Ciąg dalszy świątecznych przygotowań. Tak jak wspominałam przez najbliższe tygodnie będę starała się skomponować menu wigilijne. Wigilijne menu różni się w zależności od regionu w jakim
Tradycyjna KuchniaKolejna potrawa wigilijna. Trochę symboliki: Według tradycji dania z fasoli miały zapewnić bogactwo oraz miłość (przypisywano jej bowiem moc płodności i urodzaju oraz moc przyciągania pieniędzy
Tradycyjna KuchniaŚledzie są są symbolem postu i wyczekiwania. Groch natomiast zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodaje siły i zdrowia. Składniki: 4-5 śledzi w occie z olejem ½ kg
Tradycyjna KuchniaJak głosi tradycja grzyby umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, stanowiąc pokarm dla duchów. Spożywane podczas kolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli
Tradycyjna KuchniaKapusta oznaczała siłę, która miała za zadanie ochronę biesiadników przed wszelkiego rodzaju chorobami. Buraki natomiast symbolizowały długowieczność, dobre zdrowie, a także nieprzemijającą urodę. Składniki: 80
Tradycyjna KuchniaOrzechy od wieków symbolizowały tajemnicę, pieniądze i płodność... Składniki: 50 dag makaronu( drobnego) 5 jaj 12 dag cukru cukier waniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy
Tradycyjna KuchniaChyba nie ma bardziej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Kapusta kojarzyła się z dostatkiem i trwałością sił życiowych, a w połączeniu z grochem miała chronić przed chorobami. Składniki
Tradycyjna KuchniaZiarna maku według tradycji były symbolem płodności. Aby w przyszłym roku zapewnić sobie pomyślność, bogactwo, oraz potomków co najmniej jedna potrawa powinna była składać się z
Tradycyjna KuchniaPołączenie trzech podstawowych składników wigilijnych Mak+ miód+ mąka Składniki: 1 kg mąki 1 jajo 3 łyżki oleju Szczypta soli Puszka maku z bakaliami miód Wykonanie: Mąkę
Tradycyjna KuchniaW każde święta mamy wiele obowiązków. Począwszy od sprzątania, a skończywszy na gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień
Tradycyjna KuchniaW zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty
Tradycyjna KuchniaAmur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia. Cały sekret potrawy tkwi w mleku i
Tradycyjna KuchniaAmoniak kojarzy się z czymś "śmierdzącym", toksycznym, ale tak naprawdę kwaśny węglan amonu (bo tak brzmi pełna nazwa amoniaku spożywczego) jest środkiem spulchniającym stosowany w kuchniach
Tradycyjna KuchniaBarszcz możemy jeść tradycyjnie z uszkami, bądź z kruchymi, słonymi paluszkami. Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 masło lub 1 margaryna ½ szklanki śmietany
Tradycyjna KuchniaTaki sposób podania barszczu bardzo odpowiada wszystkim domownikom. Przepis odziedziczyłam po babci. Jest zdrowy i naprawdę smaczny! Śliwka w tym barszczu jest jak "wisienka na torcie
Tradycyjna Kuchnia