odżywki białkowej o smaku truskawkowym. Do tego mus owocowy i ekspandowany orkisz dla dodania chrupkości i smaczne, ciepłe śniadanie na zimowe dni gotowe ;) Wykorzystałam mleko owsiane (przepis jest więc wegański), którym ostatnio jestem oczarowana i odstawiłam na jakiś czas zwykłe mleko. Zauważyłam za to, że mleko owsiane nie jest równe mleku owsianemu i zależy, gdzie i jakie kupimy. Gdybym trafiła
FitKotPrzepis zaczerpnęłam od Marty Dymek która z kolei przywiozła go z podróży na Sri Lankę. Uwielbiam przepisy Marty i często z nich korzystam i mimo że są wegańskie, ja jednak jestem mięsożercą - smakują wybornie i sycą brzuchy. Tym razem curry ze Sri Lanki ze specjalnymi dodatkami i są to liście limonki kaffir. Liście kaffiru zakupiłam w Kuchniach świata. Curry
Moje Małe Czarowaniepozbawiać. Tym razem na moim wigilijnym stole rozgościł się ten pyszny makowiec i to był rewelacyjny pomysł. Zniknął cały czyli dobrobyt i urodzaj nas nie opuści. Zapraszam na całkiem wegański i jakże pyszny makowiec. Makowiec jaglany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieobiad miałam spaghetti bolognese. W roli mięsa wystąpiła czerwona soczewica. Nie poszłam jednak na łatwiznę i nie kupiłam gotowego sosu. Przygotowałam wszystko sama od A do Z! Zapraszam na wegańską wersję sosu bolognese :) Składniki: olej kokosowy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łodygi selera nacowego 1 marchewka pomidory - może być passata lub 2 puszki pomidorów czerwona soczewica - pół szklanki
Mama z Motylemuwielbiam w wegańskim jedzeniu to uczucie lekkości po posiłkach, nawet jeżeli jestem totalnie najedzona. Dlatego dzisiaj na lunch Sałatka Jabłkowa. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na sałatkę to kliknijcie tutaj -> klik ! Sałatka Jabłkowa Wytrawna 2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: oliwa 25ml musztarda
rabarbarowowystudzeniu przechowuj w lodówce. Mój ma już 4 dni i jest nadal idealny, więc daję mu gwarancję minimum tydzień. Proponuję podawać plany syropem klonowym. Smacznego! Artykuł Korzenny wegański sernik z chałwą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf550g mąki orkiszowej typ750 (pszennej ok.500g choć osobiście nie przygotowywałam) - 315g (ml) gorącej wody - 1/2 łyżeczki soli, daję himalajską - 30g masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) Farsz z kapusty: - kapusta kiszona (u mnie niezbyt kwaśna) - grzyby suszone, borowiki lub podgrzybki (ilość wedle uznania, u nas czym więcej tym lepiej) - świeżo mielony pieprz - olej kokosowy
Smaczne ZdroweGotowe! ps. Piekłam wieczorem i stąd ta różnica kolorów. Ciężko zrobić ładnie zdjęcie tak nieatrakcyjnemu plackowi, w sumie mogłam dołożyć więcej „papiru” ale po co Smacznego! Artykuł Wegańskie brownie z chałwą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpisałam, że często z opresji ratuje mnie gotowe ciasto francuskie, to dostępne w Biedronce czy Lidu jest wegańskie, więc śmiało można używać, bo naprawdę trzeba mieć duuuużo wolnego czasu i zapału aby zrobić je samemu w domu (tylko raz aż tak mi się nudziło). Jak to w sobotę bywa zabrałam się za porządki i zaległe prasowanie i ani się spostrzegłam
greenscarfwielkości ciastek) minut w temp. 180 C ps. Ciacha są na tyle twarde tj. trzymają się kupy, że śmiało można je wykorzystać jako dekoracja choinki zamiast pierników. Artykuł Wegańskie korzenne ciasteczka pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfgotowanie, albo po prostu mamy lenia i nic nam się nie chce, a jeść przecież trzeba :) Pasztety i gotowe dania świetnie sprawdziły nam się podczas wypadu w Bieszczady, gdzie wegańskie jadło nie jest zbyt popularne (aczkolwiek Chata Wędrowca nie zawiodła i codziennie można było zjeść smaczny obiad :). Tak samo w domu, w chwilach kryzysu sięgaliśmy po słoik i voila! Jeżeli
Bananowe Poleczęsto jabłka. W moim daniu jabłka są również, więc wszystko (no, może nie wszystko, ale coś) się zgadza ;) Jestem szczęśliwy, że w ogóle udało mi się zrobić jakieś zdjęcie wegańskiego bigosu, bo nieopatrznie zostawiłem garnek na cały dzień sam na sam z moją żoną. Zdzwoniła do mnie z pytaniem jakiej porcji potrzebuję do fotografii, bo zaraz zje wszystko! Czy muszę
zadanie-gotowaniektóra pozostała zjedliśmy... z naleśnikami :) Przepis polecam szczególnie osobom, które nie chcą, nie lubią lub nie mogą tego typu wypieków. Te muffinki (oraz krem) to propozycja idealna dla diety wegańskiej, wegetariańskiej, dla osób z nietolerancją/alergią na białko zwierzęce, gluten, pszenicę, a także dla wszystkich na dietach odchudzających! Hmm.. chyba sama powinnam na taką dietę przejść
Kolorowy Przepisownikpęczek pietruszki 50-100 g dowolnych orzechów 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki po łyżeczce: suszonego czosnku, soli pieprzu (wymieszać razem) 50 ml oleju roślinnego 100 -150 g wegańskiego „żółtego sera” Przygotowanie: Obierz i pokrój w dosyć cienkie plasterki kalarepy itd. , nie grubsze niż 0,5 cm. W garnku zagotuj wodę w dodatkiem odrobiny soli i oleju
greenscarfSerbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie komponują się z ajwarem i kontrastują z fetą. Fetę można zamienić na tofu, czyniąc zapiekankę wegańską :) 2-3 porcje: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 300 g ajwaru 3 średnie pomidory 1 ząbek czosnku 150 g sera feta 120 g ryżu do risotto 1 łyżka oleju
Kucharzyca