tarta - 42848 przepisów (strona:992/2857)

Krokiety z kaszą gryczaną i serem 175

mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Farsz: 200 gram kaszy gryczanej Młyny Stoisław 300 gram sera białego 2 cebule Olej do smażenia Dodatkowo: 2 jaka  Bułka tarta do panierowanie Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)soli, wlewamy mleko i olej, wszystko miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, składając boki zwijamy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Bajeczna Kuchnia
ZAPIEKANKA Z KASZĄ ORKISZOWĄ ORAZ KURCZAKIEM 151

garnku o grubym dnie roztapiam masło. Następnie dodaję stopniowo mąkę. Mieszam ok 1 minuty. Po upływie tego czasu wlewam mleko i dodaję przyprawy. Mieszam ok 1 min i dodaję tarty ser. Mieszam aż sos będzie gęsty.  W naczyniu do zapiekania przekładam farsz a następnie polewam sosem.  Na koniec całość posypuję EVITA Estragonem.  Smacznego

Gotowanie Patki
MINTAJ W CEBULOWEJ PANIERCE 141

pieprz do smaku 2 jajka 100 ml mleka 100 g bułki tartej 100 g cebulki prażonej Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE :  Filety z mintaja solę i pieprze z obu stron. Do jednej miseczki wbijam jajka, dolewam mleko i rozbijam widelcem. W drugiej miseczce wsypuję bułkę tartą i prażoną cebulkę. Mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Filet

Gotowanie Patki
Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną w cytrynowo - koperkowym sosie 122

Składniki 5 jajek szklanka kaszy jaglanej kilka suszonych pomidorów 1 surowe jajko bułka tarta sól, pieprz, lubczyk 200 ml śmietanki sok z połowy cytryny sól, pieprz kilka gałązek koperku szczypta cukru (opcjonalnie) Przygotowanie Pięć jajek ugotować na twardo (od zagotowania wody 8 min). Ostudzić i obrać. Do dwóch szklanek gotującej, posolonej wody wsypać(...)szklankę kaszy jaglanej i gotować ok 15 min. Suszone pomidory pokroić i zmieszać z jajkami i kaszą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej, zagnieść i formować kotlety. Smażyć na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Do garnka wlać sok z cytryny - lekko zredukować. Następnie wlać śmietankę, przyprawić i trzymać

Gaździnka warzy
Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia 120

kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać. Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej(...)wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę. doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki. Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia. piec

Gotowanie jest łatwe
Roladki drobiowe z selerem naciowym, boczkiem i mozzarellą 118

mleko 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka sól 1/2 łyżeczki pieprz do oprószenia olej do smażenia woda ok. 1/3 szkl. do podlania bułka tarta ok. 1/2 szkl.  Metoda: Filety umyć, osuszyć i przekroić zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca. Rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem(...)bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą ,pieprzem i czosnkiem. Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor. Kiedy się zrumienią podlać wodą i chwilę dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje

Kuchnia Paulettes
KOTLETY RYBNE Z MARCHEWKĄ I PIETRUSZKĄ 121

marchew ugotowana na pół miękko 2 szt.  natka pietruszki 1 garść kajzerka 1 szt. sól 1 łyżeczka kucharek 1/2 łyżeczki sok z cytryny 1 łyżka bułka tarta do panierowania pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki  olej do smażenia 1/2 łyżeczki masła Metoda: Filety pokroić na mniejsze części, usunąć ości i zmielić na drobnych oczkach w maszynce(...)cytryny i kucharkiem.  Marchew drobno posiekać. Dodać do ryby. Dokładnie wymieszać.  Na mokre dłonie nabrać zmieloną rybę. Uformować kotleciki podłużne, lekko przypłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.  Na rozgrzany olej z masłem układać kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym

Kuchnia Paulettes
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 225

olej 1 łyżka szczypta soli Farsz: szpinak mrożony 600 gram  mozzarella 2 kulki czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia jaja 2 szt.  Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta(...)układamy 1-2 łyżki mozzarelli. Zwijamy najpierw boki do środka a następnie zwijamy całą roladkę- krokieta.  Jaja rozbełtać. Krokiety najpierw zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej.  Układać na rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy

Kuchnia Paulettes
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 225

olej 1 łyżka szczypta soli Farsz: szpinak mrożony 600 gram  mozzarella 2 kulki czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia jaja 2 szt.  Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta(...)układamy 1-2 łyżki mozzarelli. Zwijamy najpierw boki do środka a następnie zwijamy całą roladkę- krokieta.  Jaja rozbełtać. Krokiety najpierw zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej.  Układać na rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy

Kuchnia Paulettes
Wegański pasztet z warzyw z zupy 172

przypadku był to: 1 mały seler, pęczek natki pietruszki, 1 cebula, 1 marchewka 1 woreczek kaszy gryczanej lub 100 g 4 łyżeczki chrzanu 2 surowe marchewki 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cebula przyprawa do ryb, sól ziołowa, słodka papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie,  Wykonanie: 1. Warzywa z zupy miksujemy na gładką masę(...)Cebulkę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor.  5. Do masy z warzyw dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, startą marchewkę, usmażoną cebulkę, dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną, 4 łyżeczki chrzanu i doprawiamy przyprawami. Około 2 łyżeczki przyprawy do ryb, 1 łyżeczkę soli ziołowej, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich 1 łyżeczkę papryki słodkiej i dodatkowo

Mój pomysł na
Śledzie panierowane w marynacie 171

śledzi świeżych cytryna sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia na zalewę 1,5 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 duza cebula 1 marchewka ziele angielskie pół łyżeczki oregano listek laurowy 1 łyżeczka gorczycy białej 4 kawałki pomidora suszonego Śledzie myjemy i osączamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny(...)przygotowujemy zalewę. Cebulę i marchewkę kroimy na plasterki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą i octem. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy pod przykryciem . Śledzie Panierujemy w mące, jajku i buce tartej, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu, przekładając cebulą i marchewką z zalewy. Na koniec wlewamy całą zalewę i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Po ok 3 dniach marynowane

Gotowanie jest łatwe
Uszka wigilijne 203

potrzebuje ona mniej wody. Najprawdopodobniej do uzyskania pożądanej konsystencji potrzeba będzie ok. 2 szklanek. ** w przypadku wyboru oleju, farsz może być nieco rzadki - wtedy należy go zagęścić odrobiną bułki tartej, przy maśle nie jest to konieczne. Do naszego farszu użyliśmy masła, jednak dla osób mocno dbających o postny charakter Wigilii polecamy olej. Ciasto zagniatamy, podobnie jak na pierogi. Staramy(...)cebulą i masłem. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, do zgęstnienia.  W przypadku użycia oleju zamiast masła, dopiero po schłodzeniu zagęszczamy bułką tartą, inaczej farsz może stać się za gęsty. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i wypełniamy farszem. Zlepiamy jak pierogi i łączymy ze sobą końce. Uszka gotujemy w osolonej wodzie

Kuchnia od dwojga
Błyskawiczny piątek - Klopsy z szynki wieprzowej z cynamonem 143

600g mięsa mielonego z szynki wieprzowej  * sól, pieprz * łyżeczka cynamonu  * cebula, czosnek * łyżka bułki tartej * jajko * tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Mięso dobrze wymieszać z przyprawami. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, dodać do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą. Wyrobić masę, formować klopsy i obsmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podlać

Magiczne Życie Marty
SZASZŁYKI WIEPRZOWE Z SEREM 147

robię szaszłyki , które zapiekam w piekarniku lub na patelni.O to jeden z nich,prosty i smaczny.Pycha!. 30 dag.karkówki pokrojonej w większą kostkę 20 dag.żółtego sera bułka tarta oliwa(...)sól pieprz papryka czerwona sypka ostra papryka czerwona sypka ************************************* Mięso przyprawić,ser żółty pokroić w kostkę tak jak mięso.Mięso i ser nabijać na szpadki na przemian.Obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego oliwą.Zapiekamy w 160 stopniach do miękkości.Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 149

dente 2 średnie jabłka duża cebula por biała część 300 g wędliny szklanka żółtego sera łyżka majeranku sól  i pieprz do smaku łyżka masła i bułka tarta do formy Ze składników zagniatamy ciasto, tej wody to tyle ( ja dałam 4 łyżki) aby ciasto się ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki(...)studzimy. Na spód wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy ( 28 cm), ścieramy połowę ciasta. Lekko ugniatamy i układamy dość grube plastry ziemniaków. Oprószamy solą i pieprzem oraz majerankiem, przykrywamy połową tartego sera. Na ser dajemy por z cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych  jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę

Dieta moja pasja