wiem co ze mną się dzieje ale ostatnio w mojej kuchni gości często wegetariańskie i wegańskie jedzenie. Ze względu na wykluczenie nabiału otworzyłam bardzo szeroko umysł na nowe smaki i kompozycje. Nadal jestem zagorzałą fanką mięsa ale testowanie, gotowanie i próbowanie nowych potraw bez jego udziału stało się dla mnie również przyjemnością. Pyszny smażony ryż z dodatkiem ciecierzycy i masła
Mango PapajaDługo chodziły za mną czekoladowe muffinki. Prawdziwe, pełne głębokiego, czekoladowego smaku, a nie oszukane, kakaowe. W końcu zebrałem się i stworzyłem najlepsze wegańskie muffinki na świecie. Przygotowałem i zjadłem w życiu wiele babeczek, ale te są najsmaczniejsze, przysięgam! Muffinki z poniższego przepisu nie są takie, jak dotychczas opublikowane muffinki cynamonowe
Vegan Tasteuchwycone na zdjęciach, z czego bardzo się cieszę, gdyż mogę teraz podzielić się z Wami tymi przepisami. Oprócz moich tartaletek Tiramisu z wiśniami i fit torciku Bounty, Żaneta zrobiła wegański mus czekoladowy na wodzie po cieciorce, który również stylizowałyśmy. Czas minął mi baaardzo szybko, mam nadzieję, że wiedza, którą Żaneta mi przekazała, zaprocentuje wkrótce na zdjęciach. Pięknie dziękuję za warsztaty
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia. Dokładnie dociśnij masę. Piecz w temp. 180 C przez 30 minut. Po całkowitym wystudzeniu pokrój (nóż z ząbkami/do chleba będzie idealny), Artykuł Bezglutenowe wegańskie batoniki „Bounty” pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfróżny sposób dodając do deserów, koktajli, owsianki, musli, wypieków chleba, zup. Dosłownie do wszystkiego. Po nasiona szałwii hiszpańskiej nie powinni przede wszystkim osoby, które są na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasiona szałwii hiszpańskiej bogate są: kwasy omega-3, omega-6, kwas ALA, zawierają żelazo, cynk, magnez, wapń, fosforu, witaminę B1, E i B3 źródłem białka oraz zawierają większą zawartość błonnika
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podchody i doszło do tego, że nawet ją polubiłam w wersji na słodko. Nazwa sernik ma sugerować tylko i wyłącznie konsystencję, jakiej należy się spodziewać, bo całe ciasto jest wegańskie, bez glutenu, a jak cukier zamienicie na ksylitol czy inny wynalazek to już w ogóle będzie fit Mango możecie zamienić praktycznie każdymi owocami, sprawdzą się tu borówki, truskawki, ananas, brzoskwinie
greenscarfArabski, wegański przysmak w postaci pysznego falafela. Zakochałam się w tych kotlecikach z ciecierzycy. Słyszałam o nich już od dawna, ale dopiero niedawno jadłam je pierwszy raz w miejskim fast foodzie. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła ich w domu. Wyszły identyczne w smaku! Jestem dumna :-) 300 g ciecierzycy (suchej) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki
VioletoweKucharzenieZupa krem z buraków z musem ziemniaczanym , był Krem z buraków i soczewicy , nie zabrakło carpaccio z buraków i na śniadanie pasty wegańskiej z buraków , były oczywiście też tradycyjne buraczki na ciepło. Zużyliśmy w kuchni podczas tego tygodnia prawie 150 kg buraków i teraz mogę powiedzieć
kuron.com.plnawet cukier, sól, jeżeli według Ciebie taka będzie potrzeba, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Na samym końcu dodaj posiekaną kolendrę. Gotowe! Smacznego! Artykuł Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfTofucznica to wegańska wersja tradycyjnej jajecznicy. Przepis jest z blog LifeManagerka.pl, gdzie znajdziecie wiele zdrowych przepisów i nie tylko. Czas wykonania: 20 minut Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 150 g wędzonego tofu 1 cebula 6 – 8 sztuk pieczarek 1/2 łyżeczki soli np. himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka curry 1 łyżka oleju kokosowegokilka sztuk pomidorków
KuchniaWeDwoje.plsmaku płatkami chilli. Polecam Składniki: 1 cebula 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia 3 szklanki wegańskiego bulionu (lub wody) garść świeżej kolendry pestki słonecznika płatki chilli (opcjonalnie, dla dorosłych ) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę podobnie jak selera naciowego. Białą część pora przekrawamy na pół
Lamarida.plmąki. Bez dodatku tłuszczu – mocne w smaku i przepyszne. To są chyba najszybsze ciastka świata. Ich podstawa to tylko dwa składniki – banany i płatki owsiane. Bezcukrowe, beztłuszczowe. Wegańskie. Jeśli użyliście płatków z certyfikowanego, czystego owsa- będą też bezglutenowe. Ze wszystkich płatków zbożowych to właśnie owies ma największą zawartość rozpuszczalnego, łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Wybierzcie do tych ciastek
Karo in the Kitchenziemniaki w markecie, tuż obok na półce leżała fioletowa kapusta pekińska, która również wylądowała w koszyku. I tak oto powstała pyszna sałatka, zdrowa i aromatyczna. Ja użyłam tutaj majonezu wegańskiego z aquafaby ale jak lubicie tradycyjny, też będzie ok. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Kolorowa sałatka z majonezem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekażdej porze roku! Głównym składnikiem tradycyjnych oponek jest biały ser – w moim przepisie zamieniłam go na tofu. Pominęłam także jajka. W ten sposób stworzyłam przepis na pyszne wegańskie oponki – mega pyszne! Zapraszam Składniki (na ok. 15 sztuk): 250 g tofu naturalnego 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru (u mnie trzcinowy) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Via Gustoczegoś wytrawnego. Myślę, że przyda się mały odpoczynek od słodyczy, choć znam takich, którzy nie mają nic przeciwko nowym pomysłom na słodkości. Dzisiejszy przepis to kolejna odsłona pasztetu wegańskiego/wegetariańskiego. Bardzo lubię takie dania, bo sprawdzają się nie tylko w domu, ale też i w pracy. Dobre są na przekąskę, obiad czy kolację. Wszystko zależy co do nich dodamy
Przysmaki Karolki