pokrój każdą połówkę na trzy części. Polej olejem, posyp tymiankiem i solą. Wstaw do piekarnika pod sam grill. Piecz ok. 20 minut. W połowie pieczenia przemieszaj frytki. Gotowe! Wegańskie burgery z portobello Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrojone cebule wyłóż na tackę do pieczenia, wymieszaj z 4 łyżkami octu winnego. Rozłóż równomiernie na tacce. Jeśli grzyby mają nóżki odetnij
Niedzielny kucharztakich, w których używa się kiełbasy. Będzie zatem idealna do leczo, albo wszelkich gulaszy czy zup gulaszowych. Poza tym można ją dodawać również do dań typowo wegetariańskich, a nawet wegańskich. Nadaje ona lekko wędzonego aromatu, będzie sosem świetnie komponować się na przykład z świeżą papryką, ziemniakami, boczniakami czy bakłażanem
Trochę smakusię do naszego przepisu. Oczywiście, możecie użyć każdych innych nachosów. Do moich nachosów użyłam połączenia sera cheddar oraz grana padano, jednak jeśli macie mozarellę lub inny ser np. wegański, nie wahajcie się go użyć! Składniki na nachosy: 1 paczka ulubionych chipsów tortilli ok. 135 g (użyłam mixu chipsów tortilli wymienionych wyżej) 1 awokado + odrobina soku z cytryny
Emcia Pichcicytryny. Dodałam awokado, koper i pewnie wielu z Was pomyśli, że to już nie jest chimichurri…he, he…Sądzę, że nie jest to większym przekrętem niż wegański bigos…Hallo!!! Awokado chimichurri Składniki: 1 awokado 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pęczek kopru 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny szczypta kajeńskiego pieprzu ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
codojedzeniagroszek pięknie łączy się z kwaskową maślanką, lekkości i świeżości całości dodaje mięta – wspaniałe zioło, które świetnie sprawdza się nie tylko w mojito:-). Jeśli chcecie przygotowsć chłodnik w wegańskiej wersji, pomińcie dodatek koziego sera. Składniki: 2 opakowania mrożonego groszku (2×400 lub 500 g) Duży pęczek mięty 2 szklanki maślanki 50 g koziego sera 1 łyżeczka suszonego oregano
Niedzielny kucharztrudno jest zrobić domowe lody? Moje to prościzna! Każdy smak ma jedynie 2 składniki. Są zdrowe, bo wykorzystuję jedynie naturalne składniki. Są wegańskie, bo nie używam produktów odzwierzęcych. Są bez laktozy, bo nie ma w nich produktów mlecznych. Są też bezglutenowe! Oferuję Wam dziś aż trzy smaki – truskawka, czekolada i pietruszka! Co Wy na to? Lody mają swoich zwolenników
DietologPasztet z kaszy jaglanej i soczewicy to danie bez jajek, bez glutenu, bez nabiału. Idealny pomysł na śniadanie dla osób na diecie odchudzającej, ale też wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Smaczny i zdrowy zachwyci niejednego smakosza. Kasza jaglana i soczewica to doskonałe połączenie. Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy bogaty jest w białko, błonnik, minerały i witaminy, które są niezbędne
Strefa Zdrowego ŻywieniaKlasyczny i super szybki, wegański obiad w środku tygodnia. Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi. To hit dla każdego miłośnika makaronu. Jest bardzo prosty i uwielbiany nawet przez najmłodszych (a jak wiadomo te nie wszystko dadzą sobie wcisnąć ). Będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które zawsze masz pod ręką. Czas jest niezwykle ważny dlatego nie każdy chce go marnować
Słodkie GotowanieJeśli zazwyczaj zaczynasz dzień od miski płatków owsianych to czas spróbować czegoś nowego. Ta kremowa kaszka jest bardzo sycąca oraz bogata w białko i witaminy. Jest również bezglutenowa oraz wegańska! Cytryna to idealny powiew świeżości w zimowej kuchni. Czuję zapach lata, gdy o niej myślę – jest przyjemna i lekka. Zimą to fajna odmiana dla ciężkich czekoladowych owsianek. Latem orzeźwiająca
Słodkie GotowanieO tym, że syrop z kwiatów czarnego bzu ma mnóstwo zdrowotnych właściwości, szczególnie w leczeniu górnych dróg oddechowych, wiedziałam od lat
Kolorowy PrzepisownikKłania się Wam kultowe ciasto zwiastujące lato w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Mowa o serniku na zimno z truskawkami. Bezsernik równie pyszny, słodki, orzeźwiający jak jego tradycyjny kolega. Deser, który się zawsze udaje i szybko powstaje. Szkoda czasu na zachwyty i przydługi wstęp. Po prostu, łapcie przepis i twórzcie! Składniki na tortownicę średniej wielkości: 1/4 szklanki płatków jaglanych, 1 szklanka
Jeść, by żyć w zdrowiujest też to, że nie może być nudne. Za każdym razem inne, za każdym razem wyjątkowe. Przygotowując curry kombinuję, dodaję różne składniki. Bo curry smakuje zarówo dobrze w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, jak i z mięsem. U mnie dziś wersja warzywna curry. Do potrawy dodałam mrożone warzywa od Poltino . Wybrałam mrożoną dynię oraz mrożoną fasolę szparagową. Dodatkowo danie wzbogaciłam ciecierzycą. Jeśli
kolorowotorcikowożadnych dodatków Z kolei Najstarszy, podobnie jak reszta rodziny, uwielbia zajadać się fasolą z kiszonym barszczem czerwonym według tego przepisu . A wszyscy domownicy i nawet nasi wszystkożerni krewni uwielbiają wegański smalczyk z fasoli (przepis tutaj ). Jednym słowem, ugotowana fasola nigdy się u nas w domu nie marnuje Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli 1 duża cebula 3 ząbki czosnku
Lamarida.plzachowaniu odstępu 2-3 centymetrów miedzy ciastkami, bo one urosną. Pieczemy ciastka 6-10 minut w temperaturze 180 stopni. Odklejamy pyszności od papieru dopiero po ich wystygnięciu! Smacznego! Artykuł Wegańskie ciastka czekoladowe pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis
Weekendy w domu i ogrodzie