czas na lodową tartę o smaku banana z lekką orzechową nutą. Ciasto nie zawiera glutenu (jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych), laktozy , jajek, białego cukru oraz mąki czyli jest także wegańskie. Idealnie sprawdzi się jako słodki deser w ciepłe dni. Warto jej spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal
Health-Fit-Lifetrzydaniowe doświadczenie restauracyjne zawsze w tej samej cenie – 49zl. W ramach festiwalu odbędzie się również sporo wydarzeń towarzyszących, jak warsztaty fotografii kulinarnej, warsztaty „Azja na talerzu” (kuchnia wegańska) i warsztaty „Gorąca kuchnia brazylijska”. Jako ambasadorka wydarzenia mogłam dla Was sprawdzić festiwalowe menu proponowane przez restaurację PATIO we Wrocławiu przy ul. Kiełbaśniczej 24. Piękne zdjęcia zrobiła Monika
Mała Cukierenkawszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm : 400 ml jogurtu naturalnego (u mnie wegański z rozmnożony na bazie kupionego w Lidlu) 400 g mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista cukru (u mnie kokosowy) 1 średni banan 100 g orzechów włoskich czubata łyżeczka proszku
greenscarfcieplej dlatego przyszła pora na jedzenie lodów. Tradycyjne lody opierają się na śmietanie, cukrze i wielu słodkich dodatkach czyli bomba kaloryczna! Dlatego przygotowałam dla Was pomysł na pyszne wegańskie kremowe lody bez śmietany, laktozy i białego cukru! Wartości odżywcze na jedną porcję (jeden lód): 212,5 kcal
Health-Fit-Lifealbo z krewetkami, ale ja najbardziej lubię tą z tuńczykiem. W Polsce mogę ją robić w różnych wariacjach, z dodatkiem pure z innych warzyw, była też na blogu causa wegańska, a ta dzisiejsza jest z pięknych fioletowych ziemniaków, przekładana tradycyjnie smaczliwką, jajkiem i tuńczykiem z majonezem, a do tego czerwona quinoa i oprócz klasycznej dekoracji w postaci oliwki, jajka
Quinoa Raz!tylko robi się cieplej przerzucam się na lżejsze ciasta, czyli tarty. Przy okazji dopracowałam do perfekcji recepturę na wegańskie kruche ciasto, które wymaga ciut innego przygotowania, bo olej kokosowy zachowuje się inaczej nic masło. Gruszki można zastąpić innymi owocami, świetnie tu się sprawdzą maliny czy też borówki. Ciasto wbrew pozorom nie jest pracochłonne, ale bardzo efektowne, poza tym rozeszło się
greenscarfswoje ulubione Sos - może to być klasyczny dressing na bazie oleju czy jogurtu, a także gęsty dip lub hummus Dziś mam dla Was przepis na buddha bowl w wersji wegańskiej, oto miska rozmaitości z quinoa i awokado. Pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo! Buddha bowl: miska rozmaitości z quinoa i awokado Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoa
Kulinarne przygody Gatitykotlety mielone to nasza polska potrawa narodowa. Jak wiecie ja uwielbiam wszelkiego rodzaju curry i dania jednogarnkowe, ale że gotuję dla całej rodziny i tym samym zmuszam ich do wegańskiego jedzenia (jakoś nikt się za gotowanie nie bierze, wiec to w sumie ich wybór) to czasami spełniam ich zachcianki, taka jestem miła. Ze wszystkich strączków za najbardziej uniwersalną uważam czerwoną
greenscarfbrownie z białkiem roślinnym. Wiele osób chwaliło je sobie za szybkość w przygotowaniu oraz możliwość formowania ich w batony jako przekąska między treningowa. Tym razem mając kolejne świetne wegańskie białko, które znajdziecie na Siła Roślin , zrobiłyśmy wersję orzechową z masłem Nutura , która również dobrze spisze się jako proteinowa przekąska lub ciacho dla wege gości 😍 Sk ładniki: - 150g
Candy Pandasprzepis. Zamiast orzeszków pinii dałam orzechy włoskie, a smak podkręciłam papryczką chili. Dajcie jej taką ilość, jaka Wam odpowiada. Oczywiście nie mogło zabraknąć w nim twardego sera. W wersji wegańskiej możecie użyć płatków drożdżowych nieaktywnych, a kurczaka zastąpić ugotowaną cieciorką. Składniki na 6 porcji: Na pesto: 75g suszonych pomidorów 35g orzechów włoskich 12 listków bazylii 3 ząbki czosnku
Fabryka pomysłówFacebooku i przypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowa babka czekoladowo - kasztanowa Drukuj Porcje: 12 porcji - forma na babkę o średnicy 25cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej
Book of spellsczosnku, 1 duża czerwona papryka, 1 duża żółta papryka, 1 bakłażan, 1 puszka czerwonej fasoli, świeży koperek, suszony lubczyk, sól, pieprz. Zielona Baza oferuje bardzo smaczne, wegańskie dania na dowóz. Menu zmienia się co tydzień, ale zawsze są stałe elementy tj. zupa, burger, danie główne, shot i sok. Są też opcje bezglutenowe. Wszystkie dania można zobaczyć
Qlinarnie i QlinarnieDawno, dawno temu… Sama szukałam odpowiedzi na pytanie jak zrobić idealne ciasto na pierogi. W moim domu rodzinnym jedyne robione to
Kolorowy Przepisownikzrealizować. W czeluściach szafki kuchennej znalazłam składnik, który i dealnie wpasował się do wykonania tego przepisu czyli cieciorkę. Dodałam kilka przypraw i tak p owstały beztłuszczowe, bezglutenowe i wegańskie parówki. Od razu wykorzystałam je do zrobienia hot-doga. Uwierzcie, że smakował nawet lepiej niż te które zdarzało mi się jeść w dzieciństwie. Wartości odżywcze na 100 g: 364 kcal
Health-Fit-LifeW diecie bez mleka są pewne potrawy i składniki, które ciężko zastąpić. Wśród nich jest żółty ser, który można dodawać do grzanek i zapiekanek. Na szczęście
Dieta bez mleka