500g upieczonych lub ugotowanych buraków 1 jabłko 1 średnia cebula pół szklanki kwaśnej śmietany sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz cukier do smaku Buraki i obrane jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy (można dodatkowo sparzyć ją wrzątkiem na sicie) i dodajemy do buraków i jabłka. Śmietane mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy
kuchnia doskicebula - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone pieczarki dzielimy na dwie części. Pierwszą kroimy w kostkę i smażymy na patelni. W międzyczasie trzemy na tarce o grubych oczkach pozostałe i dokładamy do smażących się już pieczarek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek i smażymy do zeszklenia się cebuli. Po usmażeniu mieszamy
Kulinarne życiejest na pewno wyjątkowy, bo widzimy suche gałęzie i jeszcze nie wiemy co to jest. Powoli poznajemy, że to jabłoń, śliwa, wiśnia. Na rabatach jedne kwiaty przekwitają, drugie kwitną, trzecie się szykują, a czwarte jeszcze pewnie z ziemi nie wyszły. Jestem absolutnie szczęśliwa! marzec 2016 Jedni pracują, drudzy odpoczywają chill & work Kwiaty.... tyle niespodzianek, a ile jeszcze przed nami
bistro mamapora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie delikatnie solimy i odstawiamy na około 15-20 minut. Moja rzodkiew nie była ostra, dlatego stała krócej. Po tym czasie do surówki dodajemy majonez, jogurt
Słodkie okruszkipół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy. Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę. Żółtka dodajemy
Z Kuchni Do Kuchnioprószeniem mąką dokładnie wytrzyjmy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, po drugie: smażmy bez zbędnego przewracania wątróbki – na jednej stronie do dobrego przyrumienienia, a później na drugiej, a po trzecie: nie nakłuwajmy wątróbki widelcem podczas smażenia, przewracajmy ją szpatułką. Jeżeli już znacie wszystkie zasady, pora wziąć się za smażenie Najbardziej wątróbkę lubię z podsmażoną cebulką i ugotowanymi ziemniaczkami – najlepsze
Kuchnia BazyliiPrzygotowanie Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Dusimy do czasu aż wszystko zmięknie, przyprawiamy pieprzem i solą. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ser trzemy na grubych oczkach. Na bułce rozsmarowujemy cebulę i pieczarki następnie dodajemy ser na wierzch posypujemy oregano. Wkładamy do piekarnika na 5-7 minut. Po czasie wyciągamy posypujemy szczypiorkiem
Kukuleczkisię mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Dwie trzecie masy wykładam na ciasto, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarowuję pozostałą masę. Całość posypuję kulkami śniadaniowymi
Tradycyjna kuchnia KasiDoes this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 4 małe marchewki 1/2 cm pory (biała część)* 1/2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark pieprz do smaku Przygotowanie Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Pora drobno siekamy, dodajemy do startej marchewki. Na koniec dodajemy majonezowy sos chrzanowy, całość mieszamy. Delikatnie doprawiamy pieprzem, próbujemy. Podajemy do drugiego dania. Smacznego
Słodkie okruszkijest przepisów na desery. Osoby które lubią gotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn
Mała Cukierenkaróżnorodność kształtów (kwadratowe, prostokątne, okrągłe) i rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta
Słodkie okruszkiłyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej w proszku skórka otarta z 1 pomaranczy orzechy laskowe do dekoracji Przygotowanie; Marchew i jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, olej i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy starte jabłka i marchew oraz skórkę z pomarańczy
Radość kipiąca uśmiechem.ciężkie! Przecież tam jest tylko jedna książka! Książka, ale jaka! Format A3, czyli 27 x 36 cm! Duży format, a do tego 368 stron! Pierwsze, drugie i trzecie wrażenie wielkie WOW! Wykonanie coraz rzadziej spotykane, płócienna twarda oprawa obłożona papierową okładką. Jednym słowem książka grubymi nićmi szyta, ale w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu. Wysoka jakość papieru i bardzo
Blondynka Gotujewłasna wersja piegusków, która zniknęła w ekspresowym tempie. Myślałam, że ciasteczka przetrwają choć z 2 dni... Niestety, ale tak kusiły, że ciężko było nie sięgnąć po jedno, drugie - czy trzecie ciastko. Nutka cytryny dodatkowo nadała im niepowtarzalnego smaku oraz cudownego, świeżego aromatu. To idealne połączenie do rozpływającej się w ustach czekolady. Ciastka są lekko miękkie, po prostu pyszne! Koniecznie
Di gotuje