tarty - 13589 przepisów (strona:713/906)

Surówka z młodej kapusty 140

ostry nóż też wystarczy. Nie trzyjcie kapusty na tarce, puści za dużo wody i będzie papka. Kapustę lekko solimy i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękła. Marchewki, kalarepkę i jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę. Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja. Polewamy surówkę

ladykitchen
Surówka wielowarzywna 176

Kapustę myjemy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, marchewkę i jabłko obieramy. Wszystkie warzywa i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota z tarczą do tarcia. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, olej oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem

Bajeczna Kuchnia
Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad. 286

łyżeczki mąki 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce na największych oczkach. Szalotkę drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy lekko szalotkę, po czym dodajemy marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając (około 4 minuty

Słodkie okruszki
Kremowa zupa pomidorowa 146

bulionu - 100 g boczku - 4 pomidory suszone - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - grzanki - oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pietruszkę i marchewkę trzemy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do cebuli razem z marchewką i pietruszką i podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 15 minut

Kulinarne życie
Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem 174

garnku gotujemy wodę na makaron ze szczyptą soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i cynamonem. Jabłko obieramy ze skórki. Trzemy je na tarce na grubych oczkach. Do mleka dodajemy płatki ryżowe błyskawiczne i starte jabłko, mieszamy. Gotujemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek

Słodkie okruszki
Miodowiec z powidłami i masą budyniową 350

odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, pod koniec wlać śmietankę. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 2 szklani mleka zagotować z cukrami. Do pozostałego mleka wsypać mąki, dodać żółtka

Malinowo w kuchni
ciasto pietruszkowe z polewą karobową 173

laski wanilii 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki daktyli 1/2 szklanki mleka migdałowego 1/2 szklanki rodzynek POLEWA: 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego 2 łyżeczki karobu WYKONANIE: Pietruszkę obieramy i trzemy na małych oczkach. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 8 minut- po czym dokładnie blendujemy je razem z wodą i dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie razem blendujemy, następnie przekładamy

healthy dreams
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 255

klasyfikacji oliwy, z jaką mamy do czynienia (extra vergine z pierwszego tłoczenia, rafinowana oliwa z oliwek (pure), sansa (oliwa z wytłoków oliwnych)). Konieczna jest też instrukcja przechowywania.  Po trzecie, wybierajcie oliwę extra vergine, czyli oliwę z pierwszego tłoczenia. To najbardziej trafiona inwestycja w zdrowie, dobre samopoczucie oraz gwarancja wyjątkowych doznań smakowych. Proces tłoczenia na zimno odbywa się w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie w kilka chwil. 158

szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 3/4 łyżki cukru * szczypta cynamonu * aby było zdrowiej można zastąpić np. miodem Przygotowanie Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, znów chwilkę miksujemy. Dodajemy starte jabłka. Na koniec dodajemy

Słodkie okruszki
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 173

Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta, zaczynacie ją wypełniać pysznościami. Wkładacie do środka suszone śliwki i otarte ze skórki mandarynki. Kilka umytych mandarynek ze skórką nakłuwacie goździkami

GRUBY WAŁEK
Ciasto Uśmiech Klary 231

Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję pokruszoną chałwę. Następnie stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram.  3. Dwie trzecie masy chałwowej wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowuję pozostałą masę. Na masie układam biszkopty. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Menu dla przyszłej mamy - zaproszenie do akcji 135

może być monotonna, a tym samym im więcej propozycji do wykorzystania, tym lepiej. Zwłaszcza, że prawidłowy schemat żywienia uwzględnia większą ilość mniejszych posiłków, a nie 2 - 3 ogromne. Po trzecie należy pamiętać, że w takiej diecie posiłki powinny być lekkostrawne (co pomaga zwalczać różne ciążowe dolegliwości), a jednocześnie bogate odżywczo, prawidłowo zbilansowane, obfitujące w składniki istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka

Czary - gary w kuchni
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 206

przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym

mojewypiekiinietylko
Surówka do obiadu z włoskiej kapusty 202

oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy

Słodkie okruszki
Mazurek bakaliowy (Torta con frutta secca per Pasqua) 147

było mazurka. Cala rodzina zajada si ę  bardziej moim mazurkiem niż włoską  colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę  z kruchego ciasta, pokryt ą  powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity, zwłaszcza następnego  dnia. SKŁADNIKI Ciasto

La grande e la piccola cuoca