Marta pisze u której przepis znalazłam przepisy na takie pasty są błyskawiczne a efekty smaczne, zdrowe a dodatkowo także wegańskie dla wszystkich którzy taką dietę wybrali na życie. Mnie zawsze takie pasty bardzo smakują do smarowania chleba ale nadają się do mini kanapeczek, takich małych przekąsek a i do placków np. ziemniaczanych smakują wybornie. Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakuje
Moje Małe Czarowanieteraz przyszła pora na niedzielny deser. Tym razem padło na krem z migdałów z musem truskawkowym – połączenie pyszne i zdrowe i niesamowicie proste w przygotowaniu. Sami spróbujcie…... Wegański migdałowy krem na mleku kokosowym is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoBiorąc pod uwagę fakt, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, postanowiliśmy na blogu rozpocząć serię z wegańskimi przepisami na te właśnie święta. Dzisiaj pasta o smaku jajka, ale bez jajka :) Oczywiście nada się także każdego innego dnia na kanapki - nie tylko od święta! Wykonanie jest bardzo proste, a smak rzeczywiście jajeczny. Sprawdźcie sami :) Pasta bezjajeczna z ciecierzycy Przepis na około
Bananowe Poleświęto PRL-u obchodzicie czy nie kawałek pysznego ciasta zawsze mile posmyra podniebienie przy dobrej kawie i herbacie w doborowym towarzystwie. Zapraszam serdecznie na przepyszne ciasto według Marty Dymek. Wegańskie ciasto cukiniowe z oliwą z oliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki na 10 porcji (tortownica 26 cm): 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości 300 g daktyli namoczonych w 300 ml gorącej wody 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (około 250 g) * można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki 200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego
greenscarfpodstawowych wartości odżywczych, takich jak białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik. Wiadomo, wiosna tuż tuż, a dupsko urosło, przynajmniej mi.W ciągu ostatnich kilku dni pilnie zapisywałam ile czego zjadłam , i niby wegańskie nie tuczy a jednak, przyjmowałam o 100 kcal na dobę za dużo. Pomimo treningów różnej maści (bieganie, joga) masa się zrobiła, więc teraz czas na rzeźbę. Te 100 kcal
greenscarfdawna) nie ma rady. I tak powstały ciasteczka z dodatkiem kokosa i wanilii. Zamiast jajek rolę "kleju" odgrywają banany, a zamiast mleka czy jogurtu wlałam wodę. Z myślą o wegańskich przyjacielach. I o niejadkach glutenu. Otręby spokojnie możemy zastąpić mąką bezglutenową lub otrębami gryczanymi, które jednak mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Składniki na 12 duuużych ciastek: 1 puszka fasoli
Czarnawisienkasojowy Pesto z natki pietruszki: - spory pęczek świeżej natki pietruszki - ok. 7-8 orzechów (u nas akurat były brazylijskie, ale inne też się nadadzą :) - 2 łyżki śmietanki wegańskiej - 1 łyżeczka czubrycy zielonej - 1,5 łyżeczki soku z cytryny - oliwa - sól Przygotowanie: 1. Najpierw gotujemy komosę ryżową 2. W tym czasie przygotowujemy nasze cebule: obieramy, odcinamy czubek i łyżeczką wydrążamy
Bananowe PoleWegańskie curry ze zrównoważoną ostrością ale można również dodać więcej pasty curry aby uzyskać mocniejszy efekt. Wspaniale smakuje w połączeniu z miętą która dodaje orzeźwienia oraz migdałami które są chrupkim elementem potrawy. Jeżeli ktoś z domowników nie przepada za ostrymi potrawami to możemy podawać curry z łyżką jogurtu dla złamania intensywności. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 600 g bakłażana (2 bakłażany
Mohiellałatwe w przygotowaniu Powstałą pulpę owsiano można wykorzystać np. do owsianki czy musli. Mleko można osłodzić dodając daktyle lub inny środek słodzący np. syrop klonowy, miód. Źródło przepisu: Wegańska babeczka
Gospodyni Miejskaczegoś nie upichciła, na szybko upiekłam ciacha, trochę inaczej. Już kiedyś przedstawiłam na blogu ten patent ze słoikami ( przepis znajdziecie tu ), ale tym razem, będąc już bardziej zaprawiona w wegańskich wypiekach zmieniłam ciut recepturę, tj. nie ma w niej dodatku cukru. Składniki na 6 ciastek pieczonych w słoikach o pojemności około 300 ml (to są zwykłe słoiki po dżemach
greenscarfUżyłam tu seler naciowy, ale jak się później dowiedziałam nie powinien on być spożywany w tej diecie, można go natomiast zastąpiąc korzeniem selera. Danie to jest pozbawione glutenu i wegańskie. Przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne. Można podawać z ryżem lub kaszą. Składniki: kilka niedużych marchewek 4 gałązki
pyszne zdrowościŚniadaniowa wersja serka z nerkowców. Nie miałam ochoty na owsiankę, nie przepadam za naleśnikami, a nie pomyślałam o gofrach. Wyciągnęłam z koszyczka mięciutką, dojrzała, soczystą
Gotuj z Blue RavenCiasteczkowy krem można spokojnie zastąpić masłem orzechowym, nutellą, dżemem... Wskazówka #2: Jeżeli banan jest niedojrzały lub jabłko mało słodkie, niezbędne może być dosłodzenie jaglanki. Wskazówka #3: W wersji wegańskiej, po prostu odpuszczamy sobie białko. Przypadkowa jaglanka z makiem: - 3/4 szklanki płatków jaglanych - dojrzały banan - małe jabłko - łyżka cynamonu - czubata łyżeczka zmielonego maku - czubata łyżeczka siemienia lnianego - 50ml mleka kokosowego - łyżka
Pland based fillekakao czy też karob. Składniki na około 50 szt. 400 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 ml złotego syropu ( przepis znajdziecie tu ) , syropu z agawy lub innego wegańskiego lepiszcza 100 g m masła kokosowego lub 120 ml innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej łyżka soku z cytryny 1 mały banan szczypta soli Przygotowanie: Zblenduj na gładką puszystą masę
greenscarf