wegańskie - 10389 przepisów (strona:249/693)

NAJLEPSZY SMALEC WEGAŃSKI - ZE SKWARKAMI 186

Doskonalsza wersja już i tak doskonałego smalcu wegańskiego, który zamieszczałam jakiś czas temu. W tamtym choć był pyszny, czegoś mi brakowało. Pozostawał mały niedosyt... Jako, że lubimy smalec w wersji ze skwarkami, najlepiej także by był w połowie ze słoniny wędzonej, która to nadaje mu niepowtarzalny, cudowny smak, wykombinowałam doskonalszą wersję pysznego smarowidła. Smak, zapach, wygląd- dla niewtajemniczonych

Smaczne Zdrowe
Botwinowe gołąbki 132

liście z młodych buraków to mamy orgazm kulinarny Składniki: ugotowany ryż (200 g suchego) pęczek pietruszki pieczarki 400 g (opakowanie) młode liście buraków (minimum 10) 50 g startego sera wegańskiego – niekoniecznie sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: pieczarki drobno szatkujemy i podsmażamy około 5 minut, dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy, dorzucamy do tego posiekana pietruszkę i ser. Dokładnie mieszamy. Liście buraków

greenscarf
Wegański serek o smaku pomidorowym z kolendrą 136

moje ręce wpadło opakowanie migdałów i decyzja była szybka - robimy mleko migdałowe i serek. To była dobra decyzja - pomidory, czosnek i kolendra swietnie sie razem komponują! Do przygotowania wegańskiego serka potrzebujemy: - 200g płatków migdałów (zamoczonych przez noc w wodzie) - 600 ml wody - koncentrat pomidorowy - 2 ząbki czosnku - spora garść kolendry - sól, pieprz do smaku Migdały moczymy przez kilka godzin

Szybko Tanio Smacznie
Zupa czosnkowa 108

minut. Składniki na 4 porcje: 2 główki czosnku 5 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) kilka liści laurowych sól, biały pieprz chleb na grzanki wegański ser typu mozzarella Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki na 2-3 części, wrzucić do garnka w którym zostało roztopione masło. Smażyć około

greenscarf
Spaghetii z cukinią i pietruszkowym sosem z orzechami nerkowca 116

jest pysznie! Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu cukinia 2 łyżki pietruszkowego pesto 100 g nerkowców (namoczonych i zblendowanych z 200 ml wody) sól, czosnek suszony 50 g wegańskiego sera uprażony sezam Przygotowanie: Makaron gotujemy. Cukinię kroimy na dosyć dużą kostkę i wrzucamy na patelnię z łyżką masła kokosowego. Po kilku minutach, gdy cukinia zmięknie (5) dodajemy pesto i śmietanę

greenscarf
Baba ziemniaczana 120

całkowitym ostudzeniu, wtedy idealnie stężeje, kroi się ją na plastry (1-1,5 cm) i smaży na patelni aż ładnie skórka zbrązowieje. Polecam podawać z cebulą i śmietaną wegańską- jest jak to Misiek podsumowuje- zajebiste

greenscarf
Czekoladowe praliny jaglane, Łańcut 171

Czekoladowa wersja tych pralinek . Jeśli użyjecie mleka sojowego w proszku i płynnego mleka roślinnego, deser będzie wegański. Składniki: ok. 1,5 szklanki kaszy jaglanej + ulubione mleko 2 tabliczki deserowej czekolady, np. Wedla kilka łyżek gorącej wody lub mleka ksylitol/inne sypkie słodziwo do zagęszczenia masy: mleko w proszku do obtoczenia: kakao (lub wiórki kokosowe, sezam) Ugotuj kaszę na sypko

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet fasolowo-gruszkowy z orzechami włoskimi i rozmarynem 151

wierzch będzie rumiany. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie podawaj z dobrym pieczywem. Pasztet świetnie smakuje z chrzanem, łagodną musztardą lub konfiturą z żurawiny. *Siemię lniane w wersji niewegańskiej można zastąpić 2 jajkami

Food Square
PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji 149

się dobiegła już końca. Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowała Was ona do tego, by w Waszej kuchni pojawiło się więcej zieleni oraz roślin. Jak się okazuje, kuchnia  wegańska  wcale nie musi być nudna i okrojona z naszych ulubionych dań. Wystarczy jedynie szczypta kreatywności, by traktowane przez nas często po macoszemu warzywa wspięły się na kuchenny piedestał. Mnie

Food Square
Urodziny, czyli słodkości i prezenty 168

mojej urodzinowej imprezy, co dostałam, co jadłam, co gotowałam, moje ulubione słodycze i kosmetyki, na co zwrócić uwagę kupując słodycze dla weganki/weganina oraz które składniki w kosmetykach są nie wegańskie

wegetalerze
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 148

nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego sól do smaku prażone migdały (opcjonalnie) Buraczki pokrój w kostkę , dodaj do nich fasolę i cebulę pokrojoną

Food Square
Majonez sojowy 131

się całkowitą profanacją tego ósmego cudu świata . Jednak gdy zobaczyłem w jak cudowny sposób powstaje ta bezjajeczna emulsja - mówię Wam - czysta magia!, to oniemiałem z zachwytu. Co więcej, ten wegański majonez jest o niebo lepszy (przynajmniej dla mnie) od swojego pierwowzoru i całkowicie przekonał mnie do wykorzystywania go na co dzień w kuchni. Oczywiście ma on jedną zasadniczą wadę

Food Square
Wegański żurek z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim 160

Aromatyczna zupa wielkanocna w wersji wegańskiej. Bez kiełbasy i jajek oraz śmietany też mogą być święta! :)  Składniki: 0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki  przepis na zakwas 1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu) 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ząbki czosnku 1 opalona duża cebula 1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce

Bon Appetit Małgorzaty
Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka. 204

Wielkanoc obok mazurka nie może oczywiście zabraknąć babki lub jej mini wersji, idealnej do koszyczka . Moja propozycja to bezglutenowe i wegańskie marmurkowe babeczki drożdżowe na mące jaglanej i kukurydzianej . Te babeczki powstały na drodze małego eksperymentu, więc jeśli chodzi o smak, to do ideału im jeszcze trochę brakuje, ale chyba wyglądają całkiem nieźle. Dzięki drożdżom są dość pulchne

Food Square
Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców 161

czasie nagrzej piekarnik do 180 °C . Schłodzone ciasto ponakłuwaj gdzieniegdzie widelcem, a następnie piecz 15-20 minut , aż ładnie się zarumieni. Wyjmij i ostudź. Mazurek kajmakowy Wegański kajmak: 1 szklanka cukru (kryształ) 200 g śmietanki kokosowej Dodatkowo:  prażone płatki migdałów Niewielki rondelek zwilż wodą, a następnie wsyp do niego cukier i rozprowadź go równomiernie. Rondel wstaw na mały

Food Square

Proponowane wyszukiwania