szczęście będę miała męskie towarzystwo i pomoc ;) Dziś więc przepis na pyszną tartę na kruchym, kakaowym cieście, ze słodkim twarożkiem, malinami i bezą. A w najbliższych dniach przepisy na torty, które zaraz biegnę dekorować. Składniki Kakaowe ciasto kruche 100 g zimnego masła 180 g mąki 20 g kakao 3 łyżki cukru pudru 2 duże żółtka szczypta soli 1-2 łyżki
Słodkie inspiracjeByło ciasto krówka ( klik ), ostatnio był też tort krówka ( klik ), więc teraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy. Składniki Spód 250 g maślanych ciasteczek 60 g masła
Słodkie inspiracjerozsmarować, Przykryć kolejnym ciastem, kremem, itd. Udekorować boki i wierzch pozostałym kremem. Dolne boki ciasta obsypać płatkami czekoladowymi. Odłożony krem z dodatkiem kakao przełożyć do szprycy i udekorować wierzch tortu. Dekoracyjnie polać z wierzchu rozpuszczoną czekoladą i ułożyć kawałki batoników. Schłodzić w lodówce. Smacznego! * robiłam z połowy porcji w tortownicy o śr. 15 cm ** potrzebujemy dwóch ciast
Słodkie inspiracjePrzekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć. Składniki Ciasto 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml) 1 2/3 szklanki mąki
Słodkie inspiracjemieszamy ręką , aż nasze składniki dobrze się połączą , a kiedy mamy już dobrze wymieszane mięso zaczynamy faszerować udka . Do faszerowania udek bardzo dobrze się sprawdza rękaw do ozdoby tortów , napełniam taki rękaw i zaczynam napełniać udko mięsem mielonym do samego pełna , i tak postępuje do wykorzystania udek . Kiedy mamy przygotowane udka , doprawiamy z wierzchu do smaku wegetą , papryką
Mój Smakjedzono podczas wojny, kiedy do dyspozycji były jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny
Via Gustoświeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła. Dzięki krążkowi uzyskacie efekt tortu, ale go nie macie można łyżka ułożyć składniki warstwami, smak i tak pozostanie ten sam. Smacznego
Moniki SmakołykiZainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej
Kuchenne Wariacjenadzieję pomogą Wam w jej przygotowaniu, a od tej pory beza włoska nie stworzy Wam żadnego problemu! Koniecznie poczytajcie! BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia
Ostra na Słodkoktórych każdy przepis jest poprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy, inne produkty
królestwo garówTu widać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i
Di gotujeSłodki, delikatnie aksamitny krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. Często wykorzystywany jako masa do tortów. Na Blogu podawałam Wam już przepis na cytrynową wersję - lemon curd, która jest równie pyszna. Składniki: 70 gram masła 2 duże jajka 100 g drobnego cukru sok z 2 pomarańczy starta skórka z 2 pomarańczy Przygotowanie: Masło roztapiamy
Życie zaczyna się w kuchniwłaśnie teraz staram się przestrzegać. W ciągu tygodnia złamałam się i zjadłam dwie kostki ptasiego mleczka, ale tylko dlatego, że Mąż miał urodziny i sam osobiście udzielił dyspensy 😁 Nawet tortu nie robiłam, choć na niedzielę na pewno coś przygotuję, bo wiecie... białek dużo w zamrażarce i trzeba je zużyć! Ps. Każdy powód jest dobry, nie...? Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt
Kuchnia w czekoladzieogóle jedzenie, to zazwyczaj nie nadaje się do spożycia, bo albo jest tylko niedogotowane, albo nafaszerowane różnymi dziwnymi chemicznymi wspomagaczami wizualnymi. Można wiele pisać o wikolowych kroplach, tortach z kartonem w środku czy o malowanym pastą do butów mięsie. Może kiedyś. Dziś wspomnę o lodach. Lody pewnie każdy jadł i widział, że nie zachowują swojego stanu skupienia przez cały czas
Kryzysowa Książka Kucharska