pieczarki. Miałam zupełnie inne plany na obiad, ale tak ładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie przyszedł do głowy bardzo szybko. Dziś przy piątku zapraszam na wegańskie faszerowane pieczarki :) U mnie farsz składa się z zaledwie kilku składników. Jednym z nich są twardsze części szparagów, z których można zrobić zupę, ale można też użyć do faszerowania. Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieręczniku papierowym lub serwetce. Podaję z dużą porcją surówki z sezonowych warzyw. Kilka istotnych porad : - aby mięso nabrało mocny smak pozostaw je na noc w przyprawach. - do przygotowania kotletów wegańskich jajko zastąp wcześniej namoczonymi nasionami Chia lub mielonym siemieniem lnianym, a do smażenia użyj oleju kokosowego rafinowanego, który nie ma zapachu, a wysoka temperatura dymienia sprawia, że się nie przypala
Ale ProsteSuper słodkie wegańskie ciasto! Macie ochotę? Bez jajek, mąki, cukru, masła, glutenu za to diabelsko słodkie :) Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK. Zamiast wiśni namaczanych w alkoholu dodałam maliny a zamiast orzechów włoskich, migdały. 320 g świeżych daktyli bez pestek 0/5 szklanki mielonych migdałów 0/5 szklanki wiórków kokosowych garść bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki dobrej
Mienta blogGołąbki na parze z kaszą jaglaną, soczewicą i suszonymi pomidorami czyli wegańska i zdrowa wersja gołąbków która jest równie smaczna i warta wypróbowania. Jeżeli nie posiadamy koszyka do gotowania na parze to możemy je zapiec w tradycyjny sposób. Do przepisu można wykorzystać młodą kapustę jeżeli wielkość liści jest wystarczająca do zawijania. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 1 cała kapusta * 1 cebula
Mohiellawartościowych i zdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki: - 1,5kg jasnych szparag (mogą być zarówno białe
Smaczne Zdrowerazem nie, będzie zupełnie inaczej, co nie znaczy że gorzej. Ja bym powiedziała że jeszcze pyszniej, spróbujcie zresztą sami. Pastę znalazłam u Marty Dymek , a wiec jest całkowicie wegańska. Pasta z ciecierzycy i cebuli czerwonej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietego nasze rodziny z pewnością by nie zniosły. No chyba, że robilibyśmy te przepisy cichcem i na boku, serwując jednocześnie bliskim ich ulubioną klasykę ;) Dzisiaj proponuję nieskomplikowane, lekkie i wegańskie wydanie szaszłyków. Delikatny i dosyć neutralny smak cukinii i pieczarek sprawia, że cała zabawa jest w potraktowaniu ich odpowiednią marynatą, która zgra się z tym smakiem i go uwypukli. Pośrednictwo
zadanie-gotowanietráng. Przepis podstawowy jednak to namoczone ziarno ryżu, roztarte z wodą. Potem wystarczy usmażyć bardzo pyszne naleśniki a podawać zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Naleśniki są bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie, idealne w różnych dietach. Pięknie też smakują, są elastyczne i fajnie się je smaży. No to co zabieramy się do smażenia? Wietnamskie, ryżowe naleśniki ze szparagami. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieZajadaj się nim do woli, ale pamiętaj, żeby zostawić też coś dla innych. Musisz się pochwalić co pysznego zrobiłeś/aś Smacznego! Artykuł Sorbet rabarbarowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanSkładniki na 12 szt: w sumie 350 g mąki, z czego 200 to musi być pszenna (u mnie była to pszenna i gryczana) 150 ml oleju roślinnego 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 120-150 g cukru 1 banan łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru lub 200 g rabarbaru i 200 g papai Przygotowanie
greenscarfBogate smakowo, kolorowe i sycące danie z tofu, warzywami i imbirem. Wegańska kuchnia w azjatyckiej odsłonie, której przygotowanie zajmuje tylko moment, a satysfakcja domowników gwarantowana. Palce lizać! :) Imbirowe tofu z warzywami Przepis na ok 2-3 porcje Potrzebujemy: 1 kostkę tofu lub gotowe zamarynowane stripsy ( my użyliśmy od Polsoji ) pół świeżego brokuła pół czerwonej papryki 10 pieczarek 1 marchewka
Bananowe PoleMocno czekoladowe, bardzo sycące ciasto z samych zdrowych składników. Czysta przyjemność bez wyrzutów sumienia : -) Bez jajek, laktozy, cukru, 100 % wegańskie, bezglutenowe i bardzo smaczne! Dodam jeszcze, że robi się je naprawdę szybko i prosto. Ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Kto się skusi? Bardzo polecam! Składniki: 500 g bardzo dojrzałych bananów bez skórki (zwykle jest
maniapieczeniabataty zauważyłam, że po przekrojeniu na pół i wzdłuż przypomina filet rybny. Dodatkowo idealnie odzwierciedla kolor łososia. Stwierdziłam, że to własnie batat posłuży mi jako baza do jego zweganizowania. Wegański pieczony "łosoś" z batata Składniki: 1 duży batat nori 1/4 szkl oleju 1 szkl wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki
wegujemyktóry w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji można jeść ile się chcę. Taki majonez sprawdzi się świetnie do sałatek czy jako baza do sosów. Wegański majonez z ziemniaka (beztłuszczowy) Na podstawie tego przepisu . Składniki: 2 średnie ziemniaki (ok. 150g) 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego 3 łyżeczki musztardy
wegujemykanapkach, z makaronem albo na pizzy! Pizza: ciasto wg tego przepisu. Swoją pizzę posmarowałam około 1/3 tapenady z powyższego przepisu, udekorowałam połówkami pomidorków i starłam niewielką ilość wegańskiego sera typu cheddar (Volfie). Czas pieczenia 12-15 minut w temp
greenscarf