wegańskie - 10389 przepisów (strona:240/693)

Curry z kalafiora 452

danie jest doskonałe jeśli musimy szybko zrobić coś na ciepło. Pyszne, a naprawdę banalne w przygotowaniu. Przy okazji wegańskie i bezglutenowe. Samo zdrowie w smakowitej wersji. 6-8 porcji   - 1  średni kalafior - 1 cebula - 1 puszka mleka kokosowego - 1 puszka pomidorów - 2-3 łyżki oleju ryżowego - 3 łyżeczki curry - łyżeczka mielonej kolendry -  duża szczypta cynamonu

Simple Dish
Czosnkowa zupa krem 149

solą i całość dokładnie zblenduj. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możesz dodać jeszcze wody lub mleka sojowego. Podałam zupę z grzankami. Chleb pokroiłam w drobną kostkę, dodałam starty wegański ser, posypałam czosnkiem suszonym i skropiłam oliwą truflową. Zapiekałam je podczas pieczenia czosnku przez 10 minut. Smacznego

greenscarf
Skubaniec drożdżowy 191

uważać, bo można się zapomnieć w odrywaniu tych kuleczek. Składnik na tortownicę 22 cm: 500 g mąki pszennej typ 500 (u mnie tego 100 g pełnoziarnistej) 80 g mleka wegańskiego w proszku (4 czubate łyżki) łyżka cukru łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub opakowanie (7g) suszonych 300 ml ciepłej wody 50 ml oleju roślinnego posypka: 50 g cukru łyżka

greenscarf
Jogurt z nerkowców 135

Kryję twarz za zasłoną rąk, Gdybym mógł pewnie uciekłbym stąd Ciągle myślę: Gdzie był błąd? Gdzie był mój błąd..." wegański "jogurt" z nerkowców ; banan, maliny, wiórki koksowe i syrop ryżowy Przepis: inspirowany przepisem z "green kitchen stories" /1 porcja / 70 g nerkowców łyżka soku z cytryny (mniej lub więcej - do smaku) 5 łyżek wody  łyżeczka baby płesznik w proszku

tost z dżemem
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 191

można! I to takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik:  - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych) - 40g oleju rzepakowego lub kokosowego - 70g gorzkiej czekolady

Pland based fille
Wegańskie ciasto cytrynowe 173

kaca to głównie witamina C) Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek): 300 g maki pszennej 150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego *(małe opakowanie jogurtu ma standardowo 150 g, czyli około 180 ml-możecie dać całe bez obaw) 200 g rodzynek lub 150 g daktyli starta skórka 3 cytryn

greenscarf
Idealne mini wrap'y na imprezę 963

tego!), jednak gdy go nie mam, posługuję się ich sklepową, pełnoziarnistą wersją. W ostateczności można wymienić je na grubsze naleśniki, aczkolwiek tortille najlepiej tu pasują. Dla wegetariańskiego i wegańskiego grona , salami, serek i ser wymieniamy na sojowe odpowiedniki. Z przepisu wychodzi 16 wrap'ów. Składniki: - 4 tortille pełnoziarniste lub naleśniki - 100g serka śmietankowego (lub odpowiednik sojowy) - 12 plastrów salami

Be Fit Be Strong
Ciasteczka migdałowe idealne na święta 131

jednocześnie nie suche, plus migdałowy posmak - musicie wypróbować :) Migdałowe ciasteczka Przepis na ok. 100 małych ciasteczek Potrzebujemy: - 300g drobno zmielonych migdałów - 400g oleju kokosowego  (można użyć również wegańskiej margaryny) - 400g mąki pszennej - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (lub innego słodzika) + odrobina do posypania - szczypta soli - ekstrakt z 1 laski wanilii (lub cukru waniliowego - najlepiej własnej roboty:) Przygotowanie

Bananowe Pole
Seler w śliwkowym sosie 152

suszonych śliwek (u mnie 50 g to były też wędzone) 100 g rodzynek cyrtyna łyżka chrzanu (super jeżeli byłby świeżo starty) 150 ml śmietany wegańskiej- zapomniałam pokazac na zdjęciu, ale robiłam sama ze słonecznika, który akurat się moczył) Przygotowanie: Ugotuj seler wraz ze skórką (ja używam parowara). Śliwki wraz z rodzynkami zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem tak długo

greenscarf
12. Odbiła mi palma na punkcie kokosa: czyli jaglanka ze smażonymi jabłkami ★ 132

kuzyn uwielbiał pić przez słomkę mleko kokosowe , prościutko z orzecha. Na całe szczęście, niechęć do tego cudownego owocu zmalała wraz z mijającymi latami. Teraz oddałabym wszystko za gałkę wegańskich lodów kokosowych , które jadłam latem na Chorwacji. Zalety oleju kokosowego: WAŻNE: najlepszy olej kokosowy to ten nierafinowany i tłoczony na zimno! Jest to tłuszcz roślinny, więc nie przyczynia się do tworzenia

Pland based fille
Wegańskie ciasto czekoladowe, powtarzam z czekoladą, a nie ze skromnym kakao 158

Dokładnie od siedmiu lat, tylko raz w roku, czyli na święta Bożego Narodzenia piekę właśnie to ciasto czekoladowe. Po raz pierwszy w tym roku zrobiłam je wegańskie. Jest wyjątkowe, niech was nie zmyli skromy wygląd, z dnia na dzień coraz lepsze, bo nabiera wilgoci i czekolada osiada na jego spodzie. Należy je jeść dosłownie jak lekarstwo, bo ma tyle czekolady

greenscarf
Zapiekane pieczarki faszerowane pęczakiem 167

grzybów dobrze dodać odrobinę oliwy truflowej Każdą pieczarkę wypełnij kaszą. Ja tak przygotowanie pieczarki zawinęłam w folię, a w dzień wigilii (pół godziny przed podaniem) posypię je delikatnie wegańskim parmezanem i podpiekę w piekarniku w temp. 180 C około 10-15 minut. Smacznego

greenscarf
"Ryba" z kotletów sojowych po grecku (wegańska) 165

chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników. Ktoś by pomyślał, co oni mogą jeść? Ta dieta jest nudna! Czyżby :)? Ja niestety

Be Fit Be Strong
Karmel z whisky na cukrze kokosowym, czyli kolejny pomysł na jadalny prezent. 199

jako polewa do naleśników, dip (gruszki zamoczone w karmelu smakują jak niebo!), albo dodatek do gorącej czekolady. Składniki: 2 łyżki wody 100g cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki) 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej) 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki whisky Sposób przygotowania: W garnuszku podgrzewamy 2 łyżki wody, a gdy woda będzie ciepła wsypujemy cukier kokosowy. Zostawiamy

Fill The Bowl

Proponowane wyszukiwania