Składniki: 300g mąki krupczatki 125g masła 120g cukru pudru 80g śmietany 18% 3 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 500g startych jabłek (lub więcej, jeśli chcecie, żeby ich warstwa była nieco grubsza) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przełożyć miękkie masło, żółtka oraz(...)piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, podpiec przez około 20 minut - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić - starte jabłka delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku - wystudzone ciasto posypać bułką tartą, na nią wyłożyć jabłka, wyrównać - jabłka przykryć drugą częścią ciasta: należy je delikatnie rozsmarować na jabłkach, najlepiej mocząc łyżkę w zimnej wodzie, ułatwi to rozprowadzenie ciasta - formę z ciastem
Smakołyki Berenikipisać, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Składniki (na ok 14 szt.): naleśniki ( przepis ) pieczarki 500-700 g cebule 4 średnie szt. ziemniaki 1 kg bułka tarta jajka 2 szt. sól i pieprz masło 1 łyżka Pierwszym krokiem są naleśniki . Gdy już wszystkie będą usmażone zabieram się za farsz. Ziemniaki obieram i gotuję(...)mieszam. Teraz zostaje już tylko pozawijać. Na górnej części naleśnika układam farsz, zawijam od górny a następnie boki i zwijam w rulon. Zanurzam w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podaję z surówką. I gotowe! Smacznego
Kuchnia Vikiłatwe do wykonania i jest tak wiele różnych możliwości 400 g ziemniaków 1/2 szklanki groszku konserwowego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę i ugnieść przy pomocy ubijaka do ziemniaków. Dwa jajka ugotować na twardo. Pokroić w drobną kostkę(...)pieprzu). Na koniec dodać groszek konserwowy i delikatnie wymieszać (tak żeby nie ugnieść groszku). Z masy formować ręką kotlety (uzyskałam 6 średniej wielkości kotletów) i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju
Bullioszczypta chili do smaku 1 duża ugotowana pierś z kurczaka może być mięso z rosołu 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka buła tarta do obtoczenia kulek 1 opakowanie serka śmietankowego topionego hochland Wykonanie : Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, masło rozpuszczamy i podsmażamy cebulę. Pierś z kurczaka drobno siekamy.Wszystko przekładamy(...)być lekko ostrawa bo kulki wyjdą mdłe. Na rękę nakładamy porcję ziemniaczaną robimy dołek i wkładamy kawałek topionego serka, dobrze zlepiamy tak jak pączka. Kulki obtaczamy w bułce tartej. Jeśli chcecie smażone to rozgrzewacie olej i smażycie z obydwu stron na złoty kolor, jeśli pieczone to przekładacie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczecie w temperaturze 190 stopni
Sama słodycz i szczypta chilijedno małe jajko (u mnie rozmiar M) - niewielka cebula - ząbek czosnku - łyżka musztardy - dwie łyżki wody - sól, pieprz, majeranek wg uznania - olej i łyżeczka masła do smażenia - bułka tarta i mąka do obtoczenia Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli. odstawić na chwilę do ostudzenia. Do miski włożyć mięso(...)łyżki wody i dokładnie wyrobić mięso. Im dłużej będziemy to robić, tym kotlety będą delikatniejsze. Wilgotnymi rękoma formować niewielkie, nieco spłaszczone kulki. Obtoczyć w mieszance mąki i bułki tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Gdy wszystkie kotlety są już usmażone wkładamy je ponownie na patelnie, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem
Cook&LoveSkładniki: Pulpety: - 0, 5 kg mięsa mielonego z indyka - cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki(...)warzywa zmiękną. 2. Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą i zeszkloną cebulę wymieszać ze sobą, dodać wodę i wyrabiać rękoma aż mięso przestanie się kleić. Dodać sól i pieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować kulki. Obtoczyć w mące
Cook&Lovesosie własnym - 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 3 duże cebule - sok z połowy cytryny - curry (zużywam zwykle 2/3 opakowania) - sól, szczypta chilli - jajko - 2 łyżki mleka - bułka tarta - olej do smażenia 1. Cebulę drobno siekam, szklę na oleju. 2. Dodaję odsączonego z wody tuńczyka, solę, dodaję część curry, dokładnie mieszam i smażę wszystko razem(...)etapie, kotlety pochłaniają sporo soli) 4. Gotową masę studzimy, następnie formujemy małe kuleczki. 5. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. 6. Kotleciki maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pyyyszne
Cook&Loveśliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, papryka olej do smażenia tarty oscypek do posypania Mięso obsmażyć na patelni, wlać nieco wody i poddusić. Przełożyć do większego garnka. Posypać solą, pieprzem, papryką. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w grubą
Czerwień i błękitkotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 1 duży brokuł 2 ziemniaki 100 gram sera typu feta 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych Lestello Sól, pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Broukła dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, pozostawiamy do ostudzenia. Ziemniaki obieramy kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie(...)brokuły, ziemniaki i ser fetę, wszystko rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko oraz płatki owsiane. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe okrągłe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniabułka tarta olej Sposób przygotowania: 1. Plastry pieczeni lub klopsa panierujemy jak mięso na schabowe, najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 3. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Anibył dla miłości Nie miłość dla chleba… Krzysztof Kamil Baczyński Na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem Zaczyn • 50g zakwasu, • 350g wody, • 250g mąki żytniej typ 720, • 100g tartego jabłka. Czas fermentacji 12 godzin Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 200g dyni startej na tarce o dużych oczkach, • 400g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 100g mąki żytniej typ 720, • 250g
Leśny Zakątek100g bułki tartej Marynata: 200ml jogurtu 1 jajko L 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 1. Filety kroimy na nieduże kawałki. Jogurt mieszamy z jajkiem, sosem sojowym i przyprawami. Filety zanurzamy w marynacie, odkładamy na minimum 30 minut. 2. Ser cheddar ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z posiekaną pietruszką i bułką tartą
Szefowa kuchniłyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy co powoduje ,że się nie skleja.Przed gotowaniem kaszę płuczemy w ciepłej wodzie. 2/3 szkl.kaszy gryczanej prażonej 2 cebule 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oleju 500g.mięsa wieprzowego lub wołowego 1 szkl.bulionu przypawa uniwersalna-przepis na blogu sól pieprz papryka czerwona sypka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i kroimy(...)gotujemy 30min.,przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszę zalewamy 1 i 1/3 szkl.wrzątku,solimy,i gotujemy 20min.Posiekaną cebulę dusimy na oleju,studzimy.Dodajemy do ugotowanej kaszy wymieszanej z bułką tarta,jajkiem,przyprawioną solą i pieprzem.Z masy formujemy placki i smażymy z obu stron na reszcie oleju na złoty kolor.Podajemy z gulaszem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki filet z dorsza, 1kg bułka tarta, 1 szkl przyprawa do ryb, 1/2 opak ziemniaki, 1kg tymianek, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka kminek mielony, 1 łyżeczka cząber, 1 łyżeczka słodka papryka, 1/2 łyżeczki olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy zimną wodą, solimy, wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu pozostawiamy na gazie jeszcze 3-4 minuty, odcedzamy, dodajemy(...)Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinę do lodówki. Rybę oraz ziemniaki wykładamy na natłuszczoną blaszkę z pieca. Do bułki tartej dolewamy oleju (około 1/3 szkl), tak aby powstało coś w rodzaju mokrego piasku. Obsypujemy rybę oraz ziemniaki. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180st, aż posypka będzie ładnie
Gotowanie moimi oczamiprowansalskimi i lubczykiem. Dzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte. 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem(...)każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola
VioletoweKucharzenie