Dyniowa latte (pumpkin spice latte), to kawa, która zyskuje na popularności. Bardzo wiele kawiarni ma ją już w swoim menu, ale
Kolorowy PrzepisownikWegańskie smarowidło z namoczonych pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Myślę, że w połączeniu ze świeżą pajdą chleba może zasmakować również niejednemu mięsożercy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne chyba w każdym sklepie. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Składniki: szklanka pestek słonecznika kilka pomidorów suszonych 2-3 ząbki czosnku
wyzwania kuchennejego przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę . Nie powiem, że jest to niskokaloryczny tort, bo węglowodanów i oleju w nim nie brakuje Ale powiem, że jest to chyba najzdrowsza wersja wegańskiego czekoladowego ciasta, dodatkowo bardzo przyjazna dla alergików. Nie ma w nim glutenu, mąki, orzechów i oczywiście żadnych zwierzęcych produktów, a bazą dla “biszkoptów” jest komosa ryżowa (ang. quinoa
Lamarida.plSerek z nerkowców stworzyłem specjalnie z myślą o sushi. Uwielbiam połączenie delikatnego serka, wasabi, czerwonej cebuli i imbiru. Ten flirt smaków jest bezbłędny! Nie raz miałem już okazję jeść wegańskie sushi , ale zazwyczaj czegoś w nim brakowało… własnie tej delikatnej nuty. Oczywiście serek możemy wykorzystać również w inny sposób. Ja z nim robiłem również tortille w towarzystwie cebuli, keczupu, tofu
BlendmanOd świtu zabrałam się za wypieki. Snikers zjedzony, a Miśki chciały coś słodkiego, więc na szybko upiekłam orzechowe muffiny. Te są bardzo konkretne i sycące przed
greenscarftradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek
codojedzeniaBurgery nie muszą być tylko i wyłącznie z mięsa. Umiejętny dobór składników, w tym przypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie zyskują na smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy lub meksykańską salsę . Inspiracja: Jadłonomia Składniki na 9 -12 kotletów w zależności od wielkości: 2 puszki
Fabryka pomysłówkulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słodkiego wydania tego warzywa. Oprócz dyni znajdują się tam daktyle, które nadają naturalnej słodyczy oraz mąką kokosowa, która łączy masę w całość. Wegańskie trufle z dynią Składniki na masę do trufli: 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 4 łyżki puree dyniowego 5 łyżek mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli himalajskiej Do obtoczenia
wegujemymnie zna ten wie, że w swojej kuchni dużo eksperymentuję z kuchnią wegańską. Nie żebym nie lubiła mięsa - po prostu nie wyobrażam sobie jedzenia go non stop (2-3 razy w tygodniu to moje optimum). Przy daniach roślinnych często wspomagam się rewelacyjnymi pomysłami Marty Dymek z Jadłonomii. Tym razem chodził mi po głowie klasyczny, polski, niedzielny obiad ale jakoś
Milion SmakówPrawdziwe japońskie sushi nie jest przekąską, którą jadam z przyjemnością. W domowym zaciszu lubię natomiast te ryżowe roladki w glonach w wydaniu roślinnym z dobrym sosem
Weekendy w domu i ogrodzieszklanek wody 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego (lub 1/2 łyżeczki mielonego) 2 marchewki 4 średnie ziemniaki 4 kiełbaski wegańskie (250 g) – opcjonalnie 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy, marchewki kroimy w talarki
Lamarida.plpudding przygotujesz, jak w tym przepisie . Śliwki podsmażyłam na maśle (może być też olej kokosowy, jak w tej wegańskiej wersji ). Smacznego! Hindi – pierwsza w Rzeszowie i okolicach i, jak na razie, jedyna indyjska restauracja z prawdziwego zdarzenia. Jedzenie bardzo dobre, kolorowe i bardzo dużo propozycji dla wegetarian i wegan (są specjalnie oznaczone, tak samo jak dania bezglutenowe). Kelnerzy
Qlinarnie i Qlinarniesię, że najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upieczenie z tego samego ciasta babeczek! Oryginał przepisu znajdziecie TUTAJ . Ja dokonałam kilku zmian i zapraszam Was na muffinki dyniowe! Weganskie babeczki dyniowe 3/4 dyni Hokkaido 3/4 szkl. mąki orkiszowej 630 1/2 szkl. maki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. brązowego cukru 1/3 szkl. oleju
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna wariacja na temat wegańskiego „sernika”. Przerobiłam wszystkie możliwe kombinacje z tofu, z kaszy jaglanej, ale według mnie z białej fasoli najbardziej przypomina sernik, do tego stopnia że niewegusy łudzą się, że wróciłam na ciemną stronę mocy. Ten sernik jest z dużą ilością dyni, a dokładniej dyniowego puree, które robi się piekąc około 1 godziny pokrojoną (surową) dynię
greenscarfOdchodzę od mleka, podobno 1 kubek latte to do 400 kcal, a ja piłam nawet 3 dziennie. Szukam wegańskich smaków deserów, słodyczy itd. Przepisów na fantastyczne dietetyczne słodkości jest bardzo dużo wypróbowałam już kilka, dziś zrobiłam bounty. Muszę przyznać, że nie było to proste, mimo kilku składników trudno uzyskać właściwą strukturę. Składniki: Masa kokosowa: 100 gram wiórków kokosowych; Olej kokosowy
Smaki Przyprawy i Kolory