łyżeczkami miodu. Na spód 2-3 słoiczków wyłożyć odrobinę prażonych jabłek, na to pudding z tapioki. Udekorować resztą jabłek i listkami świeżej mięty lub melisy. Smacznego! Rady: - w wersji wegańskiej miód można zastąpić, np. ksylitolem, cukrem trzcinowym, lub syropem z agawy. Mleko krowie zamienić na roślinne
Nastoletnie Wypiekaniedelikatne kotlety z gotowanych ziemniaków , czy na knedle – jest użycie jak najmniejszej ilości mąki do ich przygotowania. Nie inaczej jest w wypadku gnocchi z batatów. Są też w 100% wegańskie – bo gnocchi z batatów do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka! Bataty mają więcej beta karotenu niż dynia i szpinak, a w porównaniu do ziemniaków – niewiele więcej błonnika
Karo in the Kitchenpewne wydarzenia, które mieliśmy okazję przeżyć. Głodni doświadczeń Głodni doświadczeń, które jeszcze bardziej poszerzyłyby naszą wiedzę na temat kuchni hiszpańskiej (niekoniecznie typowo śródziemnomorskiej), postanowiliśmy udać się na warsztaty kuchni wegańskiej. Wówczas mieliśmy okazję poznać smak sobrasady (typowej kiełbasy, której składnikami jest mięso wieprzowe, papryka, sól i inne przyprawy), ale w wersji bezmięsnej- z orzechów nerkowca, oliwy z oliwek i suszonych
Gotuj po hiszpańskuKoreańskie bulgogi to popularne koreańskie danie, które tradycyjnie jest niewegańskie. Ale w roślinnej wersji też można je robić Kiedyś podałam Wam przepis na bulgogi z boczniaków, a dzisiaj z tofu i brokuła. Oczywiście sekretem jest sos, który sprawia, ze całość smakuje wybornie. Bulgogi z tofu to idealne danie na obiad, kolację albo lunch do pracy. Polecam Składniki: 300 g twardego
Lamarida.plMocno zasłodziłam ostatnio blog, więc dziś przepis na wytrawną pastę do smarowania pieczywa, nadziewania ptysiów lub jako dodatek do surowych warzyw (rzodkiewki, papryka, seler naciowy itp
Weekendy w domu i ogrodzieDyni cały czas mam spory zapasik, więc w ten karnawałowy czas postanowiłam upiec pączki dyniowe według przepisu Pawła Ochmana (vel Weganon). Paweł nadziewa je po smażeniu
Weekendy w domu i ogrodzieWegańskie trufle przyrządzam dosyć często. To super szybki sposób na przygotowanie słodkiej, ale zdrowej przekąski. Tym razem do trzech głównych składników, czyli orzechów, wiórków kokosowych i daktyli, które są świetnym słodzikiem, dodałam także truskawki. W związku z tym, że przygotowując deser, moja córka spędzała czas “na chorobowym” w domu ;) namówiła mnie na polanie trufli czekoladą i zrobienie
Mienta blognaszego Instagrama candypandas.pl po desery i wypieki, które nie zawsze znajdziecie na blogu 👌 Kruche tartaletki z pralinami Tartaletki - 1szkl. mąki kukurydzianej - 1szkl. mąki ryżowej - 1 jajko (wegańska wersja to 1 łyżeczka mielonego lnu zalana 5 łyżkami ciepłej wody) - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki melasy/syropu klonowego/miodu - 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego - ok. pół szklanki sezamu - ok. pół szklanki
Candy Pandaskwasy tłuszczowe nasycone – 0,4g, węglowodany – 10,4g w tym cukry – 0,7g, błonnik – 2,4g, białko – 1,6g, sól – 0,30g Informacje dodatkowe: naturalne przyprawy, bez glutenu, wegańskie. Sklep: Żabka, Fresh Market Cena: 2,99 zł Nasza opinia Wygląd: Paczuszki z produktem są kolorowe, wypełnione powietrzem jak dobrze znane chipsy. Trzeba przyznać, że szata graficzna jest dość oryginalna
Candy PandasDzisiaj znowu pozostajemy w tematyce śledzia. Mam dla Was kolejny hit! Wymyśliłam sobie, że zrobię tatara ze śledzia. Kiedyś na jednym z eventów jadłam wegański tatar z suszonych pomidorów, który muszę odtworzyć w domu, ale jakoś jeszcze nie miałam sposobności ;-). To stwierdziłam, że zrobię tatara ze śledzi. I powiem Wam tylko tyle, strzał w dziesiątkę! To jest tak dobre
SMYKWKUCHNIpokochasz. Brukselka w wersji orientalnej z pewnością posmakuje miłośnikom tajskiej kuchni. Jest to też szansa na polubienie brukselki dla tych, którzy za nią nie przepadają. Przepis jest wegański. Brukselka jest świetnym źródłem wielu witamin A, C, E, K oraz z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera
Dietologłatwo. Smakuje z masłem i można go dać dzieciom do szkoły. Zobacz też: Co do szkoły zamiast chleba? Jeśli zastąpisz miód czymś innym słodki, (np. ksylitolem), to przepis będzie wegański. Na koniec kwestia wyjaśnienia – gryka nie do końca mieści się w diecie paleo . Zaliczamy ją do tzw. pseudozbóż, bo jest do nich fizycznie i chemicznie podobna, ale genetycznie bliżej
PaleoSMAKObawy o prawidłowo zbilansowane posiłki na diecie wegańskiej pojawiają się zawsze na początku przygody z kuchnią roślinną. Często "świeży" weganin je dużo za dużo w obawie przed niedoborem białka, witamin i minerałów. Sięga po wymyślne alternatywy mięsa, mleka, serów. W miarę upływu czasu dochodzi do wniosku, że nie o ilość perfekcyjnie skomponowanych pokarmów chodzi i usilne zastępowanie roślinami produktów odzwierzęcych
Jeść, by żyć w zdrowiułyżki oliwy z oliwek – pół łyżeczki wędzonej papryki – pół łyżeczki ostrej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego Składniki sos: – 1/3 szklanki majonezu (możesz użyć wegańskiego) – pół łyżeczki wędzonej papryki – 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej harissa (możesz zastąpić ostrą papryką i odrobiną kminu rzymskiego) – 1 łyżeczka octu jabłkowego Przygotowanie: Bataty umyj, nie obieraj ze skórki
nietylkopasta.pl