oleju 3/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 2 duże łyżki miodu 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 2 słoiczki małe chrzanu Wykonanie: Kapustę szatkujemy na szatkownicy. Marchew obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. W rondelku zagotowujemy olej, ocet, cukier, sól mieszając aby cukier nie przywar do dna rondla
kgwjanczewowybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin, których nie zastąpią nam żadne suplementy. Wg zaleceń dietetyków powinniśmy ich spożywać łącznie przynajmniej 600-700 g dziennie. Raczej ciężko
Kuchnia EllieSKŁADNIKI: SOS: Makrela: SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makrelę delikatnie kroję w kostkę, sprawdzam czy nie ma ości. Warzywa kroję w kostkę. Kukurydzę odcedzam i przekładam do miski. Ser trę na tarce o grubych oczkach. Jajka gotuję na twardo, kroję w kostkę. Na koniec łącze ze sobą składniki sosu. Dodaję przyprawy według uznania. Wszystko ze sobą mieszam
Gotowanie Patkipiekłam ją w temperaturze 70 st C. Wyszła świetna, ale czas pieczenia był masakrycznie długi. Drugą parzyłam w wolnowarze. Wyszła niezła, ale jednak nieco gorsza niż pieczona. Zrobiłam więc trzecie podejście, które z czystym sumieniem polecam. Warto zaopatrzyć się w termometr, jest niedrogi, a bardzo przydatny. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę
Stare Garyczosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACKI ZIEMNIACZANE: Oczyszczone ziemniaki trzemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , czosnek, jajko, mąkę i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony
Ostra na SłodkoMniejsza przestrzeń, ciaśniej - to by sprawiło wizualnie przynajmniej, że jest dużo osób, jest gwar, śpiew i litry piwa na stołach. Ale na start i tak nie wyszło źle. Po trzecie - szkoda, że tylko 3 browary brały udział w tym wydarzeniu (Perła, Jagiełło i Trzy Korony). Może dlatego, że pierwszy raz organizowano takie przedsięwzięcie i wystawcy z dystansem do niego podeszli
Right Behind The KitchenKażdy kto robił choć raz placki ziemniaczane zapewne miał dylemat - ziemniaki trzeć na małych czy dużych oczkach? No tak, można kalkulować - szybciej będzie zetrzeć na dużych oczkach ale dłużej trzeba smażyć. Hmmm, a może by tak pójść na łatwiznę i zaryzykować? Pozbyć się dylematów, wątpliwości. Spróbujmy! Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych Z tego lenistwa ale także i czystej
Right Behind The Kitchenszczypiorku 2 jabłka 1/2 - 1 mały słoik chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, chrzanem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsuszymy z pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, czosnkiem i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Ser trzemy na cienkiej tarce, posypujemy nim jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 150°C. Jarmuż
Moniki Smakołykikruszonką , do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł. Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem. Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe. I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne. Jadłam jeszcze ciepłe... z łakomstwa to po pierwsze
potrawyregionalnekrakersach. Do przygotowania jajek z pająkami będzie nam najpierw potrzebna pasta jajeczna. Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Żółtka kruszymy widelcem na mniejsze kawałki. Na tarce trzemy ser i jedno białko jajka (można wybrać te, których nie udało się ładnie przekroić). Do sera i potartych jajek dodajemy majonez, pieprz, sól i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i nakładamy
Ciastkozercygładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Jabłuszka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Wykładamy na ciasto w blaszce, posypujemy lekko cynamonem i cukrem z prawdziwą wanilią. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania
Pelusiowa Kuchniapolewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny
Grunt to przepis!Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy w łupinach, do miękkości ( możemy do wody dodać łyżeczkę cukru, aby buraki nie straciły koloru). Ugotowane buraki studzimy, obieramy i trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy mąkę, smażymy przez dwie minuty, na jasną zasmażkę
Miód i pieprzilościami świeżych owoców i warzyw. Dlatego warto wykorzystywać te ostatnie, gdyż na kolejne przyjdzie nam poczekać, i to sporo. Z ostatnich w tym roku zebranych malin upiekłam ciasto. Tą tartę możemy śmiało włączyć do lekkiego i zdrowego menu - jej bazą jest ciasto z mąki pełnoziarnistej a ilość cukru w całości jest minimalna. Słodyczy dają temu ciastu pyszne, dojrzałe maliny
Milion Smaków