tarty - 13589 przepisów (strona:724/906)

Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 213

wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do czasu aż zmięknie (przez ok. pół godziny). Marchew pozbawiamy skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Całość  gotujemy przez ok. 30 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do czasu aż się

Pobite gary Barbary
Dżem truskawkowy na miodzie 141

drugie: zawsze wiemy jakich składników użyliśmy do jego przygotowania. Robiąc przetwory dla siebie i rodziny używamy owoców najwyższej jakości (co do gotowych dżemów nigdy nie mamy pewności). A po trzecie: jest to też świetny i pyszny pomysł na spożytkowanie dużej ilości owoców (np. jeśli mamy działkę, a zbiory dopisały). Zatem zachęcam: spróbujcie, przekonajcie się sami. Być może potem już

MyCookBook.pl
Placki z cukini 178

łyżeczka) kozieradka (1/2 łyżeczki) kurkuma (1 łyżeczka) sól tłuszcz do smażenia (ja użyłam olej z pestek winogron) Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię myjemy i nieobraną trzemy na średnich oczkach tarki.  Dodajemy mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, przyprawy oraz sok z cytryny. Mieszamy. Masę nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Formujemy cienkie placki. Smażymy

Weganka gotuje
Tarta z brokułami i kurczakiem 320

piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza  śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta  francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut. Wyciągamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około

Gotowanie moimi oczami
Alzacka tarta jabłkowa 221

oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na wysypanym mąką blacie, przekładamy do formy na tartę, delikatnie dociskamy. Ponownie schładzamy przez około 15 minut, po tym czasie pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180st, aż delikatnie się zrumieni. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne

Gotowanie moimi oczami
Surówka z czerwonej kapusty 194

Kapustę bardzo cienko szatkujemy na szatkownicy. Lekko oprószamy solą himalajską i wygniatamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby zmiękła. Odlewamy nadmiar soku, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Do kapusty trzemy na tarce jarzynowej jabłko ze skórką – mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy na sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy w drobną kostkę

mojewypiekiinietylko
Jajecznica z oscypkiem 253

wtedy cebula szybciej staje się miękka. Po drugie mieszanie, jak już wrzucimy jajka na patelnię, a dokładniej na cebulkę to czekamy około 30-40 sekund i dopiero mieszamy. Po trzecie pieprz, to magiczny składnik, który nadaje ostrości. Ja dziś przygotowałam wersję z oscypkiem, pachnie wędzonką i jest mokra. Spróbujcie. Składniki: 1 cebula 2 jaja od szczęśliwej kurki 2 łyżki oleju

Apetyt na Zielone
Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym 183

sobą. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na gładką masę, po czym dodajemy olej, a następnie suche składniki. Mieszamy wszystko na małych obrotach do połączenia składników. Dynię trzemy na tarce, na średnich lub grubych oczkach. Orzechy siekamy. Wszystko dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia (tortownicę) smarujemy margaryną i oprószamy kaszą manną. Przelewamy ciasto - jest bardzo

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 160

razem za pomocą malaksera. Dzięki temu, uda nam się wycisnąć wszystkie smaki z czosnku i imbiru, po którym nie pozostaną nieprzyjemne nitki. Dynię pieczemy (dokładne wskazówki - tutaj ) i trzemy na tarce na grubych oczkach (lub szatkujemy w malakserze). Warzywa wrzucamy na patelnię zawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją" wodę, więc aby otrzymać odpowiednią konsystencję

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef 232

pieprz 1 pomidor zioła prowansalskie Przygotowanie: Na początku wstawiamy obrane, pokrojone ziemniaki w kostkę do zimnej, osolonej wody i gotujemy aż zmiękną. W tym czasie całą cukinię (końce odkrajamy) trzemy na tarce o większych oczkach - razem ze skórą.  Solimy, zostawiamy na 5 minut i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Lemon curd 176

słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe.  Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez.   Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa.  Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów. (Składniki na 1,5 szklanki.) 2 duże jajka

Di gotuje
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 174

zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec ok. 20 minut w temp

Weekendy w domu i ogrodzie
Gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym (wegańskie) 190

łyżka syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki (najlepiej krojąc z góry na dół tworząc literę "U" czy uśmiechy) obieramy obieraczką ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Jabłka również myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki/ósemki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy

Be Fit Be Strong
Smażona mielona wołowina z brokułami 287

osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę kroimy na plasterki lub półplasterki (zostawiając trochę posiekanego szczypioru do dekoracji). Chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Czosnek wyciskamy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez

Poezja smaku
razowe rogale 162

pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ziarna maku sposób wykonania Do miski wsypujemy dwie trzecie pokruszonych drożdży, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwanaście godzin ( najlepiej na noc). Kolejnego dnia w niewielkiej misce mieszamy resztę drożdży z łyżką cukru

Miód i pieprz