tart pisaliśmy już wielokrotnie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zazwyczaj pod ręką mamy wszystkie składniki niezbędne do ich przyrządzenia. I, co najważniejsze w tym tygodniu, powstają w piekarniku. Tarta z mięsem mielonym i cukinią jest daniem sycącym i bardzo smacznym. Nadzienie doprawione kminem oraz curry jest bardzo aromatyczne. Przyprawy te otrzymałam w prezencie jako pamiątkę z podroży(...)Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie
zadanie-gotowanieplastry karkówki , grubości 1,5 cm – około oczywiście 8 pieczarek 1 mała cebula garść startego żółtego sera – najlepiej jakiś łagodny sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów 2 jajka Każdy plaster karkówki , rozbijamy najcieniej jak się da , solimy , pieprzymy i odkładamy na bok . Pieczarki i cebulę drobno siekamy , solimy , pieprzymy , podsmażamy do całkowitej miękkości(...)każdy plaster karkówki, kładziemy z jednego brzegu , łyżkę farszu , przykrywamy dowolną ilością sera i zamykamy ( składamy oba , brzegi razem ) . Dociskamy dłońmi ,delikatnie i obtaczamy w jajku , później w bułce tartej , także lekko dociskając i formując , zgrabne poduszeczki . Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka zrobi się złota i chrupiąca . Smacznego Post „Bizony” nadziewane kotlety
Ogrodnik w podróżykromek, farsz: pieczarki 350 g, cebula 1 szt, mozzarella 100 g, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, dodatkowo: jajko 1 szt, bułka tarta do obtoczenia, papryka słodka mielona pół łyżeczki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, (nie obieramy), ścieramy(...)pieczarkowy i jeden pasek sera. Zwijamy w rulon. Do roztrzepanego jajka dodajemy paprykę w proszku i mieszamy. Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, następnie odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patipiersi z kurczaka przyprawa do shoarmy 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 duże ząbki czosnku ok. 250 g sera feta Dodatkowo: 1 jajko i bułka tarta na panierkę W dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni(...)kostkę i wymieszać razem z mięsem i szpinakiem. Na każdym usmażonym naleśniku położyć porcję farszu i zawinąć w formę krokieta, obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na złoto na mocno rozgrzanym tłuszczu. Uwaga: u mnie standardowo był to obiad na dwa dni, a drugiego dnia żeby coś zmienić nie panierowałam
Simply FoodMasa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe, 2 łyżki skórki pomarańczowej lub cytrynowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru(...)pozostawić go na około 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec
Kuchcik gotujegrubość według uznania ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka pieprzu sól ( według smaku ) 1 łyżeczka papryki 3 łyżki sosu teriyaki bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Wykonanie Nasze kotlety rozbijamy , następnie doprawiam naszymi przyprawami(...)dodajemy obraną oraz pokrojoną cebulę , posiekany czosnek , sos teriyaki , i wszytko mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem . Następnego dnia nasze kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej , i przekładamy na rozgrzaną patelnie , smażymy po obu stronach na złoty kolor , podawać można z ziemniaczkami , kaszą , ale to już pozostawiam Państwu
Mój Smakskrzydełka, ćwiartki Bułka tarta Jajka Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Dodatkowo: Sałata lodowa Czerwona cebula Ogórek zielony Pomidorki Szczypiorek Sos czosnkowy Przygotowanie: Mięso opanierowałam w bułce tartej z domieszką przyprawy do kurczaka, usmażyłam na rozgrzanym oleju i wyszła pyszna kolacja. Domownikom aż się uszy trzęsły tak zajadali. Do tego podałam sałatę z sosem czosnkowym
W garach u Gosiprzygotowania jest bardzo ciekawy i atrakcyjny. Dlaczego więc nie zrobić ich w nieco inny, a zdecydowanie zdrowszy sposób, zachowując jednocześnie to, co w nich najlepsze? Ziemniaki Masło Przyprawa Tarty parmezan Patyczki do szaszłyków Wybieramy ziemniaki, mniej więcej jednakowej wielkości, by czas, w którym będą przygotowywane był dla nich równy. Nie obieramy – ale bardzo dokładnie myjemy i szorujemy skórkę(...)przyprawą, którą lubimy. Może to być gotowa przyprawa do ziemniaków, może być to papryka, rozmaryn – to, co lubicie, albo co pasuje wam do przygotowywanego posiłku. Na koniec posypujemy ziemniaki tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 lub nawet 220 stopni. Pieczemy do miękkości – w zależności od ziemniaków czas może być różny. Przy dobrze rozgrzanym piekarniku 30 minut
MarcinChefłyżki mąki pszennej 300 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie dodatkowo na panierkie 1 jajko + sól, pieprz, ewentualnie zioła wedle uznania bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Krokiety: 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, jeśli mamy świeżo ugotowane, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę doprawiamy(...)Każdy taki kawałek formujemy w dłoni na mały podłużny krokiet. 3. Wszystkie krokiety po kolei obtaczamy w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej 4. Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Sos czosnkowy 1. Ząbki czosnku obieramy. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
Mój pomysł nasztuk Składniki: 600g ziemniaków 300g filetów z białej ryby ( u nas morszczuk) 300 ml mleka Mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 duże jajko 1/2 cytryny (skórka) Bułka tarta Olej Przyprawy: świeżo mielona sól, mielony pieprz biały Ziemniaki obieramy, kroimy i wkładamy do garnka z osoloną woda. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane(...)dzieci warto wcześniej rybę pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie sprawdzić, czy nie ma żadnej ości. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Formujemy kotlety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Podajemy na ciepło. Smacznego
Kolizje SmakówSmażony ser z pieczonymi ziemniaczkami :) Składniki 500 g sera żółtego np. Gouda bułka tarta 2 jajka pieprz, sól, inne przyprawy olej do smażenia Wykonanie: Ser kroimy(...)mniejsze kawałki. W moim przypadku wyszło 5 grubych plastrów. Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawy, można również dodać nieco mleka. Nasz ser panierujemy poprzez maczanie w jajku z przyprawami i bułce tartej. Jeżeli jest taka potrzeba można zrobić nawet potrójną panierkę. Ważne aby ser był dobrze za panierowany, inaczej podczas smażenia będzie wypływać. Ser smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia się
W Moim Magicznym Domułyżki mąki -3 łyżki bułki tartej -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Bułki namaczamy w wodzie. Do zmielonej ryby dodajemy namoczone i odsączone bułki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na talerzyku mieszamy mąkę i bułkę tartą i w niej obtaczamy uformowane
Magia jedzenia.szklanki cukru 1 jajko + 3 żółtka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych ) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Beza: 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić by puściły sok. W tym czasie zagnieść kruche(...)część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ). Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować rant, dociskając ciasto do brzegów blachy. Ciasto posypać bułką tartą. Starte jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, nie wyciskać zbyt mocno. Rozłożyć jabłka równomiernie na cieście i posypać cynamonem. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
kolorowotorcikowofilety z kurczaka pojedyncze 1 50 g bułki tartej 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję na paski. Do jednej piski wsypuję bułkę tartą. Do drugiej miski wlewam mleko, wbijam jajka oraz
Gotowanie Patkiłyżki bułki tartej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek Sól Pieprz 190 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) 1,5 łyżki mąki pszennej Do miski przekładamy mielone mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą
VioletoweKucharzenie