diecie? Czemu nie? Można je zjeść pod warunkiem, że zrobimy je sami (lub znajdziemy w sklepie z dobrym składem). Moja dzisiejsza propozycja to domowe Markizy z kremem czekoladowym. Są wegańskie (jeśli nie dodamy miodu a zamiast zwykłego mleka damy roślinne), bez glutenu (jeśli użyjemy mąki z bezglutenowych płatków owsianych), bez laktozy oraz jajek. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu
Health-Fit-LifeRanek przywitał nas dziś temperaturą -13 stopni Celsjusza. Mróz łapał mocno za nogi, a silny wiatr dodatkowo spotęgował odczuwanie chłodu na twarzy. Ranne przemarznięcie i opóźniony
Weekendy w domu i ogrodzieJaglane hamburgery są przepisem, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Bo kto nie lubi „zdrowych fast-foodów”? Jeśli zależy Ci na tym, aby
Via GustoUwielbiam kuchnię roślinną. Co prawda jadam mięso od czasu do czasu, jednak sama przygotowuję je naprawdę bardzo rzadko. Zdecydowanie bardziej inspirują mnie przepisy wegańskie i wegetariańskie. Według mnie jest to niezwykle kreatywna kuchnia. Przy odrobinie fantazji z prostych, podstawowych składników można stworzyć prawdziwe perełki. A różnorodność i mnogość dostępnych składników sprawia, że nie ma tutaj mowy o monotonii. Często eksperymentuję
HealthyCreationsNowa odsłona ciasta marchewkowego - na blogu znajdziecie tradycyjne ciasto marchewkowe , marchewkowe brownie (wegańskie), czas na opcję bezglutenową, meeega pyszną. Ciasto jest puszyste, wilgotne i zdrowe, bo słodzone ksylitolem. Rewelacyjnie komponuje się z roślinnym mascarpone - na bazie orzechów nerkowca. Ponadto zaletą ciasta jest łatwość i szybkość jego wykonania, jest tanie i na pewno macie wszystkie składniki pod ręką :) Składniki (na blachę
Domowa Cookierenka AgiMakaron dyniowy był dla mnie całkowitym eksperymentem w pewien swobodny weekend. Zostało mi trochę pieczonej dyni i natchniona cudownym filmem pt. "Paryż może poczekać" postanowiłam zrobić
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie" po wegańsku z selera to jedna z najlepszych przekąsek, jaką jadłam w ostatnim czasie. Marynowany seler smakiem nie odbiega od prawdziwych śledzi. To idealna przekąska dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości selery, 3 cebule, 150 ml oleju, 2 łyżki musztardy, 125 ml octu jabłkowego, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, olej
Tradycyjna kuchnia Kasikąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Może być świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika. Nie zawiera laktozy, glutenu oraz jest wegańskie. Smacznego
Health-Fit-Lifepastą sezamową tahini i czerwonymi pestkami granatu to kolejny szybki pomysł na ciepłe słodkie i do tego sycące śniadanie. Jeżeli dodamy do niej mleka roślinnego będzie to śniadanie wegańskie :) Składniki na porcję: 1/2 szkl. płatków owsianych szkl. mleka krowiego lub roślinnego łyżka pasty sezamowej tahini syrop klonowy sezam biały 1/2 granatu Do rondelka wsypać płatki, dodać mleko i zagotować
wyzwania kuchenneFacebooku i przypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowa babka czekoladowo - kasztanowa Drukuj Porcje: 12 porcji - forma na babkę o średnicy 25cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej
Book of spellsFacebooku i przypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowa babka czekoladowo - kasztanowa Drukuj Porcje: 12 porcji - forma na babkę o średnicy 25cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej
Book of spellsZdrowych i pysznych surówek nigdy dość, tym razem posiekałam to co miałam w lodówce i tak padło na kapustę, pora i jabłko. Niby klasyk ale tym razem dodałam majonez wegański z aquafaby czyli z wody z ciecierzycy i dzięki temu ma inny, bardziej wyrazisty smak. Pokosztujcie i takiej surówki, zapraszam. Surówka z białej kapusty z porem i jabłkiem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieBatoniki to zawsze dobry sposób na pyszną i zdrową przekąskę, na którą można sobie pozwolić (w zależności od składników) nawet
Kolorowy Przepisownikczego "skonstruowane" są dzisiejsze słodycze i jaka jest to złośliwa kaloria, pusta i bezużyteczna dla naszego organizmu. A jakby tak, w kilka chwil, zrobić sobie samemu pyszne, energetyczne, wegańskie batony? I sięgać po nie bez wyrzutów sumienia? Bez mrugnięcia okiem podać dziecku do szkoły, zabrać wszędzie ze sobą- na pieszą wędrówkę? Do kina, na rower, na basen? Pomysł
Z Kuchni Do Kuchniszałowym brownie. Ostatnim razem była to wersja raw ponieważ ciacho zawierało roślinne białko z żywymi kulturami bakterii ( recenzja ), dlatego lepiej nie poddawać go obróbce termicznej. Tym razem wykorzystałyśmy wegańską odżywkę bardzo dobrej jakości ( recenzja ), która świetnie wzbogaciła smak pieczonego brownie. Ciacho jest przepyszne, obłędnie czekoladowe a do tego dostarcza również protein. Lepiej być nie mogło
Candy Pandas