mielonej łopatki 300 g mielonej karkówki 80 ml bułki tartej 160 ml wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 czubate duże łyżki posiekanego świeżego koperku (zimą możecie użyć mrożonego) 1 czubata łyżeczka majeranku 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych
Smak mojego domujajko 4 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku garść świeżej natki pietruszki, lub innej zieleniny sól, pieprz do smaku Przygotowanie kotletów: Kaszę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu, studzimy. Połowę kaszy rozdrabniamy blenderem na gładką masę. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. kaszę ( rozdrobnioną i pozostałą ), jajko, ser kozi, bułkę tartą, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek
NiePieprz.plcukru 25 g masła wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy sypkie ciasto. składniki na nadzienie: ok. 300 g jagód 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru wykonanie: Owoce delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz z cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy delikatnie na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy krążki np. szklanką, w środku każdego krążka robimy wgłębienie i nakładamy
Domowy Smak Jedzeniaryżu i pieczarek. Składniki (na ok 10 kotletów): 500 g mięsa mielonego 100 g ryżu 250 g pieczarek jajko papryka ostra, papryka wędzona, pieprz ziołowy, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy(...)Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Mięso mielone, ryż, pieczarki i jajko wkładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarnesuszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100 g sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody(...)ręką i na środek nakładać małą łyżeczką kawałek fety. Ręką formować dość małe pulpety. Z podanych składników wychodzi 15 sztuk. Gotowe kulki drobiowe obtoczyć w jajku a następnie bułce tartej. Smażyć partiami w nagrzanej do 180°C frytkownicy lub na dobrze rozgrzanym na patelni oleju
Bulliosolo - takie najbardziej lubię! 4 kromki chleba tostowego 4 plastry sera żółtego 4 plastry dowolnej wędliny 4 plastry pomidora 1 mała cebula Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do głębokiego smażenia Kromki(...)chleba tostowego (bez skórek) należy rozwałkować. Na każdym kawałku położyć po plasterku: sera, wędliny, pomidora i dołożyć zeszkloną cebulkę. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać w jajku oraz bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotujecebula 1 jajko L 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce. Koperek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy
Szefowa kuchnipieczarek kilka kostek (2cmx2cm) żółtego sera (kostek tyle ile chcemy zrobić kotletów z pieczarkami) kilka suszonych pomidorów w zalewe (pomidorów również tyle ile ma być kotletów z pomidorami) tarta bułka sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę ścieramy na tarce na miazgę i dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko(...)sera, zaklejamy żeby farsz znajdował się wewnątrz i formujemy kotlety. Tak samo postępujemy z pomidorami tylko zamiast pieczarek i sera nakładamy po jednym suszonym pomidorku. Gotowe kotleciki obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
kuchnia doskigarść bułki tartej 1 jajko Na sos 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego sól, pieprz kolendra i/lub pietruszka do przybrania 3-4 małe jajka kurze lub przepiórcze Przygotowanie : Klopsiki : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebulą, ziołami i przyprawami, bułką tartą
Codzienne Gotowaniemarchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy
VioletoweKucharzeniepozostałego wywaru dodajemy wstrząśnięty zakwas i mieszając gotujemy około 2-3 minuty. Zakwas dolewamy stopniowo, małymi partiami za każdym razem próbując, aby zupa nie wyszła za kwaśna. Dodajemy tarty chrzan, świeżo zmielony czarny pieprz, roztarty w palcach majeranek oraz ewentualnie sól do smaku. Śmietanę wlewamy do garnuszka i dolewamy 1 chochelkę wywaru, mieszami i przelewamy
cool and mintyPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)jasna i puszysta. Cały czas mieszając, przelewamy ją do masy maślanej. Na koniec, stopniowo dodajemy mąkę, bezpośrednio przesiewając ją przez sito. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Dodajemy tartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika
cool and mintyKażdy ma chyba swoje ulubione jabłko. Ja uwielbiam championy za ich smak lekko gruszkowy, za to,że nie rozpadają się podczas pieczenia. Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym. Ciasto: szklanka mąki ćwierć kostki zimnego masła 3 łyżki cukru drobnego cukier waniliowy do smaku żółtko 2 łyżki lodowatej wody Nadzienie: 4 jabłka champion(...)mięty Ciasto: Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę. Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica do jabłek na ósemki). Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier
AZgotuj!DODATKOWO : 150 g herbatników kakaowych 50 g tartej czekolada lub kakao do posypania słodka herbata do nasączenia PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier(...)ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc. Wierzch ciasta posypujemy tarta czekoladą, dekorujemy bezami i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sol, pieprz, słodka papryka do smaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 150 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego garść pokrojonych oliwek 5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy rumiane kotlety. Pieczarki szatkujemy z cebulą, doprawiamy do smaku i podpiekamy na oleju. Na kotlety rozkładamy podpieczone pieczarki, pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut
Kulinarne Fantazje Marioli