tarty - 13589 przepisów (strona:703/906)

Szarlotka tatrzańska 267

cynamon, a następnie staramy się delikatnie je wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim poziomo plasterki jabłek. Staramy się to robić równo. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 160°C) i pieczemy około 60-80 minut (bez termoobiegu). Po wystudzeniu możemy posypać ciasto

Poezja smaku
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 176

sobą kawałek, tym razem tradycyjnego czeskiego wypieku (jego tradycja sięga już ponad 200 lat), frgála – czyli kołacza. Bardzo popularny, weekendowy wypiek drożdżowy trochę przypominający wyglądem (i tylko wyglądem) tartę czy francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta

Garniec Magalie
Kawa zbożowa orzeźwiająca - miętowa 142

barwników!). Po drugie - z mlekiem sojowym, które jest ostatnio u mnie zawsze w lodówce, bo zwyczajnie polubiłam ten smak. I tym samym jest to propozycja kawy wegańskiej! Po trzecie - z aptecznymi kropelkami miętowymi ;) przyszło mi to do głowy, kiedy sięgnęłam po nie na własne, nie najlepsze samopoczucie i pomyślałam, by połączyć przyjemne z pożytecznym i wypić sobie kawę z kropelkami

Kolorowy Przepisownik
Roladki drobiowe z salami i serem 260

ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo i też będą świetne. Po trzecie: pozwala dojeść resztki. Zostało Wam trochę żółtego sera i wędlina? Wiecie, co z nimi zrobić! Nie zawsze trzeba jeść stromboli

Proste-przepisy.pl
Budapeszt – jak przygotować się do podróży 238

weryfikuje gospodarzy oraz gości, tak więc nie będzie w tym nic dziwnego, jak zostaniecie poproszeni o przesłanie skanu dowodu osobistego, oraz podpięcie jako weryfikację konta gmail, albo facebooka. Po trzecie… plany miasta Jadąc do Budapesztu obowiązkowo musicie wydrukować sobie plan komunikacji miejskiej , bo znacznie ułatwi on Wam poruszanie się po mieście. plan metra – http://www.bkk.hu/apps/docs/terkep/vasut_bp.pdf plan całej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 155

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por). Uwielbiam ten sprzęt za wygodę i oszczędność czasu, bo nie cierpię trzeć warzyw na tarce. Gotowe warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję kilka minut. Do podgotowanych warzyw wrzucam brokuły, kaszę i przyprawiam pieprzem i ziołami. Dorzucam także garść mrożonej pietruszki. Do miseczki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki 260

awokado zdejmujemy skórkę. Pestkę myjemy, wycieramy papierowycm ręcznikiem do sucha. (O samej pestce będzie osobny wpis, bo jest warta dodatkowej uwagi. Jako dodatek do sałatki: pestkę obieramy z łupinki, trzemy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy ok. 30 - 40 minut w temp. 100º C). Awokado kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka z pajęczyną 185

kolacja czy pogawędka przy stole; liczy się tylko ta chwila snu, którą można wyrwać przed natrętnym głosem budzika.  Jednym słowem - przez dwa tygodnie żyłam jak zombie wśród halloweenowych tart i muffinów, które gapiły się na mnie wytrzeszczonymi, przekrwionymi oczami (z czekolady i kremu maślanego; żebyście nie pomyśleli, że z tego zmęczenia już mi zupełnie odbiło). Na szczęście nikt mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 281

trakcie przygotowywania składników być może się zawahacie, czując intensywny zapach fasoli. Nie bójcie się jednak, gotowe ciasto będzie naprawdę smaczne, a fasola nie będzie w nim wyczuwalna. Po trzecie: jest zaskakujący. Koniecznie podajcie to ciasto swoim gościom i niech spróbują zgadnąć z czego zostało zrobione. Jeśli wcześniej nie zetknęli się z ciastem fasolowym, będą mieli twardy orzech do zgryzienia

Proste-przepisy.pl
Woda dla kota? Aqua Pro Animale Premium od KRAKVET 258

Animale Premium, to wiem, że zachowają zdrowie na dłużej. A gdy koty dłużej będą zdrowe, to mniej wydam na weterynarza oraz dłużej będę mogła się nimi cieszyć :) Po trzecie - to woda źródlana - w smaku i zapachu nic nie wyczułam, bo przecież też musiałam spróbować! Ale koty bardzo zainteresowane. I piją! I widać, że im smakuje, a to jest najważniejsze

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Halyszki ziemniaczane (kartoplani haluszki) – danie regionalne 243

maki pszennej, 1 jajko wiejskie, 1 płaska łyżeczka soli, ponadto: surowy boczek, 100 g bryndzy podkarpackiej, słonina, sól gotowania, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie:  Obrane ziemniaki trzemy na tarce, odcedzamy przez gazę (nie za dużo) i dodajemy jajko mąkę i sól.  Do odciśniętych ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię. Ciasto dokładnie mieszamy. W garnku o szerokim dnie zagotowujemy

Moniki Smakołyki
Cepeliny z mięsem 141

ugotowanych ziemniaków, łączonych mniej więcej pół na pół z surowymi. Pyzy jako dzieciak robiłem zawsze wspólnie z mamą lub babcią i zwykle zajmowałem się etapem wymagającym męskiej ręki — tarciem ziemniaków i ich odciskaniem w pończoszniczym rękawie. Pamiętam, że zawsze fascynował mnie proces sedymentacji skrobi, która zostawała na dnie naczynia. Te szare kule obowiązkowo były podawane z okrasą z boczku

Food Square
JESIEŃ DA SIĘ LUBIĆ ! 196

Zadbajm y zatem również o dobre relacj e .      Jeszcze kilka tygodni temu,  w swojej matczynej naiwności myślałam,że kiedy przyjdą wrześniowe dni i dwie trzecie (z ogólnej ilości moich dzieci;) )   pobiegn ie do szkoły, uda mi się znale źć chwilę spokoju i zacząć realizować pomysły , które od dłuższego czasu siedzą w mojej głowie. Niestety

WYSPA SZCZĘSLIWA
SPAGHETTI W 15 MINUT - OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY 197

znam osoby, która by nie lubiła dobrego makaronu. Z wielu powodów, pierwszy oczywisty bo jest smaczny, drugi- bo w 15 minut możemy wyczarować pyszny i sycący obiad, po trzecie bo pasuje prawie do każdego produktu, uwielbiają go Panowie, dzieciaki i my kobiety. Można go przyrządzić na słodko, na kwaśno, na słono ... na milion sposobów, ale najlepsi są w tym Włosi

SMYKWKUCHNI