cukinie średnio po 200 g każda pęczek bazylii 50 g słonecznika lub innych pestek wedle gustu łyżka oliwy szczypta soli łyżeczka czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego kawałek wegańskiego parmezanu/opcjonalnie Przygotowanie: Ugotuj makaron. Cukinie zetrzyj na paski za pomocą obieraka do warzyw lub pokrój w cienkie, długie paski. Rogrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni (lub garnku) i wrzuć cukinię
greenscarfproszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki swoim właściwością klejącym świetnie zamyka w formie wegańskiego kotlecika przeróżne smakołyki takie jak orzechy nerkowca czy morwę białą. Możemy go dostać w wygodnej zmielonej postaci. Muszę wspomnieć że len to mistrz we wspomaganiu metabolizmu, lekarz jeśli chodzi
Kuchnia PROzdrowotnaWegańskie placki /pancakes/ kokosowo-ryżowe , podane z truskawką i cukrem pudrem placuszki będą bezglutenowe, jeśli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody (oczywiście mniejszej ilości) Przepis: własny / 1 porcja / 20 g mąki ryżowej 10 g mąki kokosowej 10 g mąki z tapioki/ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) 50 ml wody lub mleka
tost z dżememleśnych, pachnących malin i jeżyn. I okazały się znakomitym pretekstem aby dołączyć do wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Owsianka pochodzi z blogu Bez okruszka i jest tam pewien zarys takiej wegańskiej, bezglutenowej owsianki. Możecie ją dowolnie modyfikować, aby smakowała tak jak lubicie. Po świętach takie lekkie jedzenie to zbawienie dla przejedzonych brzuchów. Zapraszam serdecznie. Owsianka jeżynowo - malinowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewłasny / 1 porcja / składniki: 150 g fasoli z puszki 50 ml mleczka kokosowego z puszki 3-4 krople aromatu (olejku) do smaku syrop klonowy/ryżowy/z agawy/melasa (w wersji niewegańskiej - miód) łyżeczka lnu mielonego (zmielonego siemienia lnianego) 3 szczypty sody oczyszczonej 20 g mąki kokosowej łyżeczka wiórków kokosowych jak zrobić? Jeśli używamy fasoli z puszki należy ją dokładnie przepłukać
tost z dżemempasują tu ogórki kiszone. A tak w ogóle to całość przypomina w smaku tradycyjny smalec. Naprawdę! Myślę, że z tego przepisu chętnie skorzystają osoby stosujące dietę wegetariańską czy nawet wegańską. Polecam jednak wszystkim :) Składniki: 200 g białej fasoli "Jaś" 1 cebula 1 jabłko 1/2 szkl. wody 2 łyżki smażonej cebuli (użyłam kupnej) sól pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie owoce
zadanie-gotowanieNeron, a Hipokrates leczył nim na swojej wyspie Kos. Moja zapiekanka nie dość, że wykorzystuje super warzywo jako główny składnik, to jeszcze w lekkostrawnej duszonej formie. W zdecydowanie wegańskim towarzystwie. Przepis jest portugalski, a pochodzi ze słowackiej książki, którą kupiłem przed laty w domu towarowym Prior w Popradzie. Wiem - trochę to dziwne;) Składniki: 2 duże pory 1 puszka pomidorów krojonych
zadanie-gotowaniemoim numerem jeden wśród kasz. Smak i zapach jest o wiele subtelniejszy od jej prażonego odpowiednika. Trochę improwizowałam przy wyborze składników do tej zapiekanki. Chciałam, aby danie było wegańskie i miało zdecydowany, pikantny smak. Jedno i drugie udało mi się osiągnąć. Mój mąż nawet nadał mu nazwę "wejście smoka", ale ja nie uważam abym przesadziła z ilością chili
zadanie-gotowanieAlbo inaczej: i tak, niestety, wiem. To samo co zawsze. Tak czy inaczej, spiżarnia zaczyna świecić pustkami, a gotować trzeba. Dzisiaj łączymy tradycję z nowoczesnością. Kapuśniak w wersji wegańskiej. Za to podany w stylu wiejsko - babcinym. Ziemniaki nie są ugotowane w kawałkach w zupie, ale podane do zupy w formie tłuczonej z podsmażoną cebulką. Takie rozwiązanie ma wiele zalet
zadanie-gotowanieJestem za. Z pomocą przyszły oczywiście daktyle. Daktyle i kochane masło orzechowe, które nadaje cudowny orzechowy posmak, do tego "czekolada" z oleju kokosowego, która kusi swoim zapachem. Wypiek jest wegański, więc może to czas, aby przekonać rodzinę, że to nie tylko trawa i kamienie? :) Przepis: SPÓD: 30g mąki orkiszowej 30g mąki pszennej 60g mąki żytniej (nie razowej
More food, love and dreamsDelikatny, zdrowy, jaglany sernik o kokosowej nucie z czekoladową polewą. Prosty do zrobienia, kremowy w konsystencji i bardzo smaczny. Zdrowy sernik bez wyrzutów sumienia :-) Bezglutenowy, 100% wegański. Polecam! Składniki: puszka (400 ml) schłodzonego przez 24h pełnotłustego mleka kokosowego 200 g kaszy jaglanej 80 g wiórków kokosowych 60 g nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżki soku z cytryny 100 ml syropu klonowego
maniapieczeniacieście. Całość delikatnie zwijamy w rulon i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Potem przechowujemy roladę w lodówce. Przed podaniem kroimy i odstawiamy na 10 minut. Smacznego :) Artykuł Wegańska rolada z migdałów i nerkowców ( bez pieczenia) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzedstawiam kokosowe ciasteczka owsiane, które dodatkową słodycz zawdzięczają kawałkom daktyli. Do kawy i herbaty idealne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka owsiane z kokosem i daktylami (wegańskie) 100 g oliwy z oliwek 1-2 łyżki syropu klonowego 75 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki z amarantusa 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli 1 łyżeczka proszku
FitKotprzepisu Marty Dymek na muffinki buraczane. Ciasto wyszło przepyszne, mocno czekoladowe z pachnącymi płatkami róż w polewie. Polecam gorąco i zachęcam do upieczenia. Ciasto buraczkowe z płatkami róż - wegańskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą 50 g zielonych oliwek łyżka kaparów 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli Przygotowanie: siemię lniane zalej
greenscarf