Grzyby suszone w panierce 188Jak głosi tradycja grzyby umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, stanowiąc pokarm dla duchów. Spożywane podczas kolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli
Tradycyjna Kuchnia
Kapusta postna na soku z buraków- potrawa wigilijna 185Kapusta oznaczała siłę, która miała za zadanie ochronę biesiadników przed wszelkiego rodzaju chorobami. Buraki natomiast symbolizowały długowieczność, dobre zdrowie, a także nieprzemijającą urodę. Składniki: 80
Tradycyjna Kuchnia
Ciasto wigilijne z makaronu i orzechów 188Orzechy od wieków symbolizowały tajemnicę, pieniądze i płodność... Składniki: 50 dag makaronu( drobnego) 5 jaj 12 dag cukru cukier waniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy
Tradycyjna Kuchnia
Groch z kapustą- czyli wigilijna potrawa na zasmażce 179Chyba nie ma bardziej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Kapusta kojarzyła się z dostatkiem i trwałością sił życiowych, a w połączeniu z grochem miała chronić przed chorobami. Składniki
Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowy makowiec 171Ziarna maku według tradycji były symbolem płodności. Aby w przyszłym roku zapewnić sobie pomyślność, bogactwo, oraz potomków co najmniej jedna potrawa powinna była składać się z
Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z makiem 146Połączenie trzech podstawowych składników wigilijnych Mak+ miód+ mąka Składniki: 1 kg mąki 1 jajo 3 łyżki oleju Szczypta soli Puszka maku z bakaliami miód Wykonanie: Mąkę
Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki rybne- ekspresowo 163W każde święta mamy wiele obowiązków. Począwszy od sprzątania, a skończywszy na gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień
Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 210W zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty
Tradycyjna Kuchnia
Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia 490Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia. Cały sekret potrawy tkwi w mleku i
Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka świąteczne- amoniaczki 175Amoniak kojarzy się z czymś "śmierdzącym", toksycznym, ale tak naprawdę kwaśny węglan amonu (bo tak brzmi pełna nazwa amoniaku spożywczego) jest środkiem spulchniającym stosowany w kuchniach
Tradycyjna Kuchnia
Paluszki drożdżowe do barszczu 132Barszcz możemy jeść tradycyjnie z uszkami, bądź z kruchymi, słonymi paluszkami. Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 masło lub 1 margaryna ½ szklanki śmietany
Tradycyjna Kuchnia
Barszcz czerwony na śliwkach suszonych 195Taki sposób podania barszczu bardzo odpowiada wszystkim domownikom. Przepis odziedziczyłam po babci. Jest zdrowy i naprawdę smaczny! Śliwka w tym barszczu jest jak "wisienka na torcie
Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowe ciastka orzechowe- z 3 składników 215Co zrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Wystarczy dodać orzechy i cukier puder - i gotowe- pyszne ciasteczka orzechowe ! :) Składniki: 16 dag orzechów włoskich
Tradycyjna Kuchnia
Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne 169Ciasteczka korzenne to podstawowy wypiek w każde święta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15
Tradycyjna Kuchnia
Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 190Z racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki
Tradycyjna Kuchnia