblenduj banany, olej, jogurt (50 ml odłóż do masy serowej) i połowę cukru. W drugiej misce zblenduj na idealnie
greenscarfDziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one! Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które
Vegan Tasteobjadać (nawet rezygnując z innych smakołyków :)). Wiecie dlaczego warto jeść szparagi? Jeśli nie to odsyłam to posta z przed kilku dni, znajdziecie tam także przepis na Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem A jeśli macie ochotę na inne ciasta w wersji wytrawnej to zapraszam to przejrzenia moich propozycji Czytaj więcej – ciasta wytrawne Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami Przepis
365 dni dookoła kuchnizaś jako dodatki dobrałam szpinak, suszone pomidory i ser feta. Smak podkreśliłam lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Ta propozycja będzie także świetnym lunchboxem na zimno. W wersji wegańskiej fetę możesz zamienić na cieciorkę. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka nieugotowanego makaronu (u mnie pełnoziarnisty orzo) 1 pęczek zielonych szparagów 2 garście świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów (użyłam
Fabryka pomysłówjest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Czytaj więcej – przepisy ze szpinakiem Zobaczcie jakie pyszności możecie wyczarować z wiosennymi warzywami. 5 majowych przepisów, które musisz wypróbować Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem Miód z mniszka lekarskiego Kapusta młoda z marchewką i szczypiorkiem Zupa z botwinki Tarta cieciorkowa z botwinką Artykuł 5 majowych przepisów, które musisz wypróbować pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniczas na lodową tartę o smaku banana z lekką orzechową nutą. Ciasto nie zawiera glutenu (jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych), laktozy , jajek, białego cukru oraz mąki czyli jest także wegańskie. Idealnie sprawdzi się jako słodki deser w ciepłe dni. Warto jej spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal
Health-Fit-Lifetrzydaniowe doświadczenie restauracyjne zawsze w tej samej cenie – 49zl. W ramach festiwalu odbędzie się również sporo wydarzeń towarzyszących, jak warsztaty fotografii kulinarnej, warsztaty „Azja na talerzu” (kuchnia wegańska) i warsztaty „Gorąca kuchnia brazylijska”. Jako ambasadorka wydarzenia mogłam dla Was sprawdzić festiwalowe menu proponowane przez restaurację PATIO we Wrocławiu przy ul. Kiełbaśniczej 24. Piękne zdjęcia zrobiła Monika
Mała Cukierenkawszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm : 400 ml jogurtu naturalnego (u mnie wegański z rozmnożony na bazie kupionego w Lidlu) 400 g mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista cukru (u mnie kokosowy) 1 średni banan 100 g orzechów włoskich czubata łyżeczka proszku
greenscarfcieplej dlatego przyszła pora na jedzenie lodów. Tradycyjne lody opierają się na śmietanie, cukrze i wielu słodkich dodatkach czyli bomba kaloryczna! Dlatego przygotowałam dla Was pomysł na pyszne wegańskie kremowe lody bez śmietany, laktozy i białego cukru! Wartości odżywcze na jedną porcję (jeden lód): 212,5 kcal
Health-Fit-Lifealbo z krewetkami, ale ja najbardziej lubię tą z tuńczykiem. W Polsce mogę ją robić w różnych wariacjach, z dodatkiem pure z innych warzyw, była też na blogu causa wegańska, a ta dzisiejsza jest z pięknych fioletowych ziemniaków, przekładana tradycyjnie smaczliwką, jajkiem i tuńczykiem z majonezem, a do tego czerwona quinoa i oprócz klasycznej dekoracji w postaci oliwki, jajka
Quinoa Raz!tylko robi się cieplej przerzucam się na lżejsze ciasta, czyli tarty. Przy okazji dopracowałam do perfekcji recepturę na wegańskie kruche ciasto, które wymaga ciut innego przygotowania, bo olej kokosowy zachowuje się inaczej nic masło. Gruszki można zastąpić innymi owocami, świetnie tu się sprawdzą maliny czy też borówki. Ciasto wbrew pozorom nie jest pracochłonne, ale bardzo efektowne, poza tym rozeszło się
greenscarfswoje ulubione Sos - może to być klasyczny dressing na bazie oleju czy jogurtu, a także gęsty dip lub hummus Dziś mam dla Was przepis na buddha bowl w wersji wegańskiej, oto miska rozmaitości z quinoa i awokado. Pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo! Buddha bowl: miska rozmaitości z quinoa i awokado Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoa
Kulinarne przygody Gatitykotlety mielone to nasza polska potrawa narodowa. Jak wiecie ja uwielbiam wszelkiego rodzaju curry i dania jednogarnkowe, ale że gotuję dla całej rodziny i tym samym zmuszam ich do wegańskiego jedzenia (jakoś nikt się za gotowanie nie bierze, wiec to w sumie ich wybór) to czasami spełniam ich zachcianki, taka jestem miła. Ze wszystkich strączków za najbardziej uniwersalną uważam czerwoną
greenscarfbrownie z białkiem roślinnym. Wiele osób chwaliło je sobie za szybkość w przygotowaniu oraz możliwość formowania ich w batony jako przekąska między treningowa. Tym razem mając kolejne świetne wegańskie białko, które znajdziecie na Siła Roślin , zrobiłyśmy wersję orzechową z masłem Nutura , która również dobrze spisze się jako proteinowa przekąska lub ciacho dla wege gości 😍 Sk ładniki: - 150g
Candy Pandasprzepis. Zamiast orzeszków pinii dałam orzechy włoskie, a smak podkręciłam papryczką chili. Dajcie jej taką ilość, jaka Wam odpowiada. Oczywiście nie mogło zabraknąć w nim twardego sera. W wersji wegańskiej możecie użyć płatków drożdżowych nieaktywnych, a kurczaka zastąpić ugotowaną cieciorką. Składniki na 6 porcji: Na pesto: 75g suszonych pomidorów 35g orzechów włoskich 12 listków bazylii 3 ząbki czosnku
Fabryka pomysłów