cytryny * pół natki koperku drobno posiekany * łyżeczka soli * 3/4 szklanki mąki * 3/4 szklanki bułki tartej * 2 jajka * olej do smażenia Wykonanie: Dorsza skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10-15 minut. W jednej misce rozklepać 2 jajka. w drugiej zmieszać ze sobą mąkę, bułkę tartą, sól i posiekany koperek, wymieszać. Kawałki ryby moczyć w jajku następnie
Zrób to smaczniefurorę! Polecam! SKŁADNIKI: * starta cukinia – 2 szkl * duże jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * mąka pszenna – 2 czubate łyżki * bułka tarta – ok. 0,5 szkl * olej do smażenia * sol, pieprz DODATKOWO: * jogurt naturalny – ok. 150 g * czosnek – 2-3 ząbki * szczypiorek * sól(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Startą cukinię odsączamy z nadmiaru wody,a wkładam do miski Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną cebulę oraz czosnek, doprawiamy do smaku. Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i na głębokim oleju smażymy na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym ( jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i odrobiną soli ). Smacznego
Ostra na Słodkodają baaaardzo aromatyczne danie: świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, curry, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, lubczyk, świeżo zmielona w moździerzu lub ugnieciona kolendra żółty tarty ser do posypywania zapiekanki + natka pietruszki masło klarowane do smażenia mięsa Wykonanie: Na patelni z masłem przesmaż mięso razem z cienkimi plasterkami pieczarek i cebulą pokrojoną w kostkę(...)zapiekanki). W razie czego dopraw do smaku, to ostatni i najlepszy moment na poprawki;) Naczynie żaroodporne (ja użyłam takiego o wymiarach 35 x 25) wypełnijcie farszem mięsno - makaronowym. Posypcie tartym serem. Pieczcie w temp. 180C przez 30 - 35 minut na środkowej półce bez termoobiegu grzanie góra - dół. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikoniecznie ,zapraszam do wypróbowania i napisania w jakiej formie została podana . SKŁADNIKI 1 bukiet brokuła 3 jajka 1 ząbek czosnku 15 dag sera żółtego bułka tarta olej(...)smażenia Wykonanie Brokuły myjemy i gotujemy aż będą miękkie ,po ugotowaniu rozdrobnić widelcem i odstawić do wystygnięcia . Następnie do ostygniętych broków dodajemy 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, starty ser żółty ,ząbek czosnku starty ,pieprz sól do smaku . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę i formujemy kuleczki i w jajku i w bułce obtaczamy i smażymy na głębokim
Mój Smakzdjęciu smakuje super . Składniki 0,5 kg fasolki szparagowej 3 łyżki bułki tartej 1 duża łyżka masła 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki(...)miękkości .Kiedy fasolka nam się ugotuję , na rozgrzaną patelnie rozpuszczam łyżkę masła i dodaje czosnek starty na tarce i posiekaną pietruszkę i wszystko razem mieszam i dokładam bułkę tartą oraz fasolkę , doprawiam solą i pieprzem według uznania i wszystko delikatnie razem mieszam i gotowe . Super dodatek do obiadu i nie tylko
Mój Smakzależności od preferencji można zastąpić indykiem) 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka 5-6 ząbków czosnku przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, maggi olej do smażenia bułka tarta Sposób przyrządzenia: Bułki namaczamy godzinę wcześniej w wodzie. Cebulę podsmażamy na patelni na złoty kolor. Mięso mielimy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy cebulę, (niektórzy też mielą(...)maggi, to właśnie one przesądzają o wyjątkowym, i odmiennym od typowego mielonego, smaku naszych kotlecików. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej wyrabiając ręką, formujemy kotlety średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na niewielkim ogniu, tak żeby nie przypalić, ale dobrze usmażyć mięso. Gotowe, smacznego! p.s. przy okazji patent na odgrzewanie kotletów następnego dnia
Aromatyczne Podróżekotleciki rybne Kotleciki rybne Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”. Składniki: 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj 1 czerstwa bułka bułka tarta do panierowania 1/2 szklanka mleka 1 jajko 1 cebula koperek szczypiorek czosnek przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi olej do smażenia Sposób przygotowania(...)złoty kolor i dodać do masy. Wbić jedno jajko, doprawić solą , pieprzem ,odrobiną maggi, koperkiem , czosnkiem (zmiażdżonym w prasce) i szczypiorkiem.. Uformować kotleciki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu. kotleciki rybne Można podawać je z sosami, sadzonym jajkiem z dodatkiem sałaty czy pomidorów. Smacznego
Aromatyczne Podróżewygodne, bo łatwe do podgrzania. Istotna uwaga - ten kurczak jest naprawdę lekki - gotowany. Nawet nie widział patelni :) A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 6-8 porcji 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 szkl. bulionu z kury 1 puszka
Posadzone i zjedzoneszczelnie folią aluminiową i włożyć do lodówki do przegryzienia. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski duża prostokątna blacha Ciasto: 1 kostka masła 500 g mąki 150 g cukru 1 jajko 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu (lipowy, akacjowy
Posadzone i zjedzonewyszło:) Polecam! Cordon Bleu ze schabu 4 sztuki 8 cienkich plastrów schabu bez kości 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego 1-2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki sól pieprz Mięso oczyścić z tłuszczu i cienko rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić(...)lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę, na szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie przypalone z zewnątrz i surowe
Posadzone i zjedzonechrzanem. Ułatwiłam sobie zadanie i użyłam chrzanu ze słoiczka kupionego w dobrym sklepie ze zdrową żywnością. Warto kupić chrzan, który z w składzie ma jedynie: chrzan tarty, cytryna, cukier, sól, olej. Buraki podłużne były tak słodkie(...)musiałam dosładzać ćwikły. Taką ćwikłę można nałożyć do słoiczków i zapasteryzować. Ćwikła z chrzanem 500 g buraków (zwykłych lub lepiej - podłużnych) - około trzech sztuk około 4 łyżek tartego chrzanu sok z połowy cytryny 1 łyżka octu z białego wina ewentualnie cukier do smaku Buraki umyć, każdy zawinąć osobno w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym
Posadzone i zjedzoneplastrów natka pietruszki( listki) kurki ugotowane i podsmażone z 3 ząbkami czosnku odrobiną soli i pieprzu 800 g Dodatkowo: ryż 2 woreczki jajko 2 szt bułka tarta ( starłam ususzone dwie bułki) sól i pieprz do smaku szpinak mrożony 2 łyżki Krok 1 Kurki myjemy,kroimy na mniejsze części i gotujemy je na patelni , a następnie(...)mielimy albo ścieramy na tarce, dodajemy do niej szpinak rozmrożony, mieszamy( zrobiłam to dzień wcześniej aby wyschło) Krok 5 Roladki maczamy w jaju,mące i na końcu w bułce tartej. Smażymy , a jak trzeba to jeszcze dusimy mięsko .Podajemy z ryżem i kurkami usmażonymi. Danie rewelacja wyszło
Różowa kuchniapieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym
zadanie-gotowanieczerwonej fasoli 3 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka sól szczypta cukru i pieprzu ziołowego 2 łyżki domowego maggi sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie płuczemy na sicie zalewamy świeżą wodą dodajemy magii(...)przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy
Miód i pieprzMieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy – smakując(...)mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego (zielonego) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3-4 czubate łyżeczki majeranku 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy kukurydzianej do wysypania formy
Karo in the Kitchen