wegańskie - 10389 przepisów (strona:283/693)

Puree z dyni (przepis podstawowy) 128

Puree z dyni jako przepis podstawowy to banalna receptura, którą być może zna już każdy (ale być może nie). I nie publikuję

Kolorowy Przepisownik
Syrop dyniowo-korzenny 150

Syrop dyniowo-korzenny być może znasz, niekoniecznie jednak w takim wydaniu. Ta moja wersja zawiera sok malinowy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, ponieważ mimo, że

Kolorowy Przepisownik
Dyniowa latte (pumpkin spice latte) 151

Dyniowa latte (pumpkin spice latte), to kawa, która zyskuje na popularności. Bardzo wiele kawiarni ma ją już w swoim menu, ale 

Kolorowy Przepisownik
Pasta ze słonecznika 110

Wegańskie smarowidło z namoczonych pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Myślę, że w połączeniu ze świeżą pajdą chleba może zasmakować również niejednemu mięsożercy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne chyba w każdym sklepie. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Składniki: szklanka pestek słonecznika kilka pomidorów suszonych 2-3 ząbki czosnku

wyzwania kuchenne
Mega czekoladowy tort bezglutenowy 152

jego przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę . Nie powiem, że jest to niskokaloryczny tort, bo węglowodanów i oleju w nim nie brakuje Ale powiem, że jest to chyba najzdrowsza wersja wegańskiego czekoladowego ciasta, dodatkowo bardzo przyjazna dla alergików. Nie ma w nim glutenu, mąki, orzechów i oczywiście żadnych zwierzęcych produktów, a bazą dla “biszkoptów” jest komosa ryżowa (ang. quinoa

Lamarida.pl
Serek z nerkowców 191

Serek z nerkowców stworzyłem specjalnie z myślą o sushi. Uwielbiam połączenie delikatnego serka, wasabi, czerwonej cebuli i imbiru. Ten flirt smaków jest bezbłędny! Nie raz miałem już okazję jeść wegańskie sushi , ale zazwyczaj czegoś w nim brakowało… własnie tej delikatnej nuty. Oczywiście serek możemy wykorzystać również w inny sposób. Ja z nim robiłem również tortille w towarzystwie cebuli, keczupu, tofu

Blendman
Orzechowe muffiny 149

Od świtu zabrałam się za wypieki. Snikers zjedzony, a Miśki chciały coś słodkiego, więc na szybko upiekłam orzechowe muffiny. Te są bardzo konkretne i sycące przed

greenscarf
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 341

tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek

codojedzenia
Burgery (kotlety) z czerwonej fasoli i ryżu 224

Burgery nie muszą być tylko i wyłącznie z mięsa. Umiejętny dobór składników, w tym przypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie zyskują na smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy lub meksykańską salsę . Inspiracja: Jadłonomia Składniki na 9 -12 kotletów w zależności od wielkości: 2 puszki

Fabryka pomysłów
Wegańskie trufle dyniowe 167

kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słodkiego wydania tego warzywa. Oprócz dyni znajdują się tam daktyle, które nadają naturalnej słodyczy oraz mąką kokosowa, która łączy masę w całość.  Wegańskie trufle z dynią Składniki na masę do trufli: 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 4 łyżki puree dyniowego 5 łyżek mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli himalajskiej Do obtoczenia

wegujemy
Wege mielone z kaszy jaglanej i kalafiora 149

mnie zna ten wie, że w swojej kuchni dużo eksperymentuję z kuchnią wegańską. Nie żebym nie lubiła mięsa - po prostu nie wyobrażam sobie jedzenia go non stop (2-3 razy w tygodniu to moje optimum). Przy daniach roślinnych często wspomagam się rewelacyjnymi pomysłami Marty Dymek z Jadłonomii. Tym razem chodził mi po głowie klasyczny, polski, niedzielny obiad ale jakoś

Milion Smaków
Roślinne sushi i "Był sobie pies" 147

Prawdziwe japońskie sushi nie jest przekąską, którą jadam z przyjemnością. W domowym zaciszu lubię natomiast te ryżowe roladki w glonach w wydaniu roślinnym z dobrym sosem

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa grochówka 145

szklanek wody 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego (lub 1/2 łyżeczki mielonego) 2 marchewki 4 średnie ziemniaki 4 kiełbaski wegańskie (250 g) – opcjonalnie 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy, marchewki kroimy w talarki

Lamarida.pl
Śliwkowy pudding 2.0, Hindi 157

pudding przygotujesz, jak w tym przepisie . Śliwki podsmażyłam na maśle (może być też olej kokosowy, jak w tej wegańskiej wersji ). Smacznego!     Hindi – pierwsza w Rzeszowie i okolicach i, jak na razie, jedyna indyjska restauracja z prawdziwego zdarzenia. Jedzenie bardzo dobre, kolorowe i bardzo dużo propozycji dla wegetarian i wegan (są specjalnie oznaczone, tak samo jak dania bezglutenowe). Kelnerzy

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegańskie babeczki dyniowe czyli Słodki Czwartek odc.141 156

się, że najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upieczenie z tego samego ciasta babeczek!  Oryginał przepisu znajdziecie  TUTAJ . Ja dokonałam kilku zmian i zapraszam Was na muffinki dyniowe! Weganskie babeczki dyniowe 3/4 dyni Hokkaido 3/4 szkl. mąki orkiszowej 630 1/2 szkl. maki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. brązowego cukru 1/3 szkl. oleju

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania