taką kompozycją lubię desery jogurtowe, owsianki, więc czemu nie spróbować z lodami? I tak, one także podbiły serce moje i mojej rodzinki. Lody są proste w wykonaniu, są wegańskie, a w dodatku nie potrzeba mieć maszyny do lodów. Wykonałam je w standardowych formach do kostek lodu i w foremkach do lodów na patyku - moim zdaniem w przygotowywaniu lodów
Be Fit Be Strongmaszynki i gotowe! Czy to nie jest piękne? To nie jest makaron typu ‘raw’, gdyż podgrzewam go odrobinę na patelni. Tak jakoś lepiej smakuje. Nie jest też wegański, ale bardzo łatwo można to zmienić – wystarczy zamienić wędzonego halibuta na wędzone tofu. Smakuje równie dobrze i gdyby nie fakt, że tofu jeść nie powinnam, to pewnie dzisiaj serwowałabym makaron
Fill The Bowlciąży oraz podczas miesiączki, działa bowiem krwiotwórczo i zapobiega anemii. Odcedzamy puszkę ciecierzycy – wody z niej broń Boże nie wylewajcie! Jeśli tylko macie ochotę, zróbcie z niej te wegańskie bezy . Ciecierzycę wkładamy do misy melaksera lub do blendera. Nasiona sezamu można, ale nie trzeba, podprażyć na suchej patelni żeby wydobyć z nich więcej aromatu. Dodajemy do ciecierzycy wszystkie składniki, poza
Karo in the KitchenDziś smaczny i zdrowy przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy - jest ona nie tylko dobrym źródłem białka, ale zawiera także kwas foliowy czy potas. Na zdrowie! :) Kotlety mielone z zielonej soczewicy Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 kubek zielonej soczewicy 1/4 papryki 1/2 cebuli 1 garści świeżej rukoli 1 garść świeżej natki pietruszki 1 łyżkę
Bananowe Polezdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika lub na talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Te pierogi dobre są i prosto z wody i odsmażane. W wersji totalnie wegańskiej podajcie je np. ze skarmelizowaną w oleju cebulką. Jeśli należycie do mięsożerców, tak jak do pierogów z mięsem, tak i do tych możecie wytopić również skwarki z boczku. Pierogi są lekko
Karo in the KitchenOstatnio postanowiłam trochę pokombinować z tofu. W wyniku tych eksperymentów powstały te pulpeciki. Mięsnych nigdy nie jadłam, ale te - wegańskie bardzo mi smakowały :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie :D A jeszcze szybciej i przyjemniej zjada. Zrobiłam je z tofu wędzonego Polsoi , ale możecie użyć każdego innego rodzaju który jest przedstawiony na stronie producenta ;) PULPECIKI Z TOFU przepis autorski
chili & sugarTydzień temu podawałam przepis na wegańskie papryki faszerowane warzywami i pęczakiem. Dziś kolejna propozycja warzywna z amarantusem ekspandowanym, o którym zapomniałam na czas urlopu. Tym razem oprócz pomidorowych wykorzystuję papryki pomarańczowe. Składniki (na dwie porcje): 6 papryk 3 łyżki amarantusa ekspandowanego średni pomidor papryczka chili mała czerwona papryka kilka gałązek pietruszki naciowej obrana łodyga selera naciowego pół fenkułu olej pół
Weekendy w domu i ogrodzieZrobiłam kolejną wegańską wersję znanego batonika. Nie wiem jak Wy, ale ja płatki CiniMinis omijam szerokim łukiem dla swojego dobra, bo uwielbiam je jeść „na sucho” i pochłaniam ogromne ilości. Składniki: na „białą czekoladę” 150 g cukru pudru 150 g masła kokosowego 170 g mleka sojowego w proszku 100 ml mleka sojowego reszta batonika
greenscarftego przepisu to nie jest tradycyjny sos na śmietanie - jest to lekka wersja sosu kurkowego, z użyciem mleka roślinnego, a całość zagęszczona mąką z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną). Polecam! :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BOBU Z SOSEM KURKOWYM przepis autorski // jedna porcja ~250g ugotowanego bobu (waga po obraniu) ~łyżka oleju ~opcjonalnie kilka łyzek mleka roślinnego jeśli masa jest tak gęsta, że ciężko
chili & sugarSłoneczne dni lipca i sierpnia spowodowały, że papryka pomidorowa, którą uprawiam od kilku lat, dojrzała wcześniej niż zazwyczaj. Zrobiłam sobie jej zapasik i dziś nafaszerowałam na sposób wegański. Brak soli w przepisie jest zamierzony. Moim zdaniem jest tu całkowicie zbyteczna. Składniki : kilka papryk pomidorowych (mogą być też normalne papryki; liczba zależna od liczby porcji) pół szklanki pęczaku mała cukinia
Weekendy w domu i ogrodzieKombinując dalej jak jeszcze można wykorzystać resztki powstałe przy produkcji mleka kokosowego przyszedł mi do głowy pomysł. Wegański odpowiednik popularnego kremu kanapkowego wykonany z orzechów. Poszłam o krok dalej i postanowiłam dodać
Szybko Tanio Smacznieudało mi się zrobić wegańskiego „snikersa”, było to mój ulubiony batonik z czasów „niewege” tak więc mieszałam, kombinowałam i udało mi się! Przepis jest pracochłonny, ale z podanych składników uzyskamy naprawdę dużą ilość, która spokojnie może stać w zamrażalniku (lub w lodówce) minimum tydzień. Przygotowanie: do „snikersa” należy zrobić 3 warstwy: czekoladę, masę mleczną
greenscarftęskni za smakiem mlecznej czekolady, kto z Was nie wmawia sobie że czekolada 70% nie jest równie pyszna co mleczna? Ja się przyznaję, tęsknię i dlatego zrobiłam uwaga mleczną wegańską czekoladę. Tak więc to nie „białe myszki” tylko prawdziwe mleczne czekoladki (co prawda nie są tak piękne jak te „kupne” ale to moje pierwsze podejście
greenscarfgęsta możecie ją rozcieńczyć dodatkową porcją mleka lub ewentualnie wody. Owsiankę z budyniem podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego! Szukasz przepisu na inne owsianki, koniecznie spróbuj: owsianka kokosowa (wegańska) owsianka z jajkiem i cukinią nocna owsianka z malinami, białą czekoladą i płatkami migdałowymi
tost z dżememupalne dni, podane na gorąco czy też mocno wystudzone wydają się idealną propozycją. Świetne z dodatkiem boczku czy też w wersji zupełnie wegańskiej. Bakłażany z taką pastą to idealne danie i bogate w bardzo intensywne smaki orientu. Składniki : 8-10 plastrów bakłażana 100-150g chudego boczku ( opcjonalnie ) 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek
zobacz ich smak