ciasto ma być bardziej zbite...a tu taka miła niespodzianka... zupełnie niespodziewanie, bardzo miłe zaskoczenie. Moje ciasto jest bez jajek, bez laktozy, może być również bezmleczne, a więc i wegańskie (gdy użyjemy mleka roślinnego), choć wersja na mleku krowim bez laktozy, była jednak lepsza, ale gdy ktoś ma ograniczenia dietetyczne, wersja bezmleczna jest również bardzo dobra. Po prostu
Smaczne ZdroweJuż raz robiliśmy muffinki z dynią niemniej to troszkę inny przepis, który na pewno Wam spasuje. Dodatkowo to wypiek wegański więc mamy nadzieję, że przypadnie on również osobom, które zrezygnowały z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego Składniki: - 215g mąki pszennej tortowej - 125g drobnego cukru trzcinowego - 140g musu z karmelizowanej dyni ( tutaj przepis ) - skórka starta z połówki pomarańczy - 1/3 szklanki oleju roślinnego
Kuchenne Wariacjeserniki, ale to już wiecie, a że październik zapowiedziałam jako miesiąc jabłeczników, no to tadammm: jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy jak kto woli, ważne że smaczne;-) Składniki: 600 g wegańskiego serka (przepis znajdziecie tu ) można też zamienić na tofu naturalne 500 g jabłek (waga ze skórką i gniazdami nasiennymi) 150 g mąki (użyłam 60 g pszennej pełnoziarnistej
greenscarfkokosanki, to smak mojego dzieciństwa, konkretnie mam na myśli te kupne w kształcie piramidek, roczniki około ’80 powinny kojarzyć, nakombinowałam się trochę ale udało mi się zrobić ich wegańska wersję które w 99 % smakują dokładnie tak samo (chrupiąca skórka na zewnątrz a środek mięciutki), a do tego są bezglutenowe i bajecznie proste do zrobienia. ps. trzymam je w słoiku
greenscarfPrzykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy. ----------- Podobne: Chałwa z żurawiną Wegańskie ciasto ze śliwkami Fale Dunaju ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodziecały układ trawienny, a przede wszystkim mają niezwykły smak, nie wiem do czego go porównać, ale idealnie ten chleb komponuje się z suszonymi pomidorami oraz jako dodatek do wegańskich zup, o już wiem, ma taki „rosołowy” posmak. Chleb ten robi się bardzo szybko, jedynie co może być kłopotliwe to oczekiwanie na jego wyrastanie, ale warto, na drugi
greenscarfZnowu manna, ale tym razem wegańska, z kakao i bananem. połowa tygodnia kasza manna z kakao i bananem podana z orzechami laskowymi Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 50 g kaszy manny 250 ml wody (lub mleka roślinnego) łyżka lub dwie kakao średni banan jak zrobić? W wodzie rozpuścić kakao, przelać do garnka i gotować. Gdy woda będzie ciepła wsypać kaszę
tost z dżememPowoli nastaje jesień, dlatego też proponujemy wykorzystać śliwki - dary tej por roku, aby stworzyć przepyszny wegański sojowy gulasz z dodatkiem aromatycznej wędzonej papryki. Danie sycące i mocno rozgrzewające. Koniecznie wypróbujcie! Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 opakowanie kotletów sojowych (100 g) 1 puszkę pomidorów 220 g suszonych pomidorów w oleju
Bananowe Poleniczym nie ustępującą tej z jaj. Człowiek uczy się całe życie. Są pyszne, tak samo lekkie, tak samo słodkie, tak samo znikają w zastraszającym tempie. Pieczemy, suszymy? Bezy wegańskie czyli bezy bez jaj. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniedzielę eksperymentalnie upiekłam chleb bez mąki, bezglutenowy i wegański. zdjęcie przekroju jeszcze na ciepło, ale ciiii.... dzisiaj zjedzony z pietruszkowym pesto - omnomnom... chleb jaglany bez mąki Przepis: własny / 1 bochenek / składniki: 180 g ziaren słonecznika (lub inne orzechy w dowolnych proporcjach) 120 g kaszy jaglanej 2 i 3/4 szklanki wody (szklanka = około 250 ml) 200 g płatków jaglanych
tost z dżememCiecierzyca jest uprawiana przez człowieka od ponad 6 000 roku p.n.e. W ostatnim czasie ze względu na popularność diet wegańskiej i bezglutenowej robi zawrotną karierę. Więcej o ciecierzycy przeczytacie w serwisie LokalnyRolnik.pl. Do przygotowania sałatki
Szybko Tanio Smaczniejajek, a więc nie ma w nich podstawowych białek strukturalnych. A nie dość, że się udają, to są jeszcze elastyczne, puszyste i smaczne. To moja podstawowa wersja naleśników wegańskich i bezglutenowych. Pyszniutkie :) Zrobiłam na śniadanie w dwóch wersjach - z kremem czekoladowo - morelowym i z malinowym serkiem z nerkowców . Mmmmmniam! :) Składniki: 400 g mąki gryczanej 600 ml mleka sojowego
pyszne zdrowościtunelu i gruncie nadal dojrzewają papryki. Tym razem postanowiłam je nafaszerować kaszą gryczaną z dodatkami. To kolejne (chyba czwarte) wydanie wegańskie. Składniki : 5 papryk (użyłam pomidorowych) 50 g zmielonego kalafiora 100 ml ugotowanej kaszy gryczanej jalapeno lub inne chili pasta tahini sól pieprz suszony czosnek ok. 2 łyżki oleju Usunąć gniazda nasienne z chili. Pokroić papryczkę na drobno. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzienich ratatouille, Amerykanie jambalayę, a Węgrzy leczo. To ostatnie to chyba jedno z nielicznych dań kuchni węgierskiej, które oryginalnie jest jarskie. Tradycyjnie podawane z kleksem śmietany, u mnie wersja wegańska. Zapraszam :). P. S. Tu znajdziesz leczo w naleśnikach. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3-4 czerwone papryki 2 małe cukinie 4-5 większych pomidorów lubczyk
Qlinarnie i Qlinarnieprzepisie. Dzięki niemu lody są kremowe i mają ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkreśla smak kakao! Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych lodów, jakie robiłam! I to wegańskie :) LODY KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM przepis autorski // ok. 500ml lodów, (3-4 porcje) ~400ml puszka pełnotłustego (min.22%) mleka kokosowego (pozostawiona na 1-2 w lodówce) ~30g kakao naturalnego ~4 łyzki cukru pudru
chili & sugar