już jutro, a i tak wciąż nie mogę się zdecydować na konkretne przepisy. Na tę chwilę wybrałam jaglane i te z cukrem kokosowym , a planuję poeksperymentować też w stronę wegańskiego przepisu. I bezglutenowego zarazem. Może gotowe ciacha nie polecą do kosza i dam znać, jak wyszły. Nie wiem, czy też tak macie, że musicie mieć kilka rodzajów świątecznych ciasteczek? Dawniej
FitkotDomowe puree z dyni do deserów, koktajli i zup W jesiennej aurze z każdego straganu z warzywami zerkają na nas piękne, uśmiechnięte dynie, które sprzeciwiają się
Book of spellsDomowa granola a la pumpkin spice Sezon jesienny to w mojej kuchni czas eksperymentowania z dynią i dodawania jej prawie do wszystkiego. Do potraw wytrawnych, takich
Book of spellsKrem z pieczonych buraków Przyznam się szczerze, że między mną a kremem z buraków nie było miłości od pierwszego wejrzenia. Tak naprawdę nie było nawet odrobiny
Book of spellsPodajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą . Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną po koreańsku . Smacznego! *Przepis zainspirowany tym . Artykuł Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plzaczerpniętą z Hiszpanii, a dokładniej z mojej ukochanej Fuerteventury. Wielokrotnie odwiedzałam Wyspy Kanaryjskie, ale gofio odkryłam dopiero podczas ostatniego pobytu w tym miejscu. Znalazłam ten składnik w jednym z wegańskich smakołyków zakupionych w uroczej kawiarence. Zakochana w smaku słodkich kuleczek zaczęłam dociekać z czego zostały wykonane. Jednym ze składników było właśnie gofio, czyli mąka z prażonych ziaren pszenicy, jęczmienia
Jeść, by żyć w zdrowiuKolejny pasztet warzywny – pasztet z soczewicy z orzechami. Jest pasztet wegański i bezglutenowy, więc każdy będzie mógł go zjeść :) Idealny pasztet... The post Pasztet z soczewicy z orzechami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comnawet nie wiecie jak bardzo się cieszę, że tak podoba Wam się nowy dział z przepisami bezglutenowymi, wegańskimi i fit! Dziś mam dla Was kolejne smakołyki! Tym razem zapraszam na pyszne bezglutenowe i bezlaktozowe pancakes z owocami! Ja zajadałam je z jeżynami, Wy śmiało możecie dodać swoje ulubione. Pancakes są delikatne, lekkie i niesamowicie smaczne. Są świetnym pomysłem zarowno
Ostra na Słodkorazy ja tak miałam). 4)Żelatyna po tym jak miksowano do kremu powstały grudki. Ja nigdy nie miksuję tylko ręcznie mieszam żelatyn i krem. 5) Odpowiednikiem żelatyny w diecie wegańskiej jest agar. Postępujemy z nią tak jak z żelatyną. Źródło:http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,wszystko-o-zelatynie.html http://www.mojewypieki.com/post/ujarzmiamy-zelatyne
Ciasta z tradycjamilokalną. Trzema podstawowymi składnikami wyżywienia, od czasów przedhiszpańskich są kukurydza, fasola i papryka chili. Czytałam wiele artykułów o tym, że przed przyjazdem Hiszpanów, kuchnia meksykańska była praktycznie wegańska. Może dlatego tak ją lubię, bo do tej pory można przyrządzić całą masę meksykańskich tradycyjnych dań bez mięsa. Uwielbiam dania z dodatkiem strączków, kocham przeróżne odmiany papryki, lubię testować ich ostrość. Tabasco
Mienta blogprzeszedł moje oczekiwania! Powstała aksamitna i delikatna w smaku zupa krem z pieczonych buraków ćwikłowych. Pieczenie warzyw pozwala na wyciągnięcie z nich ukrytego potencjału i bogatego smaku. Zupa jest wegańska, bo zamiast śmietany użyłam mleka kokosowego z puszki i moim zdaniem jest harmonijna i ma niezwykle bogaty bukiet smaków. Składniki na 6 porcji : ok. 1200g surowych buraków ćwikłowych (po upieczeniu
Dietologogniu”)Moja rada: smaż na mocno rozgrzanym głębokim oleju, po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy, dzięki czemu odsączy się nadmiar tłuszczu. Smacznego! Artykuł Wegańskie bezglutenowe klopsiki z brokuła i kaszy jaglanej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfKoleje zdrowe ciasteczka wegańskie ciasteczka dla smakoszy. Są bardzo smaczne i szybko się je robi. Bez glutenu i bez cukru oczywiście ;) Składniki: 1/2 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4-1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżki sody 1/4 szklanki (4 łyżki) tahini 1/4 szklanki (4 łyżki) syropu klonowego Wykonanie: Podgrzać piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce
Smaki Przyprawy i Koloryjakie pyszne... Delikatne, puszyste, aromatyczne, idealne do codziennej, grudniowej kawki. Inspiracją był przepis znaleziony w gazetce marketowej, w oryginale był na mące pszennej i w wersji wegańskiej, ja dodałam jajko, zwiększyłam także ilość mąki. Z przepisu wychodzi dość spora ilość bułeczek, proponuję przygotować z połowy składników, z całej porcji mnie wyszły 24 sztuki... Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej
Smaczne Zdrowesekundową przerwą w środku na odparowanie wilgoci. Na gofrownicy o mocy powyżej 1000 W pieczenie trwa około 3 minut, a gofry są zawsze chrupiące. Przepis występuje też w wersji wegańskiej -> klik Składniki: 160 g mąki gryczanej 20 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka) 20 g mąki ryżowej (1 łyżka) półtorej łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 50 g miękkiego masła
Kawa z mlekiem