tarty - 13589 przepisów (strona:727/906)

sos balsamiczny niezastąpiony do owoców i sałatek 208

wlewamy do garnka ocet balsamiczny  i gotujemy   go do chwil,i aż   zredukujemy dwie trzecie jego objętości.    Po odparowaniu wlewany 50 ml wody i    zestawiamy z ognia do ostygnięcia.      Do wciąż ciepłego roztworu octu  i   wodzy  dodajemy miód i mieszamy

Miód i pieprz
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 269

wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.  Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną.   Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy. Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy

Mia Cucina Sofieta
Placki dyniowo-ziemniaczane 177

Placki dyniowo-ziemniaczane Placki z dyni trafiły w stały repertuar naszego menu. Robię je przez cały rok, bowiem jesienią trę dynię na tarce i mrożę. Można usmażyć placuszki z samej dyni, bądź też z dodatkiem ziemniaków, jak te dzisiejsze.  Składniki: 2 szklanki startej dyni około 600 g startych ziemniaków 1 cebulka 1 jajko sól pieprz 2 łyżki mąki ziemniaczanej

na moim stole...
Tymiankowe placki cukiniowe z surówką z kalarepki 336

500g kalarepy - 200g marchewki - 2 łyżki majonezu (np. wegańskiego) - 2 łyżki jogurtu naturalnego (np. sojowego) - 3/4 łyżeczki ksylitolu - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Kalarepę i marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach., a kapustę siekamy. Dodajemy resztę składników i porządnie mieszamy, do całkowitego ich przemieszania.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Bakłażan po azjatycku 237

czasie płuczemy chwilę zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chilli pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i gdy będzie bardzo gorący, wrzucamy bakłażana. Podsmażamy ok. 5 minut, aż kawałki zaczną stawać się złoto

Poezja smaku
Kotlety mielone w stylu włoskim 181

sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia   Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne

mojewypiekiinietylko
Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkiem i cynamonem 150

Kolejne, trzecie już na blogu placuszki z kaszy jaglanej - po placuszkach na słodko i tych na wytrawnie przyszedł czas na cynamonowo-jabłkowe, typowo jesienne smaki. Są bardzo smaczne, niezwykle chrupiące i aromatyczne. SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana) 1/2 szkl mleka 1 jabłko 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kto ugości moich gości?
Śliwkowiec z Kruszonką 170

Śliwki układam obok siebie, skórką do ciasta, owoce dzięki temu nie przypieką się i będą idealnie podkreślały smak ciasta  Składniki na kruszonkę ugniatam ze sobą Ciasto na kruszonkę trę na grubych oczkach i dokładnie sypię nią  ciasto Ciasto piekę przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopnia do tzw suchego patyczka

Gotowanie Patki
cynamonowa szarlotka 155

cynamon. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy  gorącą jabłkową masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowego musu. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce,  o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy

Miód i pieprz
Wegańska tarta z cukinią i pesto, Grand Budapest Hotel 208

który zostaje jego najbardziej zaufanym przyjacielem. Akcja filmu rozgrywa się między pierwszą a drugą wojną światową. Obejrzyjcie koniecznie. Moja ocena: 8/10 - Grand Budapest Hotel (2014, Wes Anderson). Vegan zucchini tart with pesto, Grand Budapest Hotel Prepare cornbread . After removing from the oven, spread some pesto over the cake, e.g. tomato or basil pesto and garnish with roasted or grilled zucchini

Qlinarnie i Qlinarnie
MUFFINY KAKAOWE Z MASĄ SEROWĄ 150

masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Ciasto kakaowe - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem  i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek

Ciastka - domowe słodkości
Galette z masą serową i śliwkami 246

czegoś innego. No tak... tylko co zrobić z 5 żółtek, które zostają po zrobieniu np. bezy? Faworki? Pączki? Nie... i nie... Miałam ochotę na sernik, a zarazem na jakąś tartę... summa summarum zrobiłam z tego Galette z masą serową i śliwkami. Niebo w gębie! Zniknęło zanim zdążyło ostygnąć :) Ciasto to zaliczam do tych typu "mam dość, ale z łakomstwa zjem

Jedzeniomania
Placki ziemniaczane 158

średniej wielkości cebule 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz Vegeta  olej Przygotowanie:                    Obieramy ziemniaki, trzemy na najdrobniejszej tarce (pokazano na zdjęciu). Kroimy cebulkę w drobniutką kosteczkę. Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę, mąkę, jajko, sól, pieprz i vegetę, całość mieszamy mikserem do momentu zmieszania się

Sprawdzone przepisy kulinarne
śliwkowo budyniowe ciacho 171

gorącą masę do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Ze śliwek usuwamy pestki, wkładamy je w budyniową masę a następnie, łopatką, wyrównujemy górę budyniu. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce,  o dużych oczkach. Następnie posypujemy startą masą nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, po czym

Miód i pieprz