tarty - 13589 przepisów (strona:723/906)

Pieczona pierś z indyka 240

zaskoczyłam, co ? Upiekłam, ale nie ciasto. No cóż, pieczone mięsko też lubię... Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą

kolorowotorcikowo
Płacz, ale jedz! Zupa cebulowa... 139

pierwsze jest prebiotykiem, czyli żywi wspomagające trawienie i odchudzanie bakterie żyjące w Naszym przewodzie pokarmowym. Po drugie, zawiera kwercentynę. dzięki której będziemy mogli ćwiczyć dłużej i bardziej intensywniej. Po trzecie, jest dobrym źródłem błonnika, który sprawia, że szybciej czujemy sytość. Czego chcieć więcej? Oto zupa dnia: CEBULOWA! Propozycja dla 4 osób Składniki: 1 kg cebuli 150 ml białego wina wytrawnego

Bike By Life
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Czwartki z Yankee Candle CAPPUCINO TRIFLE 146

mnie, choć po kilku godzinach zaczyna od niego boleć głowa. Dlatego zawsze przy porannej kawce zapalam go na kilka minut i razem z kawką delektuję się tym zapachem. Tartę Cappucino Trifle znajdziecie tutaj .  W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle

Magiczne Życie Marty
Duszona ,czerwona kapusta 184

kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi i na gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około

Ogrodnik w podróży
Babeczki dyniowe z posypką kokosową 230

Moje trzecie podejście do dyni będzie tym razem na słodko. Była już dynia pieczona z warzywami i ziołami (patrz tutaj) oraz dynia duszona z makaronem i szynką parmeńską (patrz tutaj). Tym razem moja ulubiona kategoria czyli coś na słodko :) Jeszcze rok temu w ogóle dynia w kuchni dla mnie nie istniała, a teraz robię z niej babeczki! :) Coś niesamowitego. Babeczki

Pyza i Surówka
Quiche gryczany z brokułem 197

Uwielbiam wszelkiego rodzaju quiche (czyli wytrawne wersje tart) między innymi za to że można je zrobić dosłownie z wszystkiego oraz za to że sa pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka gałki muszkatołowej masa: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej

greenscarf
Ser - dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański! 359

znajomymi tym cudem! Świetnie smakuje na kanapce, do nachos'ów pasuje idealnie (w smaku jest prawie identyczny do tego sprzedawanego w Multikinie), a co więcej - zamroziłam go i można trzeć go na tarce jak prawdziwy ser! (oczywiście chwilkę trzeba odczekać). Planuję pizzę z jego użyciem oraz wiele innych pyszności, którymi na pewno się z Wami podzielę! Trzeba również przyznać

Be Fit Be Strong
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 157

Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta, zaczynacie ją wypełniać pysznościami. Wkładacie do środka suszone śliwki i otarte ze skórki mandarynki. Kilka umytych mandarynek ze skórką nakłuwacie goździkami

GRUBY WAŁEK
Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany 150

pochwałę, gdyż była najsmaczniejsza, najlepiej doprawiona ze wszystkich przygotowanych, Izie mało ręka nie odpadła od ręcznego ubijania majonezu, przy czym jej trochę pomagałam, szczególnie w doprawianiu no i ręcznym tarciu kapusty, marchwi i jabłka. Zaś mój przepis na surówkę znajdziecie tutaj . Na poniższym zdjęciu z dramstikami uwieczniła mnie Iza. Na koniec zostaliśmy poczęstowani rewelacyjnym w smaku kremowym sernikiem szefa kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli. 214

zmiękła. Dodajemy cukier, karmelizujemy. Wlewamy wino oraz ocet balsamiczny. Gotujemy tak długo, aż całość pięknie nam zmięknie i będzie miała "lepką" konsystencje. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka, przyprawy, świeży tymianek. Całość dokładnie mieszamy w razie potrzeby, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Basia w kuchni
Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 186

Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, przekładamy do miski. Odsączoną cieciorkę (2 łyżki zostawiamy, będzie potrzebna do podpłomyków) zgniatamy widelcem, pozostawiając kilka w większych kawałkach i dodajemy do tuńczyka. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach, dokładnie odciskamy i dodajemy do tuńczyka. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę, pieprz marynowany, mieszamy i doprawiamy chili do smaku. Należy pamiętać, że pieprz

Moniki Smakołyki
Puszyste ciasto z jabłkami 154

ścieramy na tarce na grubych oczkach. Razem z płatkami migdałowymi dodajemy do masy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę i posypujemy płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako deser na ciepło lub na zimno.  O dobroczynnej mocy jabłek można przeczytać

My Chcemy Jeść
Zupa ogórkowa 215

sporą ilością liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gotujemy w nim resztę warzyw, aż będą miękkie. Wówczas wyciągamy je, pozostawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną, równą kostkę Ogórki kiszone trzemy na tarce z dużymi oczkami. Wrzucamy je wraz z resztą warzyw wywaru i gotujemy przez ok 10 min na małym ogniu. Zupa jest już prawie gotowa. Wyłączamy. Gdy trochę ostygnie

Ania i Marcin gotują
FONDANT CZEKOLADOWY 121

masłem i opr ó szamy mąką. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej . J a j ka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy trze paczką na jednolitą masę- nie ubijamy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy roztopioną masę czekoladową i ponownie wszystko mieszamy. Wlewamy masę do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez

KuchcikoweLove
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 213

ryż. Powinien być włoski (np. Arborio, Carnaroli), ponieważ z długoziarnistego wyjdzie już pilaw. Po drugie: bulion.  Przez cały czas powinien być gorący i najlepiej o łagodnym smaku. Po trzecie: parmezan. Konieczny dodatek porządnego i poprawnego risotta. Najlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym, a przy tym na tyle słonym smaku, aby dania nie trzeba było dosalać Po czwarte: masło. Masło

Di gotuje