Pamiętam jak dziś, że pierwszy „pasztet” wegański jak jadłam do było jakieś 15 late temu i był z boczniaków, do dziś pamiętam ten smak, bo był wyborny, a że wzięło mnie na wspominki to postanowiłam odtworzyć ten smak- udało się ! Składniki na 3 słoiki o pojemności 500 ml: 400 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej
greenscarfsię jagielnik! Jagielnik w smaku jest bardzo delikatny, z wyczuwalną nutą wanilii. Przygotowałam go na owsiano-orzechowym spodzie. Truskawkowa galaretka doskonale komponuje się z waniliowym, jaglanym serkiem. Klasyka w wegańskim wydaniu! Ciasto posłodziłam moim ulubionym słodzikiem – stewią z erytrytolem, oraz mniej lubianym, ale bardzo pasującym do jagielnika – syropem z agawy. Stewię z erytrytolem możecie bez problemu nabyć w Carrefourze
Fill The BowlPrzepyszny deser, bezglutenowy, wegański, z musem ze świeżych truskawek. Prosty i szybki do zrobienia. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Bardzo posmakował dzieciom, które wyjadały zwłaszcza te przezroczyste kuleczki tapioki. Polecamy wszystkim! 0,5 szklanki tapioki 250 ml. wody 250 ml. domowego mleka kokosowego 1 łyżka cukru waniliowego garść truskawek + łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tapiokę zalać wodą i mlekiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePodawaj gotowe naleśniki z kaszy jaglanej z czym tylko chcesz. U nie był to domowy mus jabłkowy i borówki. Smacznego! Artykuł Naleśniki z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmandlatego to raczej jednoroczna przyjemność (niestety po roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj mam dla Was mój smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – jak zawsze bezglutenowym i bezcukrowym, ale także wegańskim. Zamiast pszennego makaronu, w nawiązaniu do ryżu – makaron ryżowy. Śmietanę i twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną
Fill The BowlZaczęło się lato, a wraz z nim sezon na lody. Lody domowe są bardzo proste i wiemy co jemy. Dziś propozycja bez mleka, śmietany czy jajek. Wegańskie lody na gorące dni. Próbujecie? Ja proponuję zamrozić takie banany, które już są bardzo żółte, wręcz zaczynają brązowieć, mają one w sobie wiele cukru, więc nie musimy wtedy lodów dodatkowo słodzić. Lody orzechowe
Apetyt na ZieloneDzisiaj zapraszam Was na domowy budyń przygotowany na bazie kaszy jaglanej i truskawek. Deser jest prosty do przygotowania, gęsty, kremowy i bardzo sycący. Jeżeli jesteście na diecie wegańskiej to kaszę ugotujcie na mleku roślinnym. Przed podaniem, budyń udekorujcie plasterkami świeżych truskawek i domowym sosem truskawkowym. Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki
Ugotowaćcierpię, dlatego to raczej jednoroczna przyjemność (po roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj mam dla Was mój smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – jak zawsze bezglutenowym i bezcukrowym, ale także wegańskim. Zamiast pszennego makaronu, w nawiązaniu do ryżu – makaron ryżowy. Śmietanę i twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną
Fill The Bowlzjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Uwielbiacie chałwę? Spróbujcie tych ciasteczek, bo są "o niebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam koncentratu mąki bezglutenowej) (*) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu
Di gotujeprzez 3 minuty, rozdrobniłam za pomocą „ugniataczki” do ziemniaków, dodałam fixu i po 3 minutach mieszania i smażenia był gotowy. Przygotowanie ciasta: krok po kroku znajdziesz instrukcję Wegańskie drożdżówki Używając suszonych drożdży pomija się etap wstępnego wyrastania drożdży, z tym, że mleko musi mieć temperaturę minimum pokojową. Zagnieć ze wszystkich składników ciasto, odstaw do wyrośnięcia na około
greenscarfCebula miała miejsce zarezerwowane od początku, a reszta towarzystwa, jak zwykle, kręciła się w pobliżu i wpadła na imprezę ot, tak sobie ;) PS Dlaczego zabrałem się dzisiaj za burgera wegańskiego? A, tego właściwie zupełnie nie wiem! ;) Składniki: 50 g suchego pęczaku 1 puszka czarnej fasoli 1 średnia cebula 1 średnia marchewka 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka
zadanie-gotowaniejest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane… Na taką niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha. Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 90 min Czas całkowity 2 godziny Składniki 150g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych (małych ok. 20) 3 łyżki
Apetyt na Zielonejeden wielki zgniot (cwaniara, nie uprzedziła mnie przez praniem, że termometr rozwalony i nastawiając pralkę na 30 C prała w 60!). Wracając do klopsów, jedyne jakie jem, to te wegańskie będąc w Ikea, a dziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym. Składniki na 3 porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około
greenscarfPrzy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako jedyny charakterystycznie dla prawdziwych serników „mlaszcze” podczas krojenia, jest puszysty i rozpływa się w ustach. Ten dzisiejszy składa się z trzech smaków :czekoladowego, kokosowego i truskawkowego, każda warstwa ma ciut inną konsystencją
greenscarfswoje dziwactwa) 200 g truskawek poprzekrawanych na pół 2-3 łyżki wyłuskanych pistacji (użyłam solonych) świeże liście mięty sos: łyżka delikatnej muszczardy łyżka syropu z agawy lub innego wegańskiego „miodu” łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Cóż, wszystkie składniki na sos wymieszać. Na talerzu ułożyć bób, truskawki, posypać posiekanymi pistacjami i listami mięty
greenscarf