menu Bananowego Pola mało, więc postanowiliśmy to zmienić. Dzisiaj polecamy przepis na wegański barszcz z pieczonych buraków z nutką chrzanu. Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy tym bardzo prostą w wykonaniu. Barszcz z pieczonych buraków Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 kg buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych 2 łyżki tartego
Bananowe PoleMiś panda jest dowodem na to, że można jeść samo zielsko i mieć duże dupsko. Wiadomo jak to jest, bu bułeczka wegańska tam ciasteczko. Poszperałam trochę w necie i znalazłam przepis na sławną swego czasu „odchudzającą” zupę kapuścianą, cały bajer tej zupy polega na tym tłumacząc łopatologicznie (Miśkowi tak tłumaczyłam ;-), że aby strawić tą zupę organizm zużywa więcej
greenscarftych, co glutenu się nie boją – to wegańskie ciasto robi się ekspresowo i nie trzeba się babrać na stolnicy. Tak jak w tym przepisie , tylko podwoiłam ilość ciasta i owoców. Oprócz truskawek, dodałam borówki i czereśnie, i prawdziwy cukier waniliowy (zrobisz go bardzo łatwo: do pojemnika z cukrem dodaj kilka lasek wanilii i za kilka dni gotowe). Dzięki temu ciasto
Qlinarnie i Qlinarniesmaki się "przegryzą" to nie można przestać jeść ;) Zrobiłam tej pasty sporo, ale bardzo szybko się skończyła ;) Polecam, to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapkowych smarowideł. Niektórzy tą pastę nazywają wegańskim smalcem. Mi w smaku smalcu niczym nie przypomina (na szczęście, bo uważam, że smalec jest jedną z gorszych rzeczy jakie kiedykolwiek próbowałam...), może jest podobnej konsystencji? Dobrze smakuje z kiszonym
pyszne zdrowościjedno z najbardziej popularnych w Polsce dań. Smaczne (choć ja fanką nie jestem) i proste. Rodzajów pierogów jest całe mnóstwo, ale czy da się zrobić pierogi bez glutenu (i wegańskie)? Do podjęcia wyzwania natchnęła mnie koleżanka i tak zaczęło się moje weekendowe pierogowanie. Pierwsza próba była nieudana - pierogi owszem miały kształt, ale były twarde i jakieś takie bez wyrazu
pyszne zdrowościKofta to jedno z tradycyjnych dań kuchni hinduskiej. Przygotowuje się je na bazie sera. Ja zrobiłam moją wersję tego przysmaku - wegańską. Tak na prawdę planowałam zrobić makaron z sosem. Sos już miałam więc wystarczyłoby ugotować makaron. Jednak zaszłam do kuchni, otworzyłam lodówkę, zobaczyłam tofu... Wzięłam kilka innych rzeczy, które akurat były pod ręką i ... oto kofta! ;) Smakuje wyśmienicie i jest
pyszne zdrowościczasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego 100-200 g cukru
greenscarfczekoladki rozpływają się w ustach i sa po prostu cudowne. Jeśli trenujecie i dbacie o linię, to taka czekoladka będzie świetnym 'cheat meal'. Warto wspomnieć, że przy okazji są wegańskie :) SKŁADNIKI (6 sztuk) 1 duża łyżka oleju kokosowego (ok. 50g) 3 łyżeczki gorzkiego kakao (ok. 30g) 3 łyżeczki ksylitolu (ok. 20g) 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego/waniliowego lub innego ulubionego
DefinicjaSmakuPyszna i szybka opcja na kanapki. Alternatywa dla zwykłych pasztetów sklepowych. Zachęcamy do wypróbowania, zwłaszcza że nie zajmuje wiele czasu! Wegański paprykarz z marchewki Przepis na ok. 1 słoik 500 g Potrzebujemy: - 6 dużych marchewek - pół szklanki nieugotowanego ryżu (lub 1 torebka) - 1 papryka - pół dużej cebuli - pół łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka papryki słodkiej - odrobina lubczyku suszonego - sporo pieprzu ziołowego
Bananowe Polepiekło przygotowała krem. Obrałam rabarbar, pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam na patelnię, zasypałam cukrem i podsmażyłam aż zmiękł, delikatnie podlewając wodą. Miękki rabarbar zbendowałam na gładką masę (dodałam też wegańskiego barwnika, który nadał mu różowy kolor) Na upieczone ciasto wykładamy krem na to owoce wciskając je w krem Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na tak długo, jak długo
greenscarfracji upodobania do dań „jednogarnkowych” przeczesałam internet wzdłuż w szerz w poszukiwaniu informacji o tej potrawie, znalazłam tysiące przepisów i na tej podstawie stworzyłam swoją wegańską musakę. Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan 4-5 dużych ziemniaków 4 dorodne pomidory 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 300 g suchej czerwonej soczewicy przyprawy
greenscarfNasza wizyta w Momo była zaplanowana, ale nie wiedzieliśmy, czego się dokładnie spodziewać. Zwiedzając Kraków, mieliśmy po prostu potencjalną listę knajpek do odwiedzenia. Indyjskie i wegańskie smaki okazały się godne zapamiętana i polecenia, a tęsknota za przepysznym Sambarem trwa do dzisiaj. Oto nasza krótka relacja z Momo, wegetariańskiej restauracji, znajdującej się zaraz koło Wawelu. MOMO - BAR WEGETARIAŃSKI
Bananowe Polewszystkich tych, którzy nie mogą spożywać mleka zwierzęcego w żadnej postaci podałam dzisiaj przepis na Domowe mleko ryżowe . Na jego bazie można przygotować wiele wegańskich dań. Można również przygotować Mleko ryżowe kakaowe (czekoladowe). Składniki na mleko ryżowe kakaowe: (3-4 porcje) 700 ml domowego mleka ryżowego 2 czubate łyżki kakao (lub karobu, dla tych co nie mogą używać kakao
Moja DelicjaJedna z obiadowych opcji - czyli burger wegański. Dzisiaj na pierwszym planie ziemniaki, komosa ryżowa i marchewka, a jako dodatek pieczona cukinia i cebulka. Burgery ziemniaczane z komosą ryżową (quinoą) Przepis na 5-6 burgerów Potrzebujemy: - ok 4-5 małych ziemniaków (ok. 40 dag) - 3/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - 2 średniej wielkości marchewki - 3 ząbki czosnku - 1 niewielka cukinia - pół
Bananowe Poleczyli całe 2 dzieciaki więc cały dzień na słodko, sezon truskawkowy w pełni zaczęłyśmy od ciastek, są miękkie w środku jak bułeczki mimo dodatku mąki pełnoziarnistej i przede wszystkim wegańskie. Składniki na około 12 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g cukru 70 g masła roślinnego 1 banan szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka
greenscarf