oliwek- około 2 łyżek jajko (lub jajko przepiórcze) 150-200g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plastry sól pieprz opcjonalnie: 2 kulki mozzarelli (dla tych, którzy mogą) lub mozzarelli wegańskiej Pieczone warzywa: kilka ziemniaków, 2 marchwie, cukinia, żółta i czerwona papryka, czerwona cebula, 3 ząbki czosnku - wymieszane z odrobiną oliwy z oliwek i masłem oraz zmiksowanym świeżym lubczykiem, solą, pieprzem
Cytryna&Co.powtórzenia. Składniki: pół kilo topinamburu 200g szpinaku - może być mrożony w listkach oliwa z orzechów laskowych kilka suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła mozzarella lub mozzarella wegańska Topinambur obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie z masłem, na koniec dodajemy szpinak i suszone pomidory. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki mozzarelli
Cytryna&Co.Pyszne, bezglutenowe i bezmleczne kulki wegańskie i keto. Składniki na około 10 kulek: 200 g migdałów mielonych 200 gramów rozdrobnionych wiórków kokosowych 1 łyżka stołowa ksylitolu (lub innego środka słodzącego) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nieobowiązkowo) 1 łyżka stołowa ekstra oliwy kokosowej z pierwszego tłoczenia 10 migdałów - do środka kulki Super łatwe w wykonaniu: wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zrobić kulki
Cytryna&Co.Chlebek, który jest keto i wegan-przyjazny. Nie dodawałam do niego jajek, za to dodałam vEGGs, które spokonie można zastąpić większą ilością babki płesznik moim zdaniem lub innym wegańskim zamiennikiem jajka. Chleb mieszałam w Thermomixie, jednak i tak korzystałam ze zmielonych już orzechów, które zostały mi po świątecznych zakupach. Składniki: 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g mielonych migdałów
Cytryna&Co.pozielonemu | blog: POZIELONEMU. Wegetariański blog kulinarny. DANIA OBIADOWE Masa ziemniaczano-groszkowa na 2 sposoby autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wegański bigos autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Falafel pieczony autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Makaron żytni z ciecierzycą i dynią
Weekendy w domu i ogrodziedzieciom, a dodatkowo efektownie się prezentują Z innych ciekawie wyglądających przekąsek polecam roladki z tortilli , sówki z wafli ryżowych , jabłkowe paszcze potworów . Składniki: Kwiatki: twardy ser żółty (ja używam wegańskiego typu cheddar z VioLife) ogórek świeży zielony surowa marchewka surowa papryka słodka Dodatkowo: wykałaczki malutkie wykrawaczki do ciasta Wykonanie: Ser żółty kroimy w kostkę o boku około
Lamarida.plwyjdzie naprawdę fajny deser, który je się z przyjemnością. Uprzedzam lojalnie, jest masło, mleko, kakao, wafelki, ciasteczka i mleko w proszku. To z żadnej strony nie jest dietetyczne, wegańskie ani bezglutenowe. Nie robiłam na zamiennikach, więc nie pytajcie mnie, czy wyjdzie, bo nie wiem, a nie chce was w błąd wprowadzić. Potrzebujemy: 250 g masła ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru (użyłam
ladykitchendelikatne kotlety z gotowanych ziemniaków , czy na knedle – jest użycie jak najmniejszej ilości mąki do ich przygotowania. Nie inaczej jest w wypadku gnocchi z batatów. Są też w 100% wegańskie – bo gnocchi z batatów do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka! Bataty mają więcej beta karotenu niż dynia i szpinak, a w porównaniu do ziemniaków – niewiele więcej błonnika
Karo in the Kitchenpewne wydarzenia, które mieliśmy okazję przeżyć. Głodni doświadczeń Głodni doświadczeń, które jeszcze bardziej poszerzyłyby naszą wiedzę na temat kuchni hiszpańskiej (niekoniecznie typowo śródziemnomorskiej), postanowiliśmy udać się na warsztaty kuchni wegańskiej. Wówczas mieliśmy okazję poznać smak sobrasady (typowej kiełbasy, której składnikami jest mięso wieprzowe, papryka, sól i inne przyprawy), ale w wersji bezmięsnej- z orzechów nerkowca, oliwy z oliwek i suszonych
Gotuj po hiszpańskuKoreańskie bulgogi to popularne koreańskie danie, które tradycyjnie jest niewegańskie. Ale w roślinnej wersji też można je robić Kiedyś podałam Wam przepis na bulgogi z boczniaków, a dzisiaj z tofu i brokuła. Oczywiście sekretem jest sos, który sprawia, ze całość smakuje wybornie. Bulgogi z tofu to idealne danie na obiad, kolację albo lunch do pracy. Polecam Składniki: 300 g twardego
Lamarida.plMocno zasłodziłam ostatnio blog, więc dziś przepis na wytrawną pastę do smarowania pieczywa, nadziewania ptysiów lub jako dodatek do surowych warzyw (rzodkiewki, papryka, seler naciowy itp
Weekendy w domu i ogrodzieDyni cały czas mam spory zapasik, więc w ten karnawałowy czas postanowiłam upiec pączki dyniowe według przepisu Pawła Ochmana (vel Weganon). Paweł nadziewa je po smażeniu
Weekendy w domu i ogrodzieWegańskie trufle przyrządzam dosyć często. To super szybki sposób na przygotowanie słodkiej, ale zdrowej przekąski. Tym razem do trzech głównych składników, czyli orzechów, wiórków kokosowych i daktyli, które są świetnym słodzikiem, dodałam także truskawki. W związku z tym, że przygotowując deser, moja córka spędzała czas “na chorobowym” w domu ;) namówiła mnie na polanie trufli czekoladą i zrobienie
Mienta blognaszego Instagrama candypandas.pl po desery i wypieki, które nie zawsze znajdziecie na blogu 👌 Kruche tartaletki z pralinami Tartaletki - 1szkl. mąki kukurydzianej - 1szkl. mąki ryżowej - 1 jajko (wegańska wersja to 1 łyżeczka mielonego lnu zalana 5 łyżkami ciepłej wody) - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki melasy/syropu klonowego/miodu - 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego - ok. pół szklanki sezamu - ok. pół szklanki
Candy Pandaskwasy tłuszczowe nasycone – 0,4g, węglowodany – 10,4g w tym cukry – 0,7g, błonnik – 2,4g, białko – 1,6g, sól – 0,30g Informacje dodatkowe: naturalne przyprawy, bez glutenu, wegańskie. Sklep: Żabka, Fresh Market Cena: 2,99 zł Nasza opinia Wygląd: Paczuszki z produktem są kolorowe, wypełnione powietrzem jak dobrze znane chipsy. Trzeba przyznać, że szata graficzna jest dość oryginalna
Candy Pandas