mnie zna ten wie, że w swojej kuchni dużo eksperymentuję z kuchnią wegańską. Nie żebym nie lubiła mięsa - po prostu nie wyobrażam sobie jedzenia go non stop (2-3 razy w tygodniu to moje optimum). Przy daniach roślinnych często wspomagam się rewelacyjnymi pomysłami Marty Dymek z Jadłonomii. Tym razem chodził mi po głowie klasyczny, polski, niedzielny obiad ale jakoś
Milion SmakówPrawdziwe japońskie sushi nie jest przekąską, którą jadam z przyjemnością. W domowym zaciszu lubię natomiast te ryżowe roladki w glonach w wydaniu roślinnym z dobrym sosem
Weekendy w domu i ogrodzieszklanek wody 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego (lub 1/2 łyżeczki mielonego) 2 marchewki 4 średnie ziemniaki 4 kiełbaski wegańskie (250 g) – opcjonalnie 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy, marchewki kroimy w talarki
Lamarida.plpudding przygotujesz, jak w tym przepisie . Śliwki podsmażyłam na maśle (może być też olej kokosowy, jak w tej wegańskiej wersji ). Smacznego! Hindi – pierwsza w Rzeszowie i okolicach i, jak na razie, jedyna indyjska restauracja z prawdziwego zdarzenia. Jedzenie bardzo dobre, kolorowe i bardzo dużo propozycji dla wegetarian i wegan (są specjalnie oznaczone, tak samo jak dania bezglutenowe). Kelnerzy
Qlinarnie i Qlinarniesię, że najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upieczenie z tego samego ciasta babeczek! Oryginał przepisu znajdziecie TUTAJ . Ja dokonałam kilku zmian i zapraszam Was na muffinki dyniowe! Weganskie babeczki dyniowe 3/4 dyni Hokkaido 3/4 szkl. mąki orkiszowej 630 1/2 szkl. maki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. brązowego cukru 1/3 szkl. oleju
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna wariacja na temat wegańskiego „sernika”. Przerobiłam wszystkie możliwe kombinacje z tofu, z kaszy jaglanej, ale według mnie z białej fasoli najbardziej przypomina sernik, do tego stopnia że niewegusy łudzą się, że wróciłam na ciemną stronę mocy. Ten sernik jest z dużą ilością dyni, a dokładniej dyniowego puree, które robi się piekąc około 1 godziny pokrojoną (surową) dynię
greenscarfOdchodzę od mleka, podobno 1 kubek latte to do 400 kcal, a ja piłam nawet 3 dziennie. Szukam wegańskich smaków deserów, słodyczy itd. Przepisów na fantastyczne dietetyczne słodkości jest bardzo dużo wypróbowałam już kilka, dziś zrobiłam bounty. Muszę przyznać, że nie było to proste, mimo kilku składników trudno uzyskać właściwą strukturę. Składniki: Masa kokosowa: 100 gram wiórków kokosowych; Olej kokosowy
Smaki Przyprawy i Kolorymożesz dodać do niej około pół szklanki czerwonej soczewicy, uprzednio dobrze wypłukanej i namoczonej przez kilkanaście minut (soczewicę dodaj wraz z pomidorami). Zupa będzie świetnie smakować również w wersji wegańskiej, gdzie kurczaka zastąpi ciecierzyca. Wcześniej ugotowaną ciecierzycę (lub z puszki) należy dodać na kilka minut przed końcem gotowania zupy. Jeśli zupa przygotowywana jest bez mięsa, można skrócić czas jej gotowania
Even Better FoodMożliwości smakowych jest wiele (choćby klasycznie - muszle nadziewane mozzarellą w sosie pomidorowym), jednak zdecydowałam się na bardziej oryginalną wersję wykorzystującą królującą obecnie na targowiskach dynię. Luźno inspirowałam się tym wegańskim przepisem . Uwielbiam łączyć dynię z gorgonzolą, zaś dwa pozostałe występujące w farszu sery - ricotta i parmezan - mają za zadanie zrównoważyć jej smak. Mam nadzieję, że skorzystacie z mojego przepisu, choćby
Chilli Czosnek i OliwaMakaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego, który mimo swego charakterystycznego smaku nie
Via GustoTaką złotą jesień to ja rozumiem! Wszystkie kolory liści, sucho i słonecznie. Korzystając z ostatnich promyczków słońca, zapraszam na racuszki z jabłkami. W pełni wegańskie i zdrowe, zrobione na mące orkiszowej, roślinnym mleku i odrobiny drożdży. Mielone siemię lniane zastępuje tutaj jajka. W moim wykonaniu racuszki z dużymi kawałkami jabłek, co widać na zdjęciach. Polecam kochani! Składniki
Nastoletnie Wypiekaniejest z trupa! Skąd ta nazwa? W moim domu, zawsze mówiono tak na rosół- i tym razem nie mogłam się oprzeć, przed nazwaniem tak mojej wersji zupki. W wegańskim wykonaniu- rosół z komosą ryżową. Wraz ze współlokatorką zajadałyśmy go, aż uszy się nam trzęsły! SKŁADNIKI: szklanka komosy ryżowej 0,75l wody 3 ziemniaki duża marchewka/dwie małe piramidka smaku łyżka oliwy
healthy dreamsmyślę, że śmiało może stanąć w szranki z klasyką. Lista składników jest krótka i prosta jak myślenie mojego byłego narzeczonego. Przygotowanie zajmie wam chwilkę. Sałatka jest w całości wegańska, no, chyba że dodacie wędzoną rybę, która pasuje idealnie, lub równie pasującego wędzonego kurczaka. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Składniki na prostą sałatkę ziemniaczaną: 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli typu „Jaś” kilka
ladykitchenresztek po mleku owsianym. Dla mnie nawet lepsza od oryginału. Ciasteczka nie są tak słodkie. Wychodzą też bardziej suche. Oryginalne ciasteczka owsiane z bananem są w 100 proc. wegańskie. Nowa wersja sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. resztki po przygotowywaniu mleka owsiano-daktylowego (szklanka płatków zmielona z 8 daktylami) 4 łyżki płatków owsianych górskich 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku
Dieta bez mlekatymi wegańskimi przepisami to nigdy nic nie wiadomo… Człowiek myśli, że jest w nich jedno, a jest coś innego Właściwie każdy z naszych gości kosztujący te muffinki po raz pierwszy stawia na to, że jest w nich banan. A tu niespodzianka – banana nie ma! Są jabłka i pieczona dynia, dzięki którym bez dodatku oleju uzyskujemy miękkie i wilgotne muffinki
Lamarida.pl