tarta - 42848 przepisów (strona:999/2857)

Kotlet mielony ze śliwką. 118

bardzo ciekawego i oryginalnego smaku. 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Bułkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rozmoknięcia. Cebulę ścieramy na tarce wprost do mięsa. Należę do lobby ścierających cebulę,  taka w kostkę(...)dodajemy do masy mięsnej i ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rosół ( ten jest dużo lepszy niż woda) i ostatecznie doprawiamy. Na koniec jajko i 2 - 3 łyżki bułki tartej. Odstawiamy na chwilę aby sobie odpoczęło.  Śliwki wykładamy na sitko i przepłukujemy gorącą wodą. Na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa, na środku układamy 2 - 3 śliwki i wszystko razem dokładnie

Dieta moja pasja
Bułki mocno nadziane. 106

pieczywu całkiem nowego życia.  Ja wzorowałam się na tostach hawajskich i wyszło mi całkiem nieźle. 2 kajzerki 2 plastry szynki 2 krążki ananasa 2 pomidorki koktajlowe 3 - 4 łyżki tartego sera Bułki przekrawamy na pół tak na 3/4 ich wysokości.  Tak z góry jak i z dołu wydrążamy środek. Do dolnej części wkładamy plaster ananasa, w środek wciskamy(...)zaskoczymy nie tylko domowników ale i gości. A i pieczywo się nie zmarnuje.  Co się zaś tyczy resztek z bułek, te suszymy później traktujemy wałkiem i mamy domową tartą bułkę. Choć w tym przypadku wałkowaną

Dieta moja pasja
Kotlety z kiszonej kapusty, sezamu i kaszy manny. 170

jajka łyżka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu 2 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu sól i pieprz do smaku 0,5 szklanki kaszy manny tłuszcz do smażenia ewentualnie bułka tarta Kapustę odciskamy i siekamy aby była krótsza,  wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż będzie al dente. Na suchej patelni podsmażamy sezam, aż się zrumieni. Cebulę kroimy w kostkę(...)manny dać więcej. Formujemy kotlety i smażymy bardzo wolno na rozgrzanym tłuszczu. Tego tłuszczu może być naprawdę niewiele, tyle co zwilżona patelnia. Kto chce może obtoczyć kotlety w bułce tartej, ale wtedy  będą potrzebować więcej tłuszczu. Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach i można podawać. Podawać z czym kto chce, jako dodatek do ziemniaków, ryżu. Z sosem grzybowym

Dieta moja pasja
Kotlety czosnkowe z mortadeli nadziewane serem. 102

należy ona do najzdrowszych, to od czasu do  można się skusić. 0,5 kg mortadeli 2 jajka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szklanka tartego żółtego sera bułka tarta olej do smażenia papierowe ręczniki Mortadelę kroimy na plasterki jednakowej grubości i lekko rozbijamy. Raz że łatwiej nam będzie  ,, ogarnąć

Dieta moja pasja
Sypane ciasto ze śliwkami i budyniem. 154

śmietankowy lub waniliowy na 0,75 l Oraz:  kg śliwek węgierek łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę i inne składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy razem, aż powstanie drobny żwirek. Tortownicę (20 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Trzy czwarte mącznej masy wysypujemy na spód formy. Ze śliwek usuwamy pestki, układamy ciasno

Dieta moja pasja
Kućmok, babka ziemniaczana, kartoflak, jabcok albo jeszcze inaczej. 379

boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków cebula jajko 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku ząbek czosnku 200 g kiełbasy sól i pieprz do smaku olej 2 łyżki bułki tartej Sos: 150 g serka ( np Bieluch) 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz cayenne według smaku 3 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku  Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem(...)koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Można ją także podsmażyć z cebulą na patelni i dopiero dodać do masy. Naczynie do zapiekana smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną, lekko ubijamy, tam gdzie wystają kawałki wędliny wciskamy je głębiej, aby powierzchnia była równa i gładka. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiamy temperaturę na 180 stopni

Dieta moja pasja
Burger z ciecierzycy 105

płatków ryżowych oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie, wszystko ze sobą świetnie grało. Przy okazji wizyty w Kauflandzie natrafiłem na bułkę tartą chrupiącą(...)bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc nie mogłem nie skorzystać… porwałem paczkę z zamiarem użycia do burgerów. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej bułki tartej lub nawet mąki, ale jeśli masz akurat ten sklep niedaleko siebie, to warto przetestować temat. Artykuł Burger z ciecierzycy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Szarlotka 183

łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka(...)Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.  Pianka: Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone z żółtym serem 174

sera żółtego, np. w jednym kawałku 1 szklanka letniej wody lub mleka kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ser żółty pokroić w zgrabną kostkę. Czerstwą bułkę namoczyć w letnim mleku lub wodzie. Lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Do miski przełożyć mięso mielone. Wbić jajko(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanego mięsa mielonego formować kolety. Na środek położyć kostkę żółtego sera. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia, nie można ich przebijać, ponieważ wypłynie z nich żółty ser.  Smażenie

Ugotować
Klopsy z jajek idealne na piątkowy obiad :) 141

pieprzem. Masa musi być dobrze doprawiona to jest gwarancją, że będą pyszne. Na talerz wsypać bułkę tartą. Dużą łyżką nabrać masę jajeczną i położyć na bułce tartej. Następnie odwrócić na drugą stronę. W dłoniach uformować klopsy. Po obtoczeniu w bułce, klopsy się dobrze skleją. Na rozgrzaną patelnię z olejem położyć klopsy. Smażyć na średnim ogniu z obydwu

Kuchnia Pokoleń
Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą 190

awokado, cebula, pomidor, rukola na burgery :  400g pieczarek 2 puszki fasoli ( może być również ugotowana) 1 cebula 1-2 duże ząbki czosnku 3-4 łyżki otrębów bułka tarta sos sojowy pieprz, sól przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku) Przygotowanie :   Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się(...)się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy aż zrobią się lekko chrupkie na wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości, układamy razem

zdrowa vege kuchnia
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM PIECZARKOWYM 166

szklanki mąki pszennej * 1/4 cebuli * 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki * garść startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * 1 żółtko * sól i pieprz do smaku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia * około 400 g farszu pieczarkowego Wykonanie: Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić podsmażyć na złoty kolor, dodać do ziemniaków. Następnie dodać(...)żółtko jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Od masy ziemniaczanej odrywać małe kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, ułożyć farsz pieczarkowy, zlepić formując kształt krokietów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.  Można podać z ulubionym sosem bądź gulaszem i surówką

Zrób to smacznie
Schabowy zapiekany z pieczarkami 180

pszenna bułka tarta jajko dodatkowo: bazylia i papryka piri piri Przygotowanie: Schabowe rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron. Następnie obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki i cebulę obieramy - kroimy w plasterki (pieczarki) i piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką. Przesmażone warzywa rozkładamy

Alutka-Gotuje
Domowe kotlety sojowe 114

około 8 kotletów): ok 350 g soi 2 duże cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa tymianek, pietruszka bułka tarta Przygotowanie Na wieczór przed przygotowaniem kotletów soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)przyprawy. Przypraw nie szczędzimy, gdyż soja sama w sobie jest dość mdła. Następnie dodajemy jajka i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą to być otręby) i smażymy na oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 156

Paprykę kroję w małe paseczki. Cebulę i pozostałe składniki również kroję w kostkę. Filet z kurczaka gotuję, studzę i kroję w kostkę. Wszystkie składniki łączę ze sobą, dodaję kukurydzę, tarty ser i składniki sosu. Mieszam dokładnie, doprawiam

Gotowanie Patki