Kolejna "świąteczna" potrawa, która u nas ostatnio za moją sprawą nieco spowszedniała... Czuję się winna, ale jakże ich nie kochać? Jeszcze tak łatwo, szybko i przyjemnie
Kuchenna KontrrewolucyaO tym pierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie
Kuchenna Kontrrewolucya(ok. 50 małych uszek) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 żółtko Farsz: 2 spore garści suszonych grzybów 1 średnia
Kuchenna KontrrewolucyaPolska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji
Kuchenna KontrrewolucyaNie ma prawdziwego barszczu bez buraczanego zakwasu. Aczkolwiek nie tylko do tego, głównie świątecznego dania można go wykorzystać. Kiedyś był to po prostu napój, którym z
Kuchenna KontrrewolucyaZapomniane ozdoby świąteczne CZĘŚĆ II Pająk Pająk większości z nas kojarzy się wyłącznie z futrzanym lub nie, miłym, bądź mniej, ale jednak zwierzątkiem. Jest to skojarzenie
Kuchenna KontrrewolucyaZdjęcie brzydkie, ale tylko takie mi po tej przyprawie zostało... :/ Wyszła rewelacyjnie przearomatyczna. Kiedy mi się skończyła i drugą musiałam kupić, strasznie się zawiodłam, ponieważ nie
Kuchenna KontrrewolucyaNajlepsze, mięciutkie i słodkie - świąteczne makowce. Nigdy nie jadłam lepszych i choć co roku udaję, że nie lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć
Kuchenna KontrrewolucyaZapomniane ozdoby świąteczne Część III Światy "Światy", to własnoręcznie wykonywany, w najprostszych słowach - przodek dzisiejszych bombek. Rozpowszechnione zostały na początku XIX wieku, a zawieszano je ówcześnie
Kuchenna KontrrewolucyaTradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego
Kuchenna KontrrewolucyaNie ma świąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie
Kuchenna Kontrrewolucyagarść suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula sól, biały pieprz mielony estragon 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła Grzyby płuczemy i zalewamy ok. 700ml
Kuchenna Kontrrewolucya800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu
Kuchenna KontrrewolucyaA propos maku i kutii - http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciekawostki-kulinarne-mak.html 1 szklanka niebieskiego maku 1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku 1 szklanka wymieszanych w ulubionych proporcjach orzechów
Kuchenna KontrrewolucyaBardzo efektowne ciasto, wyśmienite w smaku, wilgotne, czekoladowe ciasto z rodzaju ciast tortowych, ciekawy sposób wykonania przekłada się na jego nietuzinkowy smak, spróbujcie! Składniki: 4 szklanki
kgwjanczewo