tarta - 42848 przepisów (strona:1000/2857)

Klopsy z jajek idealne na piątkowy obiad :) 141

pieprzem. Masa musi być dobrze doprawiona to jest gwarancją, że będą pyszne. Na talerz wsypać bułkę tartą. Dużą łyżką nabrać masę jajeczną i położyć na bułce tartej. Następnie odwrócić na drugą stronę. W dłoniach uformować klopsy. Po obtoczeniu w bułce, klopsy się dobrze skleją. Na rozgrzaną patelnię z olejem położyć klopsy. Smażyć na średnim ogniu z obydwu

Kuchnia Pokoleń
Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą 190

awokado, cebula, pomidor, rukola na burgery :  400g pieczarek 2 puszki fasoli ( może być również ugotowana) 1 cebula 1-2 duże ząbki czosnku 3-4 łyżki otrębów bułka tarta sos sojowy pieprz, sól przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku) Przygotowanie :   Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się(...)się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy aż zrobią się lekko chrupkie na wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości, układamy razem

zdrowa vege kuchnia
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM PIECZARKOWYM 166

szklanki mąki pszennej * 1/4 cebuli * 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki * garść startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * 1 żółtko * sól i pieprz do smaku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia * około 400 g farszu pieczarkowego Wykonanie: Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić podsmażyć na złoty kolor, dodać do ziemniaków. Następnie dodać(...)żółtko jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Od masy ziemniaczanej odrywać małe kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, ułożyć farsz pieczarkowy, zlepić formując kształt krokietów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.  Można podać z ulubionym sosem bądź gulaszem i surówką

Zrób to smacznie
Schabowy zapiekany z pieczarkami 180

pszenna bułka tarta jajko dodatkowo: bazylia i papryka piri piri Przygotowanie: Schabowe rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron. Następnie obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki i cebulę obieramy - kroimy w plasterki (pieczarki) i piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką. Przesmażone warzywa rozkładamy

Alutka-Gotuje
Domowe kotlety sojowe 114

około 8 kotletów): ok 350 g soi 2 duże cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa tymianek, pietruszka bułka tarta Przygotowanie Na wieczór przed przygotowaniem kotletów soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)przyprawy. Przypraw nie szczędzimy, gdyż soja sama w sobie jest dość mdła. Następnie dodajemy jajka i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą to być otręby) i smażymy na oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 156

Paprykę kroję w małe paseczki. Cebulę i pozostałe składniki również kroję w kostkę. Filet z kurczaka gotuję, studzę i kroję w kostkę. Wszystkie składniki łączę ze sobą, dodaję kukurydzę, tarty ser i składniki sosu. Mieszam dokładnie, doprawiam

Gotowanie Patki
Klopsiki po szwedzku z żurawiną i ziemniaczanym puree 146

smaczne i pożywne, a na dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne łyżki bułki tartej 1 średni ugotowany ziemniak 1 mała cebula 1 jajko 2 łyżki śmietanki UHT 18% sól pieprz 2-3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej(...)warzywnego) sól pieprz Puree ziemniaczane: ok. 500 g ziemniaków 1 łyżka masła ok. 1/3-1/2 szklanki mleka sól Dodatkowo: słoiczek żurawiny Wykonanie: Klopsiki: Do niedużej miseczki wlewamy śmietankę, dodajmy bułkę tartą i mieszamy ze sobą. Następnie dokładamy ugotowanego, przestudzonego ziemniaka i rozgniatamy go widelcem. Wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni

MyCookBook.pl
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 164

czosnku lub 1 cebula pokrojona drobno i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku 1 łyżka majeranku sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną wcześniej w mleku(...)Studzimy. Porcje przygotowanego mięsa na kotlety rozpłaszczamy na dłoni, układamy na środku ok. łyżeczkę farszu z pieczarek, przykrywamy farsz masą mięsną i sklejamy całość. Obtaczamy uformowane kotlety w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego! The post Kotlety mielone faszerowane pieczarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada ze szpinakiem 140

ziemniak 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu szczypta hyzopu szczypta oregano pieprz sól pieprz ziołowy staropolski 150 g szpinaku pół małej cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz podwędzany bekon w plastrach Szpinak przysmażamy z cebulką i czosnkiem aż do odparowania nadmiaru płynu, studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy starty na tarce ziemniak, bułkę tartą i przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Filet z mintaja po węgiersku 203

świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka       Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie

Kolorowa kuchnia Elki
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 95

ciepło i na zimno. Do przygotowania rolad potrzebujemy: nadzienie – 2 łyżki bułki tartej – czubata łyżka chrzanu (najlepiej żeby był ostry, ewentualnie można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać z chrzanem ze słoika) – kawałek masła – suszoną żurawinę W misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka

Szybko Tanio Smacznie
Kanie panierowane 137

smak, który dłuuugo się pamięta...  A Wy lubicie kanie? 3 kanie (duże) sól, pieprz Panierka: mąka pszenna do obtaczania 1 jajko 2-3 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Kapelusze grzybów należy dokładnie(...)umyć i osuszyć. (Można też wymoczyć w mleku.) Następnie każdą kanię oprószyć solą oraz pieprzem i kolejno obtoczyć z mące, jajku roztrzepanym z mlekiem, a na końcu w bułce tartej. Smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu - do momentu aż będą miękkie i przyrumienione. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
PIZZA Z FRANFUTERKAMI 112

mąkę oraz suszone zioła i przyprawy. Wyrabiam. W razie gdyby ciasto bylo nadal wilgotne i nie kleiło się dosypuję mąkę. Formę na pizze polewam olejem i posypuję bułka tartą. Następnie(...)rozprowadzam ciasto. Ja lubię ciasto cienkie więc kładę ciasto jak najcieniej się da. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym następnie posypuję pieprzem i bazylią. Kolejno kładę drobno pokrojone pomidory. Następnie posypuję tartym serem. Cebulę, ogórki kroję bardzo drobno posypuję pizzę. Następnie franfuterki kroję w kawałki i na koniec posypuję pizzę. Wkładam do piekarnika na 30 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Krokiety z makrelą wędzoną 190

tarta do panierowania 2 jajka olej do smażenia Na każdy naleśnik nałożyć farsz rybny i zawijać w koperty. Krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron aż będzie rumiany. krokiety z wędzoną makrelą

O kuchni z uczuciem
Przekąska na Halloween - kotleciki mumie 229

gałązek natki pietruszki średnia cebula 5 łyżek bułki tartej pieprz do smaku ok 12 czarnych oliwek ok 8 plasterków wędzonego boczku keczup wykałaczki Wykonanie: 1. Cebulę bardzo drobno posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju. 2. W misce połaczyć składniki kotlecików - mieso mielone, jajko, posiekana natkę pietruszki, przestudzoną cebulę i bułkę tartą. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą, zwartą masę

Atlas Smaków