danie jest doskonałe jeśli musimy szybko zrobić coś na ciepło. Pyszne, a naprawdę banalne w przygotowaniu. Przy okazji wegańskie i bezglutenowe. Samo zdrowie w smakowitej wersji. 6-8 porcji - 1 średni kalafior - 1 cebula - 1 puszka mleka kokosowego - 1 puszka pomidorów - 2-3 łyżki oleju ryżowego - 3 łyżeczki curry - łyżeczka mielonej kolendry - duża szczypta cynamonu
Simple Dishsolą i całość dokładnie zblenduj. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możesz dodać jeszcze wody lub mleka sojowego. Podałam zupę z grzankami. Chleb pokroiłam w drobną kostkę, dodałam starty wegański ser, posypałam czosnkiem suszonym i skropiłam oliwą truflową. Zapiekałam je podczas pieczenia czosnku przez 10 minut. Smacznego
greenscarfuważać, bo można się zapomnieć w odrywaniu tych kuleczek. Składnik na tortownicę 22 cm: 500 g mąki pszennej typ 500 (u mnie tego 100 g pełnoziarnistej) 80 g mleka wegańskiego w proszku (4 czubate łyżki) łyżka cukru łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub opakowanie (7g) suszonych 300 ml ciepłej wody 50 ml oleju roślinnego posypka: 50 g cukru łyżka
greenscarfKryję twarz za zasłoną rąk, Gdybym mógł pewnie uciekłbym stąd Ciągle myślę: Gdzie był błąd? Gdzie był mój błąd..." wegański "jogurt" z nerkowców ; banan, maliny, wiórki koksowe i syrop ryżowy Przepis: inspirowany przepisem z "green kitchen stories" /1 porcja / 70 g nerkowców łyżka soku z cytryny (mniej lub więcej - do smaku) 5 łyżek wody łyżeczka baby płesznik w proszku
tost z dżememmożna! I to takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik: - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych) - 40g oleju rzepakowego lub kokosowego - 70g gorzkiej czekolady
Pland based fillekaca to głównie witamina C) Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek): 300 g maki pszennej 150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego *(małe opakowanie jogurtu ma standardowo 150 g, czyli około 180 ml-możecie dać całe bez obaw) 200 g rodzynek lub 150 g daktyli starta skórka 3 cytryn
greenscarftego!), jednak gdy go nie mam, posługuję się ich sklepową, pełnoziarnistą wersją. W ostateczności można wymienić je na grubsze naleśniki, aczkolwiek tortille najlepiej tu pasują. Dla wegetariańskiego i wegańskiego grona , salami, serek i ser wymieniamy na sojowe odpowiedniki. Z przepisu wychodzi 16 wrap'ów. Składniki: - 4 tortille pełnoziarniste lub naleśniki - 100g serka śmietankowego (lub odpowiednik sojowy) - 12 plastrów salami
Be Fit Be Strongjednocześnie nie suche, plus migdałowy posmak - musicie wypróbować :) Migdałowe ciasteczka Przepis na ok. 100 małych ciasteczek Potrzebujemy: - 300g drobno zmielonych migdałów - 400g oleju kokosowego (można użyć również wegańskiej margaryny) - 400g mąki pszennej - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (lub innego słodzika) + odrobina do posypania - szczypta soli - ekstrakt z 1 laski wanilii (lub cukru waniliowego - najlepiej własnej roboty:) Przygotowanie
Bananowe Polesuszonych śliwek (u mnie 50 g to były też wędzone) 100 g rodzynek cyrtyna łyżka chrzanu (super jeżeli byłby świeżo starty) 150 ml śmietany wegańskiej- zapomniałam pokazac na zdjęciu, ale robiłam sama ze słonecznika, który akurat się moczył) Przygotowanie: Ugotuj seler wraz ze skórką (ja używam parowara). Śliwki wraz z rodzynkami zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem tak długo
greenscarfkuzyn uwielbiał pić przez słomkę mleko kokosowe , prościutko z orzecha. Na całe szczęście, niechęć do tego cudownego owocu zmalała wraz z mijającymi latami. Teraz oddałabym wszystko za gałkę wegańskich lodów kokosowych , które jadłam latem na Chorwacji. Zalety oleju kokosowego: WAŻNE: najlepszy olej kokosowy to ten nierafinowany i tłoczony na zimno! Jest to tłuszcz roślinny, więc nie przyczynia się do tworzenia
Pland based filleDokładnie od siedmiu lat, tylko raz w roku, czyli na święta Bożego Narodzenia piekę właśnie to ciasto czekoladowe. Po raz pierwszy w tym roku zrobiłam je wegańskie. Jest wyjątkowe, niech was nie zmyli skromy wygląd, z dnia na dzień coraz lepsze, bo nabiera wilgoci i czekolada osiada na jego spodzie. Należy je jeść dosłownie jak lekarstwo, bo ma tyle czekolady
greenscarfgrzybów dobrze dodać odrobinę oliwy truflowej Każdą pieczarkę wypełnij kaszą. Ja tak przygotowanie pieczarki zawinęłam w folię, a w dzień wigilii (pół godziny przed podaniem) posypię je delikatnie wegańskim parmezanem i podpiekę w piekarniku w temp. 180 C około 10-15 minut. Smacznego
greenscarfchciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników. Ktoś by pomyślał, co oni mogą jeść? Ta dieta jest nudna! Czyżby :)? Ja niestety
Be Fit Be Strongjako polewa do naleśników, dip (gruszki zamoczone w karmelu smakują jak niebo!), albo dodatek do gorącej czekolady. Składniki: 2 łyżki wody 100g cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki) 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej) 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki whisky Sposób przygotowania: W garnuszku podgrzewamy 2 łyżki wody, a gdy woda będzie ciepła wsypujemy cukier kokosowy. Zostawiamy
Fill The Bowl