wegańskie - 10389 przepisów (strona:249/693)

Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 110

Muffinki są dobre na każdą okazję, w wykonaniu banalne a jakie dobre. Te są wegańskie, bez glutenu i bez cukru, a więc zdrowsze od standardowych a tak samo dobre, a nawet lepsze:) Są mięciutkie, pachnące i słodkie. Podstawowy przepis zwłaszcza dla tych, którzy wielu produktów jeść nie mogą lub nie chcą. Składniki: 300 g mąki (u mnie gryczana

pyszne zdrowości
Przepyszny tofurnik na zimno, truskawkowy 239

zależy od jej rodzaju. Ja mam proszek stewiowy bez dodatków (wypełniaczy), bardzo słodki więc starczyła mi szczypta. W efekcie wyszedł tofurnik, który w smaku przypomina zwykły sernik. Koleżanka, która wegańskiego jedzenia nie jada nie mogła uwierzyć, że to sernik bez sera i bez cukru ;) Polecam ten przepis, myślę, że będzie smakował każdemu:)  Składniki: Spód migdały i suszone morele

pyszne zdrowości
ZUPA POMARAŃCZOWA 125

dodajmy stopniowo wodę i gotujemy jeszcze przez chwilę.  Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem, sezamem i migdałami. Jeśli chcemy zneutrulizować moc chilli i imbiru, możemy dodać zwykłą lub wegańską śmietankę.  Teraz pozostaje nam tylko szybkie zjedzenie zupki, aby poczuć jej ostrą moc i słodkość. Smacznego!  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Zupa krem z zielonych szparagów 111

doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty dodajmy stopniowo wodę i gotujemy jeszcze przez chwilę.  Jeśli chcemy zneutralizować moc imbiru i papryczki, możemy dodać wegańską śmietankę. Polecamy jednak dać się ponieść aksamitnemu smaku szparagów i ostrości. Życzymy smacznego ! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 440

używać stolnicy. Jeśli, jak ja, tego nie lubicie, to do roboty bo składniki miesza się łyżką! Do ciasta dodaj słodko-kwaśne truskawki, odrobinę brązowego cukru lub ksylitolu i gotowe. Wegańskie ciasta mają też tę zaletę, że brak jajek lub nabiału w lodówce nie jest przeszkodą w ich zrobieniu. P.S. Można użyć wielu innych owoców sezonowych. Składniki: 0,5 szklanki mąki

Qlinarnie i Qlinarnie
Ekologiczne płatki quinoa Symbio z truskawkami 172

podwieczorek i na deser :) A skoro mowa o deserze-dawno już nie było tu żadnych słodkości. Dziś więc pyszny i zdrowy deser z truskawkami w roli głownej. Deser wegański, bez glutenu, bez laktozy, bez białej mąki, bez dodatku białego cukru i do tego ekspresowy. Polecam go również jako słodkie śniadanie :)   Składniki na jedną duzą porcję: 4 łyżki ekologicznych płatków

Zawsze głodna!
NAJLEPSZY SMALEC WEGAŃSKI - ZE SKWARKAMI 183

Doskonalsza wersja już i tak doskonałego smalcu wegańskiego, który zamieszczałam jakiś czas temu. W tamtym choć był pyszny, czegoś mi brakowało. Pozostawał mały niedosyt... Jako, że lubimy smalec w wersji ze skwarkami, najlepiej także by był w połowie ze słoniny wędzonej, która to nadaje mu niepowtarzalny, cudowny smak, wykombinowałam doskonalszą wersję pysznego smarowidła. Smak, zapach, wygląd- dla niewtajemniczonych

Smaczne Zdrowe
Botwinowe gołąbki 126

liście z młodych buraków to mamy orgazm kulinarny Składniki: ugotowany ryż (200 g suchego) pęczek pietruszki pieczarki 400 g (opakowanie) młode liście buraków (minimum 10) 50 g startego sera wegańskiego – niekoniecznie sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: pieczarki drobno szatkujemy i podsmażamy około 5 minut, dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy, dorzucamy do tego posiekana pietruszkę i ser. Dokładnie mieszamy. Liście buraków

greenscarf
Wegański serek o smaku pomidorowym z kolendrą 131

moje ręce wpadło opakowanie migdałów i decyzja była szybka - robimy mleko migdałowe i serek. To była dobra decyzja - pomidory, czosnek i kolendra swietnie sie razem komponują! Do przygotowania wegańskiego serka potrzebujemy: - 200g płatków migdałów (zamoczonych przez noc w wodzie) - 600 ml wody - koncentrat pomidorowy - 2 ząbki czosnku - spora garść kolendry - sól, pieprz do smaku Migdały moczymy przez kilka godzin

Szybko Tanio Smacznie
Zupa czosnkowa 104

minut. Składniki na 4 porcje: 2 główki czosnku 5 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) kilka liści laurowych sól, biały pieprz chleb na grzanki wegański ser typu mozzarella Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki na 2-3 części, wrzucić do garnka w którym zostało roztopione masło. Smażyć około

greenscarf
Spaghetii z cukinią i pietruszkowym sosem z orzechami nerkowca 110

jest pysznie! Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu cukinia 2 łyżki pietruszkowego pesto 100 g nerkowców (namoczonych i zblendowanych z 200 ml wody) sól, czosnek suszony 50 g wegańskiego sera uprażony sezam Przygotowanie: Makaron gotujemy. Cukinię kroimy na dosyć dużą kostkę i wrzucamy na patelnię z łyżką masła kokosowego. Po kilku minutach, gdy cukinia zmięknie (5) dodajemy pesto i śmietanę

greenscarf
Baba ziemniaczana 114

całkowitym ostudzeniu, wtedy idealnie stężeje, kroi się ją na plastry (1-1,5 cm) i smaży na patelni aż ładnie skórka zbrązowieje. Polecam podawać z cebulą i śmietaną wegańską- jest jak to Misiek podsumowuje- zajebiste

greenscarf
Czekoladowe praliny jaglane, Łańcut 164

Czekoladowa wersja tych pralinek . Jeśli użyjecie mleka sojowego w proszku i płynnego mleka roślinnego, deser będzie wegański. Składniki: ok. 1,5 szklanki kaszy jaglanej + ulubione mleko 2 tabliczki deserowej czekolady, np. Wedla kilka łyżek gorącej wody lub mleka ksylitol/inne sypkie słodziwo do zagęszczenia masy: mleko w proszku do obtoczenia: kakao (lub wiórki kokosowe, sezam) Ugotuj kaszę na sypko

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet fasolowo-gruszkowy z orzechami włoskimi i rozmarynem 146

wierzch będzie rumiany. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie podawaj z dobrym pieczywem. Pasztet świetnie smakuje z chrzanem, łagodną musztardą lub konfiturą z żurawiny. *Siemię lniane w wersji niewegańskiej można zastąpić 2 jajkami

Food Square
PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji 145

się dobiegła już końca. Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowała Was ona do tego, by w Waszej kuchni pojawiło się więcej zieleni oraz roślin. Jak się okazuje, kuchnia  wegańska  wcale nie musi być nudna i okrojona z naszych ulubionych dań. Wystarczy jedynie szczypta kreatywności, by traktowane przez nas często po macoszemu warzywa wspięły się na kuchenny piedestał. Mnie

Food Square

Proponowane wyszukiwania