tarta - 42848 przepisów (strona:1001/2857)

Pampuchy z truskawkami 168

około 40 minut do wyrośnięcia.   Nadzienie:  2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek  2- 3 łyżki cukru  1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą.     Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach

Kolorowa kuchnia Elki
Paluszki z cukinii (bezglutenowe) 152

nieduża cukinia  2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek wody 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki chilli sól, pieprz bułka tarta  olej Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki (można również pominąć ten proces) i kroimy na podłużne paski. Jeżeli używamy mocno dojrzałej i dużej cukinii należy także wydrążyć środek(...)pestkami.  Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koperek, chilli, pieprz i sól. W przygotowanej miksturze obtaczamy paski cukinii, a następnie w bułce tartej. Paluszki smażymy na patelni do momentu aż się zarumienią lub pieczemy na posmarowanej olejem blasze ok. 20-30 min (pamiętajmy, aby po ułożeniu wierzch paluszków skropić olejem, żeby skórka ładnie

Bananowe Pole
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 127

jajko sól na farsz 1 szalotka 500 g pieczarek 300g świeżego szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać(...)gładkiej masy. Na koniec wsypać starty ser i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki, które zwijać w krokiety. Każdy zamoczyć w mleku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor

Kuchnia w opałach
Co zrobić, aby kotlety mielone nie przypalały się podczas smażenia. 4877

nasze kotlety mielone nie przypalały się podczas smażenia trzeba zamiast obtaczać je w bułce tartej obtoczyć je w kaszce kukurydzianej średniej. Kaszka kukurydziana nie przypala się tak szybko jak bułka tarta, izoluje ona także mięso od dna patelni. Mielone obtoczone w kukurydzianej kaszce jest zdrowsze i ma ładny złocisty kolor. Sprawdziłem, polecam

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet rybny 208

ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula 100 g masła 2 jajka eko 3/4 szklanki płatków jaglanych lub bułki tartej sól, pieprz do smaku wywar do parzenia ryby : 6 szklanek wody, 1 mała cebula, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny(...)dodać jajka i płatki jaglane. Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremek, wierzch pasztetu wygładzić, posmarować olejem i posypać ziarenkami kolorowego pieprzu. Pasztet piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż jego wierzch się

Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 137

przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na karpia. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego(...)łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. P o zdjęciu z patelni, gorącą ryb ę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie

Codziennik Kuchenny
Karp smażony z sosem szarym 170

Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl(...)łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło

Codziennik Kuchenny
Pulpety z kapustą pekińską z prodiża 304

jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia koperek do posypania Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno kapustę pekińską, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować

O kuchni z uczuciem
Kotlety sojowe ” Jing-jang „ 278

szklanki bułki tartej olej do smażenia Suche kotlety sojowe , zalewamy bulionem , dodajemy do nich cukier, czosnek, sos sojowy i całość doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do czasu ,aż w kotlety będzie można swobodnie wbić widelec . Odławiamy z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia . Teraz , kiedy kotlety już przestygły , rozbijamy jajka jak do kotletów schabowych . Bułkę tartą , łączymy z sezamem

Ogrodnik w podróży
Spaghetti pomidorowe z kiełbasą i oliwkami 160

czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, cząber, łyżeczka suszonych pomidorów łyżka cukru pudru oliwa z oliwek do podsmażenia sosu kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki tarty ulubiony twardy ser do posypania, ja użyłam parmezanu Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojone w kostkę: kiełbasę oraz cebulę. Gdy kiełbasa będzie lekko zarumieniona a cebula zeszklona dodaj(...)przekrojone w pół oraz łyżkę cukru pudru. Mieszaj. W osolonej wodzie ugotuj al dente makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, wymieszaj dokładnie i nakładaj;) Posyp tartym serem, udekoruj smaczną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego moi drodzy

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki w makaronie cannelloni 168

rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć(...)jakiś czas mieszając. Zestawić do przestudzenia. Makaron nadziać gotowym farszem (najłatwiej ustawić makaron pionowo i nadziewać przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron. Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem

Bullio
Rolada jabłkowa 200

łyżki bułki tartej cynamon Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą

Cynamonowe szczęście
Krokiety z pieczarkami i serem 150

rodzinnego domu - farszem z kapustą i grzybami. Dziś farsz z pieczarek i sera z dodatkiem świeżego koperku. Składniki: 6 naleśników 600 g pieczarek 120 g tartego żółtego sera 1 średnia cebula bułka tarta do panierki jajko sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk garść świeżego koperku drobno posiekanego masło klarowane Przygotowanie: Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu 1029

Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 brokuł (ok. 500g) 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia […] The post Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Schabowy. Kotlet schabowy. 215

widoczna poniżej. Postępuj zgodnie ze wskazówkami widocznymi na rycinie, a sukces gwarantowany. A zatem posól mięso, obtocz w mące z przyprawami, zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak opanierowany kotlet, smaż aż do zrumienienia z obu stron. Nim obrócisz delikwenta na drugą stronę, wkrój trochę cebuli, niech się smaży razem z nimi. Jej aromat przejdzie(...)Zapewne każdy widział jak jego mama lub babcia robiła take kotlety. Nasz narodowy klasyk obiadowy. I zapewne w wielu domach robi się je ciut inaczej. Jedni mogą łączyć bułkę tartą z mąką już na wstępie. Inni użyją innych przypraw i zwieszają je z jajkiem. Czasem też właśnie namoczone w przyprawionym, rozkłóconym jajku mięso leżakuje przez noc w lodówce

Karczma Honorietty