suszony czosnek i mieszamy. Z solą trzeba uważać, ponieważ ser feta jest dość słony. Do masy jajecznej dodajemy fetę i przestudzone brokuły. Mieszamy i następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy zielone i czarne oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako ciepłą przekąskę. Świat zna brokuły
My Chcemy Jeśćlistków bazylii (ewentualnie łyżeczka suszonej bazylii) 3 jajka 50 g potartego sera sól, pieprz, wegeta trochę mąki olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Cukinie trzemy na tarce na grubych oczkach. Cukinie, cebulę, czosnek i płatki owsiane mieszamy razem. Bazylię siekamy i mieszamy z jajkami i serem. Dodajemy jajka z serem do cukinii i całość dokładnie
KasiaiKrzysiu.plrulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym z serem. Pieczemy ok. 15 min w 180 °C , na złoty kolor. Rada: Ser trzemy na najdrobniejszej tarce, a dzięki temu, że zostało z jajkiem zmieszane, po upieczeniu na cieście utworzy się jednolita chrupiąca skórka. Ciasto bardzo luźno zwijamy, a inna propozycja to złożenie ciasta
Moniki Smakołykibędzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy. Parzymy migdały, obieramy ze skórki, kroimy najmniejsze części. Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę. Żółtka dodajemy
Z Kuchni Do Kuchniposiekanego szczypioru 3/4 łyżki oleju lnianego (u mnie Woj-len) 2 łyżki lekkiego jogurtu typu greckiego sól i pieprz do smaku odrobina cytryny (można pominąć) Przygotowanie: Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do kalarepy dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Całość solimy, lekko wygniatamy ręką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pociętego w półplasterki ogórka, posiekany szczypiorek, olej
Słodkie okruszkipory - 3 ogórki kiszone - 3 jabłka - majonez 4 łyżki - sól, pieprz Przygotowanie: Pora kroję w cienkie paseczki i solę. Jabłka myję i obieram tylko ze środków i trę w skórce na tarce na dużych oczkach. Ogórki kroję w malutką kostkę i dodaję do reszty. Teraz pora na majonez i doprawianie
Tanio smacznie i prostodotykanie swojego towaru, nie kupuj u niego. Tak, rozumiem sprzedawcę, że jego pomidory „przejdą” tego dnia przez setki palcy macaczy, jednak po to tam są Po trzecie…Deszcz niekoniecznie jest naszym przyjacielem Masz w planach kompoty czy dżemy z truskawek czy malin? Odpuść je sobie po deszczu. Tak delikatne owoce, mają po deszczu gorszy smak a nisko
Mieszam w Garnkuwody na papierowym ręczniku i kroimy je drobno. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion cały czas na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy na mgiełkę, drobniutko. Boczek kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i podsmażamy boczek
Karo in the Kitchenwrażenie, że ma się w ręku coś porządnego. Po drugie nawet nie zdajecie sobie sprawy z ilu roślin, powszechnie uważanych za chwasty można upichcić coś pysznego. Po trzecie mnóstwo zaskakujących wykorzystań roślin (oszalałam na punkcie gołąbków w liściach babki zwyczajnej - wow, do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że można mieć taki pomysł). Po czwarte znajdziecie
Malinowo w kuchniAuchan udało mi się znaleźć takiego w promocji za 170 zł i jestem bardzo zadowolona z jego działania. Robię w nim pasty, kulki mocy, spody do ciast i trę warzywa :) [źródło zdjęcia: https://www.quechoisir.org/comparatif-robots-multifonctions-n563/philips-hr7627-00-2-p182895/] Drugim sprzętem, jest maszyna do robienia mleka sojowego. Do jej zakupu namówił mnie mój chłopak, który ostatnio bardzo polubił mleko sojowe. Dzięki urządzeniu robienie
wegujemyoraz liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę myjemy, liście i łodyżki tniemy w niewielkie paseczki, natomiast buraczki obieramy i kroimy w talarki (ewentualnie trzemy na tarce). Gotujemy całość ok. 10 minut. Dodajemy ocet ok. pół łyżki lub sok z cytryny. W osobnym naczyniu hartujemy śmietanę ze szczyptą soli (ok. 2-3 łyżki śmietany mieszamy
Dobra karmapopularnością. Coś o tym wiem, bo jestem z czerwca a moja córka z sierpnia. Na jej urodzinach najszybciej znika orzeźwiająca sałatka owocowa. Dlatego gdy zastanawiałam się co przygotować na trzecie urodziny Akademi Kulinarnej Whirlpool, szybko to głowy wpadł mi pomysł na owocowe zawijaski. Pełne owoców, których w letnim sezonie nie brakuje na straganach. Kolorowe, lekkie, podane z czekoladą którą uwielbiają
Mienta blogrówne kawałki i formujemy z nich kule ( ich wielkość zależy od tego, jak duże chcemy otrzymać chaczapuri). Na czas przygotowywania nadzienia przykrywamy je folią spożywczą. NADZIENIE : Ser kruszymy lub trzemy na tarce, jeśli jest twardy. Przekładamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Formujemy kule wielkości kulek ciasta lub mniejsze. Kule ciasta rozgniatamy dłońmi i kładziemy na nie kule z sera. Zawijamy
cool and mintymiski z jajami, dodajemy olej, cukier, wszystko miksujemy przez 20 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do zmiksowanej masy. Sparzamy cytrynę wrzącą wodą, trzemy na tarce, dodajemy do ciasta oraz wyciśnięty sok z cytryny (zostawiamy 1 łyżkę soku do białka ). Przez kilka minut jeszcze wyrabiamy ciasto.Ciasto nakładamy do silikonowych foremek pieczemy w nagrzanym piekarniku
kgwjanczewopróbę mamie, a resztę trzymam w lodówce juz 3 dni i codziennie delektuje się jedną. Są świetne jako przekąska, jak i na kolację. Śmiało można upiec jako jedną dużą tartę z podanych składników i mieć fantastyczna kolację. Robi się błyskawicznie, pod warunkiem że macie ugotowana wcześniej kaszę, ale nawet jeżeli nie, to tylko czas gotowania, 5 minut przygotowania i około
greenscarf