Surówka Składniki: 5 marchewek 2 korzenie pietruszki 3 łyżki oleju lnianego Marchewkę i pietruszkę obieram i trę na dużych oczkach. Na koniec dodaje olej i mieszam. Surówka baaaardzo zdrowa i smaczna:) a o właściwościach pietruszki tutaj http://www.nietadieta.pl/2015/04/pietruszka-wasciwosci.html
nietadietaRobiłam ostatnio tartę śniadaniową z ciasta francuskiego. Został mi spory kawałek ciasta, które świetnie pasuje również do słodkiej wersji ciasteczek. Szybkie, proste i niezawodne. 30 minut 4 szt. składniki: 8 pasków ciasta francuskiego Nutella jajko wykonanie: Ciasto podzielić na równe kwadraty. W połowie kwadracików wyciąć w środku kółka. Nałożyć na siebie po dwa kwadraty ciasta – jeden pełen kwadracik
Ania i Marcin gotująwykonanie: W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę, sodę, sól, sodę, cynamon. W osobnej dużej misce mieszamy 2 jabłka starte na tarce o małych oczkach, jajko, olej oraz ekstrakt waniliowy. Trzecie jabłko obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłko i mieszamy
Domowy Smak JedzeniaZapiekanki ostatnio często goszczą na moim stole. po pierwsze je lubimy, po drugie są szybkie do zrobienia, a po trzecie czasami pozostają nam resztki w lodówce, które w zapiekankach świetnie smakują. To danie to taka moja wariacja gyrosa. Coś innego i już nie słodkiego. Na pączki,gniazdka i inne karnawałowe wypieki już patrzeć nie mogę :) Chyba nasyciłam się nimi
O kuchni z uczuciemJeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność potrawy, co pozwoli nam nabrać nieco energii. 30 min 2 składniki: ciasto francuskie 2 plasterki boczku 4-5 plasterków pomidora 5 dag sera żółtego szczypiorek 2 jajka sól, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy
Ania i Marcin gotująkuchni polskiej. Przygotowuję ją na różne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki
Di gotujepieczenia oraz kakao i całość blendujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i namoczone płatki owsiane. Mieszamy dokładnie łyżką. Ja upiekłam ciasto w foremce na tartę - wyszło idealnie wysokie, a raczej odpowiednio i w sam raz niskie ;) Pieczemy w temp. 175 st. przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Już po chwili czuć wspaniały zapach czekolady
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!bezglutenowców. SKŁADNIKI: dwie małe marchewki 5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki jogurtu naturalnego białko jajka 2 łyżki rodzynek 2 garście obranych orzeszków ziemnych łyżeczka cynamonu WYKONANIE: marchewki obieramy, trzemy na małych oczkach orzechy kruszymy kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody ugotowaną kaszę blendujemy z startą marchewką, dodajemy rodzynki, orzeszki i jogurt- całość dokładnie mieszamy białko ubijamy, mieszamy
healthy dreamstalerzu. Są świetną alternatywą dla mięsnej pulpecików. SKŁADNIKI: 100g tofu naturalnego 1/2 batata 4 łyżki białego sezamu przyprawy: chili, czosnek niedźwiedzi, curry, pieprz ziołowy WYKONANIE: batata obieramy i trzemy na tarce 2 łyżki sezamu mielimy w młynku tofu blendujemy z batatem, zmielonym sezamem i przyprawami- następnie dodajemy pozostałe łyżki sezamu i całość mieszamy na papierze do pieczenia układamy
healthy dreamsWYKONANIE: banana obieramy, blendujemy razem z łyżeczką cynamonu, amarantusem i płatkami migdałowymi. zblendowane składniki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia- tworzymy tzw. "miseczkę" jabłko obieramy i trzemy na tarce, po czym nadziewamy naszą "miseczkę" wierzch posypujemy cynamonem oraz dekorujemy przekrojonymi na pół migdałami i suszoną morelą (opcjonalnie) całość pieczemy w 175 stopniach przez 20 min, po czym
healthy dreamsdyni hokkaido 3 łyżki kaszy jaglanej banan 2 łyżki ksylitolu łyżka cynamonu dodatkowo: morwa biała, gruszka WYKONANIE: kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody- ok 15 min dynię obieramy, trzemy na tarce, po czym blednujemy z bananem, kaszą jaglaną, cynamonem i ksylitolem ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- pieczemy ok 30 min w 200 stopniach gotowe ciasto dekorujemy
healthy dreamszioła prowansalskie, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka dwie pieczarki łyżka siemienia lnianego WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy białka ubijamy na piankę, cukinię obieramy i trzemy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy w małą kosteczkę starą cukinię blendujemy razem z ugotowaną soczewicą, po czym mieszamy z pozostałymi składnikami całość przekładamy do aluminiowych foremek- pieczemy
healthy dreamsidealnie dopełniają smak całości. SKŁADNIKI: 4 łyżki mąki kokosowej łyżka nasion chia białko jajka 1/2 dyni garść daktyli łyżka ksylitolu 2 garści borówek WYKONANIE: dynię obieramy i trzemy na tarce daktyle zalewamy wrzącą wodą na ok 10 min- po czym blendujemy je razem z dynią do zblendowanych składników dodajemy mąkę, ubite białko, chia szałwię i ksylitol- całość mieszamy
healthy dreams300g dyni hokkaido (bez pestek) 50g mleka sojowego 4 łyżki rodzynek szczypta imbiru łyżeczka cynamonu łyżeczka mielonego lnu łyżka siemienia lnianego złotego łyżka siemienia lnianego brązowego WYKONANIE: Dynię obieramy, trzemy na tarce tofu blendujemy razem z dynią do zblendowanych składniów dodajemy imbir, cynamon, rodzynki, mlego oraz len mielony- całość mieszamy ciasto przekładamy do aluminiowej formy, wierzch posypujemy ziarnami lnu formę
healthy dreamsłyżki jogurtu naturalnego 5 łyżek otrębów orkiszowych naturalna spiżarnia łyżka nasion chia białko jajka przyprawy: pieprz ziołowy, curry, słodka papryka 2 garści pomidorków koktajlowych WYKONANIE: dynię obieramy, trzemy na tarce otręby mieszamy z jogurtem, dodajemy białko i startą dynię- całość dokładnie blendujemy do zblendowanej masy dodajemy przyprawy oraz nasiona chia całość przekładamy do aluminiowej formy, pieczemy w 180 stopniach
healthy dreams