blogu coraz częściej zaczną pojawiać się przepisy na dania wegańskie lub bezglutenowe. Placuszki mogą się rozwalać, dletego trzeba je smażyć na większym ogniu i szybko przewracać by nie zdążyły się rozpadnąć. Gdy jednak to nastąpi, należy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko. By powstał jakiś kształt, na patelnię
Czarnawisienkazaczęłam eksperymentować z innymi śniadaniowymi pysznościami. Mug cake gościł już kilka razy na moim talerzu- w wydaniu klasycznym ( KLIK ) oraz malinowym ( KLIK ), ale tym razem to jego nieco odmieniona, wegańska wersja. Pyszne ciacho z kubka to świetna opcja jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Poza tym, mimo braku białego cukru i innych słodzideł, jest bardzo słodkie
peanutbuttermonsterWczoraj na obiad przygotowałam wegańską zupę tajską i z przygotowań została mi kostka tofu. Długo zastanawiałam się, jak ją wykorzystać, w końcu stanęło na paście do kanapek :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia na wzgórzu '. Pasta wyszła baardzo smakowita, sama nie dowierzałam, że do środka wrzuciłam tofu ;) Składniki na pastę: 200 g tofu 1 łyżka kaparów + kilka do dekoracji
My Culinary ArtSernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie! Składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek pomarańcza laska wanilii
sama złodyczsię zwieść tym podstępnym sztuczkom, skocz do kuchni i w mgnieniu oka przygotuj sobie własne, zdrowe słodkości! Jak? Najprościej jak się da! Wspominałam już, że całkowicie urzekła mnie kuchnia wegańska, co zresztą bardzo łatwo zauważyć. Korzystając z leniwego, niedzielnego przedpołudnia postanowiłam przygotować kolejny deser, ale żeby nie zajęło to zbyt dużo czasu wybrałam pralinki. Jakiś czas temu pojawiła się tutaj
peanutbuttermonsterPesto z liści z rzodkiewki, to doskonała wegańska alternatywa dla wszystkich tych, którzy lubią zjeść zdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw. Składniki
Food Squaremnie ciastka owsiane. Przepis na nie to całkowity eksperyment, a co więcej bardzo udany. Ciasta te nie zawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu ani cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie i pełne zdrowych bakalii; tym razem użyłem moich ulubionych - daktyli, żurawiny i pistacji. Jednak nawet z samymi rodzynkami
Food Squarekarobu 50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta soli morskiej krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado ( "wegańska nutella" z tego przepisu ) jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypania Z mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić
Food SquareNiektórzy twierdzą, że gotując wegańskie potrawy, nie można zjeść nic konkretnego. Nie ukrywam, że sam tak myślałem, aż do czasu, gdy nie poznałem roślinnej kuchni trochę bliżej. Wychodząc na przeciw takiemu myśleniu, pragnę przedstawić Wam wspaniałe razowe spaghetti z pysznym sosem z bakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą
Food SquareKolejny ciekawy pomysł na domowe mleko wegańskie. Składniki: 1 miarka płatków owsianych 3-4 miarki chłodnej wody przegotowanej Podane składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy ok. minuty. Następnie przecedzamy przez gęste sitko lub gazę. Mleko z czasem się rozwarstwia, dlatego przed każdym użyciem należy je wstrząsnąć. Smacznego
chwile dla mniekotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi dietetyczny
Smaczne ZdroweKolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam się w efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem. Były już muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym , więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną
peanutbuttermonsterprzez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami, itp. ale pyszne jest również samo... mniam... ;-) U mnie z makaronem orkiszowym. Można także posypać parmezanem (wegańskim). Na drugi dzień sos jest jeszcze smaczniejszy. :-) Smacznego
Smaczne Zdrowejednak dało się. Pyzy (czy kluski, jak kto woli) wyszły przepyszne. Reszcie Rodzinki zasmakowały również, więc wrócimy do tego przepisu jeszcze nie raz. Polecam, dodatkowo jest to danie wegańskie i bezglutenowe, gdyby dla kogoś miało to znaczenie. Z podanych składników wyszło mi 28 sztuk. Znalezione tutaj . Składniki: - 1200g obranych ziemniaków - 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej - 2-3 cebule - olej kokosowy
Smaczne Zdroweniespodziewanie zadzwonią znajomi oznajmiając "za chwilę będziemy":) Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego (ja nie lubię, więc nie dałam) woreczek ryżu majonez wegański lub zwykły natka pietruszki Produkty z puszek odsączamy, ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, natkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez. Smacznego
chwile dla mnie