tarta - 42848 przepisów (strona:997/2857)

pasztet z czerwonej fasoli 177

przywitać z nim pierwsze dni lata. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka sól, szczypta pieprz ziołowego szczypta lubczyku sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości. Na  patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy(...)przyprawiamy solą, pieprzem, oraz lubczykiem i wbijamy   jajka. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Pasztet możemy podać na gorąco, do obiadu, lub na zimno

Miód i pieprz
Zakręcone bułeczki ze szpinakiem 169

sosem szpinakowym ,  ziołową sałatkę ze szparagami ,  tartę ze szpinakiem i ricottą ,  tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym .  spaghetti ze szpinakiem i pesto ,  szybką tartą z warzywami Koniecznie wypróbujcie tez pyszny i zdrowy   zielony koktajl . Jest boski ! Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Czas przygotowania:  3 godziny Proporcje  na 12 szt Składniki Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Szpinak nie tylko jako sałatka 263

myślę, że Tobie też się uda go przysądzić na kilka sposobów. 3 porcje Składniki:  500 g świeżego szpinaku 100 g masła 1/3 szklanki bułki tartej 4 ząbki czosnku 2-3 łyżki maggi Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie: szpinak blanszujemy (najlepiej w garnku zalać go wrzątkiem, aby zmniejszył swoją objętość i odcedzić) następnie tniemy(...)dodajemy szpinak i podsmażamy ok 2-3 minut, dodajemy maggi, najlepiej tylko 2 łyżki ewentualnie potem doprawić. Dodajemy czosnek posiekany i mieszając energicznym ruchem dodajemy bułkę tartą. Zmniejszamy ogień i podsmażamy jeszcze ok 2 minut. Moja balkonowa plantacja szpinaku jest bajeczna i pozwala mi na wcinanie szpinaku codziennie na różne sposoby :) Smacznego

Niezły Młynek
Roladki drobiowe ze szparagami 227

kurczaka 1 słoik szparagów z zalewy OLE! 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką. Szparagi odsączamy z zalewy, paprykę(...)paski. Na każdym kotlecie układamy po dwa szparagi, po dwa kawałki papryki i sera żółtego. Roladki zwijamy składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Kotlety z kalafiora i ziol, ze smietana i czarnuszka czyli Niedzielne Mielenie odc.36 204

pietruszki 2 jajka 1/4 szkl. parmezanu 1/2 szkl. bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz do podania: kwaśna śmietana czarnuszka Kalafiora myjemy i rozdrabniamy na okruszki w blenderze. Łączymy z posiekana dymka i natką. Wszystko to zalewamy jajkami rozbełtanymi i wymieszanymi z solą i pieprzem. Dodajemy parmezan, bułkę tarta i wszystko starannie łączymy. Formujemy placuszki/kotleciki i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekane bataty z boczkiem 208

Starte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam.  Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam.  Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula(...)pomidory i bazylia. Przygotowanie: Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą robota.  Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę, szczyptę cukru i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z masą ziemniaczaną. Formę na tarte smarujemy olejem, dno wykładamy boczkiem pokrojonym

Moniki Smakołyki
Kotlety z kaszy jęczmiennej 186

Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 100 g wędliny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wędlinę oraz cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać wędlinę oraz czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, chwilę razem podsmażyć. Kaszę wymieszać z wędliną i cebulą. Na koniec dodać jajko, doprawić sola i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Ogórkowa z pulpecikami 192

przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut.  Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz(...)średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Zaciągamy śmietanką. Gotujemy jeszcze kilka minut

VioletoweKucharzenie
Kiełbaski rumuńskie 299

duże :) Polecam. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie tylko szynka) 2 małe jajka 1 cebula 2 czerstwe kajzerki 2 ząbki czosnku mleko olej bułka tarta sól, pieprz majeranek Sposób wykonania: 1. Bułki namoczyć w mleku, cebulę posiekać i zrumienić na jasnozłoty kolor. 2. Czosnek zmiażdżyć w prasce, do mięsa dodać czosnek, jajka, sól, pieprz, majeranek(...)Wymieszać dokładnie, jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, należy dodać 1-2 łyżki suchej kaszy manny. 3. Z masy formować grube wałeczki długości około 10 cm. Obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Można je też po usmażeniu na chwilkę włożyć do nagrzanego piekarnika. 4. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego!!! Źródło: Mięso na różne

Kuchnia domowa Ani
Kotlety z selera A'la schabowy 303

Ciebie świetną alternatywę obiadową w postaci kotletów z selera. Są pyszne! Składniki:  1 duży seler (ok 600 g) 300 g sera żółtego w plastrach 2 jajka bułka tarta do otoczenia sól i pieprz masło klarowane do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  Seler zanurzamy w wodzie i gotujemy 30-40 minut(...)Plastry z obu stron solimy i pieprzymy, następnie obkładamy plastrami sera z obu stron i zanurzamy w zbełtanym jajku, i obtaczamy w bułce tartej. Takie kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem, aż zarumienią się z obu stron.  Smacznego

Niezły Młynek
Buletki (Buletten) 171

mięsa mielonego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 cebule 2 ząbki czosnku imbir, pieprz, kolendra, sól, vegeta, zielona pietruszka, bazylia, majeranek, kurkuma, kapusta pekińska jajko i bułka tarta do opanierowania trochę oleju do smażenia Sposób wykonania: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie czosnek i kapustę pekińską. 2. Do mięsa mielonego dodajemy: - mąkę ziemniaczaną, jajko - pokrojoną(...)vegetę - drobno pokrojoną natkę pietruszki i szczyptę bazylii - majeranek i małą szczyptę kurkumy. 2. Całość mieszamy i formujemy klopsiki, buletkami zwane;) 3. Uformowane klopsiki obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na tłuszczu do rumieńcy;) Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena

Kuchnia smaków
Ciasto z rabarbarem i kruszynkami 179

temperaturze pokojowej) 3 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany (dałam 30%) 1 kg rabarbaru 6 - 8 łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub innego) 1 łyżka cynamonu bułka tarta Kruszonka 185 gram mąki pszennej 100 gram cukru 125 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego Zagnieść składniki i odstawić do lodówki.  Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek i cukier puder przesiewamy(...)Spód ciasta smarujemy dżemem truskawkowym. Możecie dać inne, ja miałam akurat ten :) Odcedzony rabarbar mieszamy z 1-2 łyżkami cukru, 1 łyżką cynamonu i 1 -2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy go na dżem, a wierzch posypujemy kruszynkami. 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 30 - 40 minut.  Smacznego

Kuchnia smaków
Kofta indyjska 186

konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka, bułka tarta sól, pieprz, olej Wszystkie składniki wymieszać, ugnieść, uformować kuleczki. Kuleczki obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju. Sos do kofty: 2 łyżki przecieru pomidorowego + 2 łyżki jogurtu - wymieszać. Podgrzać w garnuszku. Smacznego! Przepis, zdjęcia, wykonanie

Kuchnia smaków
Roladki z serem w panierce z borowików, cebulki i amarantusa 222

kurczaka Sól Pieprz Olej do smażenia Panierka: 15 g suszonych borowików  SKWORCU 0,5 szklanki   prażonej cebulki FANEX 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 5 łyżek bułki tartej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 jajko Filet z kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych(...)oczkach. Układamy na każdym płacie po kilka łyżeczek, zwijamy na kształt roladki (ciasno dociskając brzegi). Panierka: Borowiki mielimy na drobny pył. Cebulkę blendujemy na sypko. Wszystko mieszamy z bułką tartą i amarantusem. Każdą roladkę obtaczamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w panierce. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej panierki. Gotowe roladki smażymy na rumiano

VioletoweKucharzenie
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 174

kilograma mięsa mielonego z szynki 1 kajzerka Pół pęczka szczypiorku 1 łyżeczka musztardy 1 jajko Sól, pieprz 0,5 słoika suszonych pomidorów z ziołami OLE! Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy, umyty szczypiorek drobno siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, posiekany szczypiorek, jajko, musztardę(...)Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Suszone pomidory odsączamy z oleju, z mięsa formujemy małe owalne kotleciki, w każdy kotlecik faszerujemy suszonymi pomidorami. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Bajeczna Kuchnia