minut. Po upływie tego czasu różyczki kalafiora obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut. W trakcie pieczenia uważamy żeby kalafior nie przypalił się. Upieczony kalafior studzimy, następnie trzemy na małych oczkach tarki. Rozdrobniony kalafior mieszamy w dużej misce z pozostałymi składnikami
Smakowity Blog Kulinarnypierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe. Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego
Kulinarne przygody Gatitynaszego kremu z mascarpone, a na to połowę bitej śmietany. Następnie nakładamy na to drugą połowę ciasta – i znowu: nasączamy, nakładamy resztę mascarpone i resztę bitej śmietany. Na koniec trzemy na ciasto kostkę bądź dwie gorzkiej czekolady. Bądźmy hojni! Duuuużo czekolady, to wszyscy lubią ;) I żeby w żadnym miejscu jej nie zabrakło! Czyż nasze ciacho nie prezentuje się świetnie
Jak gotować i nie zwariowaćjajko Wykonanie: Pierś kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Szpinak - jeżeli jest mrożony smażymy osobno w garnku i doprawiamy solą i czosnkiem. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Do miski wrzucamy kurczak, doprawiony szpinak, kukurydzę - mieszamy nasz farsz. Z podanych składników poniżej robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy
W Moim Magicznym Domumiski. Dodać do niej cukier i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać. Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć wzorki na powierzchni śmietany
Weekendy w domu i ogrodziemarchewki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko wykonanie: Wszystkie suche składniki łączymy w jednej misce, zaś marchewkę trzemy na grubych oczkach. Jajko roztrzepujemy w osobnej miseczce i dodajemy olej. Następnie wlewamy wszystko do pierwszego naczynia i wprawiamy w ruch mikser. Ucieramy wszystko na jednolitą masę pod koniec dodając
Ania i Marcin gotująbyło numerem jeden w 2015 roku! NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS NA BLOGU W 2015 roku KURCZAK Z ROŻNA NUMEREM DWA NIESPODZIANKA TEŻ KURCZAK ;-) Pieczony kurczak w maśle z jabłkami! TRZECIE MIEJSCE TEŻ MIĘSKO Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. Potem postanowiliście razem ze mną przygotować coś do spiżarni, hitem całych wakacji były dwa przepisy: Kabaczki w zalewie z kurkumą! Ogórki
SMYKWKUCHNIłyżka mąki Sposób wykonania: Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku do miski lub pozostawić na sicie z małymi oczkami do odsączenia. Sok, który powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste
Pyry na GazSkładniki: 10 ziemniaków 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko sól, pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody - mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawiamy (można dodać 2 jajko jeśli masa będzie zbyt mało zbita ze sobą). Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe
Moje-pitraszeniewłaściwie dowolnej z pełnego przemiału. U mnie żytnia razowa typ 1850. Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli nie mamy jeszcze przygotowanej startej marchewki to zaczynamy od obrania i tarcia marchewek. Potem wrzucamy do garnka razem z wodą i podgotowujemy parę minut (około 5, aż do zmięknięcia). Można też posłużyć się mikrofalą i wstawić marchewkę z wodą na 5 minut
Jak gotować i nie zwariowaćGrillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowym* -> 3 łyżki jogurtu greckiego -> 3-4 ząbki czosnku -> Zioła prowansalskie, bazylia, sól pieprz. Czosnek trzemy i wraz z przyprawami dodajemy do jogurtu, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Lemon curd jest dość znanym deserem nadającym się także jako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka cukru
Wrzosowa Polanagarście szpinaku 1 mała czerwona cebula sól pieprz Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego Rzodkiew, jabłka, marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, liście szpinaku dzielimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy, łączymy z warzywami i gotowe
Wrzosowa Polanaskładniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut
Kubki smakuPrzedwczoraj pisałam, że rzadko robię ciasta warstwowe, a tu w ciągu tygodnia podaję przepis na trzecie ciasto z kilku warstw ;) Ach te kobiety... Na spód ciasta wykorzystałam pierniczki pieczone przed Świętami (przezornie ich nie zdobiłam, by móc je wykorzystać później). Galaretek, żelatyny czy agaru używam często w trosce o stawy. Usłyszałam niedawno na fascynującym wykładzie, że nogi człowieka
Weekendy w domu i ogrodzie