boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:733/1009)

Dyniowy kompot wigilijny 101

Ciąg dalszy świątecznych przygotowań. Tak jak wspominałam przez najbliższe tygodnie będę starała się skomponować menu wigilijne. Wigilijne menu różni się w zależności od regionu w jakim

Tradycyjna Kuchnia
Fasola z anchois na wigilię 135

Kolejna potrawa wigilijna. Trochę symboliki: Według tradycji dania z fasoli miały zapewnić bogactwo oraz miłość (przypisywano jej bowiem moc płodności i urodzaju oraz moc przyciągania pieniędzy

Tradycyjna Kuchnia
Grochówka wigilijna ze śledziem 115

Śledzie są są symbolem postu i wyczekiwania. Groch natomiast zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodaje siły i zdrowia. Składniki: 4-5 śledzi w occie z olejem ½ kg

Tradycyjna Kuchnia
Grzyby suszone w panierce 126

Jak głosi tradycja grzyby umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, stanowiąc pokarm dla duchów. Spożywane podczas kolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta postna na soku z buraków- potrawa wigilijna 129

Kapusta oznaczała siłę, która miała za zadanie ochronę biesiadników przed wszelkiego rodzaju chorobami. Buraki natomiast symbolizowały długowieczność, dobre zdrowie, a także nieprzemijającą urodę. Składniki: 80

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto wigilijne z makaronu i orzechów 106

Orzechy od wieków symbolizowały tajemnicę, pieniądze i płodność... Składniki: 50 dag makaronu( drobnego) 5 jaj 12 dag cukru cukier waniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy

Tradycyjna Kuchnia
Groch z kapustą- czyli wigilijna potrawa na zasmażce 119

Chyba nie ma bardziej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Kapusta kojarzyła się z dostatkiem i trwałością sił życiowych, a w połączeniu z grochem miała chronić przed chorobami. Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowy makowiec 109

Ziarna maku według tradycji były symbolem płodności. Aby w przyszłym roku zapewnić sobie pomyślność, bogactwo, oraz potomków co najmniej jedna potrawa powinna była składać się z

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z makiem 98

Połączenie trzech podstawowych składników wigilijnych Mak+ miód+ mąka Składniki: 1 kg mąki 1 jajo 3 łyżki oleju Szczypta soli Puszka maku z bakaliami miód Wykonanie: Mąkę

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki rybne- ekspresowo 112

W każde święta mamy wiele obowiązków. Począwszy od sprzątania, a skończywszy na gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 151

W zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty

Tradycyjna Kuchnia
Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia 423

Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia. Cały sekret potrawy tkwi w mleku i

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka świąteczne- amoniaczki 128

Amoniak kojarzy się z czymś "śmierdzącym", toksycznym, ale tak naprawdę kwaśny węglan amonu (bo tak brzmi pełna nazwa amoniaku spożywczego) jest środkiem spulchniającym stosowany w kuchniach

Tradycyjna Kuchnia
Paluszki drożdżowe do barszczu 74

Barszcz możemy jeść tradycyjnie z uszkami, bądź z kruchymi, słonymi paluszkami. Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 masło lub 1 margaryna ½ szklanki śmietany

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz czerwony na śliwkach suszonych 137

Taki sposób podania barszczu bardzo odpowiada wszystkim domownikom. Przepis odziedziczyłam po babci. Jest zdrowy i naprawdę smaczny! Śliwka w tym barszczu jest jak "wisienka na torcie

Tradycyjna Kuchnia