boże narodzenie - 15126 przepisów (strona:731/1009)

Serowe choinki z kminkiem 137

Z żółtego sera można przygotować wiele smakowitych przekąsek, które urozmaicą nasze codzienne menu,są one niezastąpione na towarzyskich spotkaniach, gdy formujemy je dowolnie, te w kształcie

Wanilia i Kardamon
Warkocz z polędwicy otulony w boczku 192

Delikatna polędwiczka otulona boczkiem nadziana suszoną śliwką w połączeniu z żurawinowym sosem jest doskonałym daniem zarówno na ciepło jak i na zimno na Świątecznym stole musi

Wanilia i Kardamon
Wigilijny kompot z suszu 183

Kompot z suszu robię jeden jedyny raz na Wigilię kojarzy się nam wyłącznie ze świętami ma magiczny niepowtarzalny smak i aromat, cały rok na niego czekamy

Wanilia i Kardamon
Sernik czekoladowy 184

Czekolada jest idealna na każdą porę roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy  WIELUŃ  który otrzymałam jakiś czas

Wanilia i Kardamon
Torcik czekoladowo-śliwkowy 150

Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur   i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać

Wanilia i Kardamon
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 129

Kolejna "świąteczna" potrawa, która u nas ostatnio za moją sprawą nieco spowszedniała... Czuję się winna, ale jakże ich nie kochać? Jeszcze tak łatwo, szybko i przyjemnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 198

O tym pierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 137

 (ok. 50 małych uszek) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 żółtko Farsz: 2 spore garści suszonych grzybów 1 średnia

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos nad bigosami 123

Polska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji

Kuchenna Kontrrewolucya
Zakwas na barszcz 148

Nie ma prawdziwego barszczu bez buraczanego zakwasu. Aczkolwiek nie tylko do tego, głównie świątecznego dania można go wykorzystać. Kiedyś był to po prostu napój, którym z

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapomniane ozdoby świąteczne część II - Pająk 178

Zapomniane ozdoby świąteczne CZĘŚĆ II Pająk Pająk większości z nas kojarzy się wyłącznie z futrzanym lub nie, miłym, bądź mniej, ale jednak zwierzątkiem. Jest to skojarzenie

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowa przyprawa do piernika 178

Zdjęcie brzydkie, ale tylko takie mi po tej przyprawie zostało... :/ Wyszła rewelacyjnie przearomatyczna. Kiedy mi się skończyła i drugą musiałam kupić, strasznie się zawiodłam, ponieważ nie

Kuchenna Kontrrewolucya
Sześć makowców Babci Anielki 214

Najlepsze, mięciutkie i słodkie - świąteczne makowce. Nigdy nie jadłam lepszych i choć co roku udaję, że nie lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapomniane ozdoby świąteczne część III - Światy 138

Zapomniane ozdoby świąteczne Część III Światy "Światy", to własnoręcznie wykonywany, w najprostszych słowach - przodek dzisiejszych bombek. Rozpowszechnione zostały na początku XIX wieku, a zawieszano je ówcześnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjny schab ze śliwką 178

Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego

Kuchenna Kontrrewolucya