Bigos nad bigosami 192Polska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji
Kuchenna Kontrrewolucya
Zakwas na barszcz 208Nie ma prawdziwego barszczu bez buraczanego zakwasu. Aczkolwiek nie tylko do tego, głównie świątecznego dania można go wykorzystać. Kiedyś był to po prostu napój, którym z
Kuchenna Kontrrewolucya
Zapomniane ozdoby świąteczne część II - Pająk 265Zapomniane ozdoby świąteczne CZĘŚĆ II Pająk Pająk większości z nas kojarzy się wyłącznie z futrzanym lub nie, miłym, bądź mniej, ale jednak zwierzątkiem. Jest to skojarzenie
Kuchenna Kontrrewolucya
Domowa przyprawa do piernika 228Zdjęcie brzydkie, ale tylko takie mi po tej przyprawie zostało... :/ Wyszła rewelacyjnie przearomatyczna. Kiedy mi się skończyła i drugą musiałam kupić, strasznie się zawiodłam, ponieważ nie
Kuchenna Kontrrewolucya
Sześć makowców Babci Anielki 278Najlepsze, mięciutkie i słodkie - świąteczne makowce. Nigdy nie jadłam lepszych i choć co roku udaję, że nie lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć
Kuchenna Kontrrewolucya
Zapomniane ozdoby świąteczne część III - Światy 203Zapomniane ozdoby świąteczne Część III Światy "Światy", to własnoręcznie wykonywany, w najprostszych słowach - przodek dzisiejszych bombek. Rozpowszechnione zostały na początku XIX wieku, a zawieszano je ówcześnie
Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjny schab ze śliwką 254Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego
Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie w kolorowym pieprzu i pomidorach 195Nie ma świąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie
Kuchenna Kontrrewolucya
Bardzo prosty, staropolski sos z suszonych grzybów 180garść suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula sól, biały pieprz mielony estragon 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła Grzyby płuczemy i zalewamy ok. 700ml
Kuchenna Kontrrewolucya
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 246800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu
Kuchenna Kontrrewolucya
Kutia z miodem pitnym 183A propos maku i kutii - http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciekawostki-kulinarne-mak.html 1 szklanka niebieskiego maku 1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku 1 szklanka wymieszanych w ulubionych proporcjach orzechów
Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto czekoladowe przekładane 222Bardzo efektowne ciasto, wyśmienite w smaku, wilgotne, czekoladowe ciasto z rodzaju ciast tortowych, ciekawy sposób wykonania przekłada się na jego nietuzinkowy smak, spróbujcie! Składniki: 4 szklanki
kgwjanczewo
Piernik czekoladowy najlepszy 948Bez cienia przesady mogę powiedzieć, że jest to najlepszy piernik czekoladowy jaki kiedykolwiek jadłam :) Nie pomyślcie, że wpadłam w samozachwyt - to dzieło mojej Mamy :) Piernik jest
Chocolate Muffin Blog
Ciastka z korzenną nutą 172Postanowiłam zrobić ciasteczka. Z przyprawą do piernika. Tak, wiem, że lato tuż tuż i powinnam szykować setny sernik w tym sezonie, ale naprawdę miałam na
W poszukiwaniu inspiracji
Boczek pieczony marynowany w przyprawie do gyrosa 226Dziś proponuję Wam boczek pieczony z przyprawą do gyrosa. Jak widać ta przyprawa może mieć inne zastosowanie niż tylko do tradycyjne. Mięsko jest smaczne i aromatyczne
Ewa w kuchni